Woning kopen Weststellingwerf

Een woning kopen in Weststellingwerf? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In en rondom deze plek heb je verschillende dagelijkse voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een groen park en natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. In 2024 zijn er in de gemeente 11.757 woningen (64,6% koophuis, 35,2% huurhuis). De woningprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €318.872. Op deze informatieve website vind je het woningaanbod in Weststellingwerf, namen en adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. Verder vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kamers, appartementen en moderne huizen en bungalows.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €211.000, de gemiddelde huizenprijs is €318.872.
 • In de buurt vind je volop voorzieningen zoals scholen, kinderopvang, natuurgebieden, openbaar vervoer, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8471
Netnummer0561 (+31561)
Inwoners (gemeente)25.914
Aantal huishoudens11.356
Aantal huishoudens met kinderen3.782
Gemiddelde huishoudensgrootte2,24
Aantal woningen11.757
Aantal koopwoningen10.409
Aantal huurwoningen1.348
Gemiddelde woonoppervlakte145 m2
Gemiddelde WOZ€211.000
Gemiddelde verkoopprijs€318.872
Gemiddeld gasverbruik1430 m3
Gemiddeld stroomverbruik2900 kWh

Woningaanbod Weststellingwerf juni 2024

In onderstaande weergave bieden we het actuele woningaanbod van juni 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op perceeloppervlakte, aantal kamers, bouwjaar, woonoppervlakte, ligging, vraagprijsen relevante factoren als verwarming of parkeeropties. Neem contact op met de verkopende makelaar voor een snelle bezichtiging Op ons huizenplatform vind je ook huizen die te koop staan in De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân, Heerenveen, Ooststellingwerf of Steenwijkerland.

woning-te-koop-weststellingwerf

Aanbod appartement kopen in Weststellingwerf

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, zijn uitstekend bereikbaar, in de regel gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Niet vergeten: het is allemaal wat kleiner, er is geen eigen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alle voorzieningen dichtbij en minder energiekosten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 – 93 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 850 m3 gas en gem. 1760 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis Weststellingwerf

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder lichtinval.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 88 m2 – 122 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1140 kuub gas en +/- 2360 kWh aan stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Weststellingwerf is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt meer groen om de woning, je hebt meer privacy, minder last van schaduw en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan tussenwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 93 m2 & 122 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2420 kWh elektriciteit + 1240 m3 gas verbruikt

Een 2-onder-1 kap woning kopen Weststellingwerf

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. De kritieke factoren zijn: dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 121 m2 – 153 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2680 kWh elektriciteit & 1290 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt maximale privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 151 m2 – 205 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3620 stroom (kWh) en 1810 gas (m3) gebruikt.

Samenvatting: een woning kopen in Weststellingwerf

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het gebruikelijk om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Als je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je maximaal kunt lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Woningen bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Jaap.nl, Pararius, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Weststellingwerf Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een bezichtiging. Op het moment dat je een bezichtiging doet zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Breng een bod uit

  Je bieding zal afhangen van de waarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Tevens is het aan te raden een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze deskundige gaat mee met de rondleiding door de woning en helpt bij het uitbrengen van het bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? De koopakte zal dan worden samengesteld. Controleer zorgvuldig of alles klopt en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Nu is het tijd om de financiering van de woning te bevestigen. Door middel van aankoopsom, kosten koper, eigen middelen en noodzakelijke verbouwingen berekent de adviseur wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek daarbij past. Nu ben je bijna klaar. Als laatste ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Weststellingwerf

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden van een geschikte woning. Deze professional zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Belangrijk: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van een aantal factoren. Dit taxatierapport is benodigd voor het afsluiten van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de bijgaande tabel tonen wij adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Weststellingwerf en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Weststellingwerf helpt je van A tot Z bij het vinden van een goede hypotheek. Jouw adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.700 – €2.800. In de lijst hierna tref je contactgegevens van financieel adviseurs in Weststellingwerf.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Weststellingwerf. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Weststellingwerf

Deze maand (juni 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze buurt. Hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Weststellingwerf en net daarbuiten. Belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Op deze website lees je ook meer over Levenhypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Alles wat je moet weten over een woning kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Weststellingwerf kopen?

In de hele gemeente Weststellingwerf bestaan er circa 11.757 woonhuizen. Er zijn 10.409 (64,6%) koopwoningen en 1.348 (35,2%) huurwoningen. De gem. woonoppervlakte is 145 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €211.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €318.872. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit betekent dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Weststellingwerf. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Weststellingwerf?

Een woonhuis in Weststellingwerf verbruikt gemiddeld 1430 kuub aardgas en 2900 kWh elektra. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (850 m3 gas voor verwarming en warm water en 1760 stroom (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1810 m3 aan gas en 3620 kWh electriciteit). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Weststellingwerf passen duurzame oplossingen als dakisolatie, vloerisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor gezinnen wonen in Weststellingwerf?

Deze regio kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente verblijven 25.914 mensen in 11.356 huishoudens. Er wonen 3.638 eenpersoonshuishoudens, 3.936 families zonder kinderen en 3.782 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,24 mensen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste denk je na over de vraagprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, Open Huizen dagen of social media. Daarna zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en maak je afspraken voor een rondleiding. Als dat allemaal gelukt is starten biedingen en onderhandelingen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan leg je afspraken vast in het voorlopige koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Weststellingwerf?

In de omgeving kun je kiezen voor bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Weststellingwerf bouwen of laten bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.weststellingwerf.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Nibud voor postcodegebied 8389.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie