Woning kopen Zandhuizen

Een woning kopen in Zandhuizen? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de nabije buurt zijn er diverse faciliteiten als scholen, winkels, OV en sportclubs. In aanvulling daarop vind je hier een bijzondere natuur, ideaal voor een wandeling of fietstocht. Er zijn in deze gemeente in totaal 11.757 huizen (64,6% koop, 35,2% huur). De gemiddelde prijs van een woning is de afgelopen jaren flink gestegen richting €318.872. Op deze pagina blader je door het woningaanbod in Zandhuizen, contactgegevens van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Bovendien tonen wij extra informatie over huizentypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Je vind hier zowel rijwoningen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €211.000, de gemiddelde prijs van een woning is €318.872.
 • Je hebt hier toegang tot diverse faciliteiten zoals scholen, sportclubs, winkels, kinderopvang, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWeststellingwerf
PlaatsZandhuizen
Postcode8389
Netnummer0561 (+31561)
Inwoners (gemeente)25.914
Aantal huishoudens11.356
Aantal huishoudens met kinderen3.782
Gemiddelde huishoudensgrootte2,24
Aantal woningen11.757
Aantal koopwoningen10.409
Aantal huurwoningen1.348
Gemiddelde woonoppervlakte145 m2
Gemiddelde WOZ€211.000
Gemiddelde verkoopprijs€318.872
Gemiddeld gasverbruik1430 m3
Gemiddeld stroomverbruik2900 kWh

Woningaanbod Zandhuizen juli 2024

Hieronder blader je door het actuele woningaanbod van juli 2024. Kies op basis van aantal kamers, vraagprijs, perceeloppervlakte, woningtype, bouwjaar, liggingen extra details als woninglabel & parkeeropties. Je kunt direct contact zoeken met de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Bekijk ook het actuele woningaanbod in Noordwolde, Boijl, Oosterstreek, Boschoord & Doldersum.

woning-te-koop-zandhuizen

Aanbod appartement kopen in Zandhuizen

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, bijna altijd gelijkvloers, hebben lage stookkosten en de VvE doet het onderhoud. Niet vergeten: de ruimte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Een prettige ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 100 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 850 m3 gas + 1760 kWh aan stroom.

Aanbod rijtjeshuis Zandhuizen

Een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 79 m2 – 124 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1140 kuub gas en 2360 kWh elektriciteitsverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Zandhuizen is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere kavel, je hebt maar buren aan 1 kant, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt vaak de auto goed parkeren. Ze zijn vaak wat duurder dan rijwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 94 m2 en 129 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2420 kWh stroom + 1240 m3 gas verstookt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Zandhuizen

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 124 m2 – 152 m2.
 • Verwachting: er wordt 2680 kWh stroom en 1290 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Er is veel woonruimte, een grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 140 m2 & 192 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3620 stroom (kWh) & 1810 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Zandhuizen

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het het beste om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Wanneer je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via concepten als Funda, en ook Pararius, Jaap.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Zandhuizen Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding door het huis. Bij het doorlopen van de woning kun je zelf de woning opnemen.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Tevens is het aan te raden een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze expert zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en helpt bij het uitbrengen van het bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Check altijd of alles juist vermeld is en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering definitief te regelen. Gebaseerd op aankoopsom, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek daarbij past. Helemaal aan het einde breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaars in Zandhuizen

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze woningdeskundige onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxatie expert is een specialist die de waarde van jouw woning kan schatten aan de hand van verschillende thema’s. Zo’n taxatierapport is verplicht voor de financiering van de aankoop van een woning, een offerte voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de bijgaande tabel tonen wij adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Zandhuizen en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een professionele hypotheekadviseur in Zandhuizen geeft je persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De adviseur bekijkt jouw financiële situatie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.650 – €3.300. In de opsomming hierna tref je namen en adressen van financieel adviseurs in Zandhuizen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Zandhuizen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Zandhuizen

De afgelopen tijd (juli 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. In onderstaande visuele weergave bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Zandhuizen en omliggende plekken. Erg belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Lees ook verder over Glasvezel vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Zandhuizen kopen?

In deze gemeente Weststellingwerf bestaan er circa 11.757 woningen. Dit zijn 10.409 (64,6%) koophuizen en 1.348 (35,2%) huurwoningen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 145 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €211.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €318.872. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit betekent dat er niet veel aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Zandhuizen. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Zandhuizen?

Een woonobject in Weststellingwerf gebruikt gemiddeld 1430 kuub aardgas en 2900 kWh elektra. Een flat of appartement is relatief zuinig (850 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1760 stroom (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1810 kuub gas p/jaar en 3620 kWh stroom). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Zandhuizen passen duurzame investeringen zoals zonnepanelen, warmtepomp, vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler toe om de energienota te drukken.

Welk type gezinnen wonen in Zandhuizen?

Dit buurtschap heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente zijn 25.914 mensen die we kunnen onderverdelen in 11.356 gezinnen. Het betreft 3.638 eenpersoonshuishoudens, 3.936 gezinnen zonder kinderen en 3.782 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,24 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen calculeer je de huidige marktprijs en maak je een publiciteitsplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via online marktplaatsen en sociale media. Tevens zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen plannen. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan volgen nog het voorlopige koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Zandhuizen?

In deze regio zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Zandhuizen laten uittekenen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.weststellingwerf.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 8389.

Plaats een reactie