Woning kopen Oosterstreek

Jouw aanstaande woning kopen in Oosterstreek? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Friesland. In en rondom deze plek zijn er meerdere faciliteiten als winkels, scholen en openbaar vervoer. Daarbij tref je hier een bijzondere natuur waar je echt tot rust kan komen. De gemeente heeft 11.757 huizen (64,6% koopwoning, 35,2% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde prijs van een huis stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €318.872. Op deze informatieve website check je het huidige woningaanbod in Oosterstreek, contactgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Daarnaast lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van rijtjeshuizen en grotere huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €211.000, de gemiddelde huizenprijs is €318.872.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals scholen, natuurgebieden, kinderopvang, openbaar vervoer, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWeststellingwerf
PlaatsOosterstreek
Postcode8388
Netnummer0561 (+31561)
Inwoners (gemeente)25.914
Aantal huishoudens11.356
Aantal huishoudens met kinderen3.782
Gemiddelde huishoudensgrootte2,24
Aantal woningen11.757
Aantal koopwoningen10.409
Aantal huurwoningen1.348
Gemiddelde woonoppervlakte145 m2
Gemiddelde WOZ€211.000
Gemiddelde verkoopprijs€318.872
Gemiddeld gasverbruik1430 m3
Gemiddeld stroomverbruik2900 kWh

Woningaanbod Oosterstreek april 2024

In onderstaande weergave tref je alle woningen die in april 2024 te koop worden aangeboden. Maak een selectie aan de hand van vraagprijs, bouwjaar, woningtype, perceeloppervlakte, aantal kamers, liggingen relevante factoren als isolatie of aanwezigheid van een bad. Bel of mail de betreffende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het huizenaanbod in Zandhuizen, Noordwolde, Boschoord, Doldersum of Wilhelminaoord.

woning-te-koop-oosterstreek

Appartementen te koop Oosterstreek

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, je vind ze veel in het centrum, vaak gelijkvloers, hebben lage stookkosten en vallen vaak binnen een VvE constructie. Negatieve aspecten zijn: je hebt minder ruimte, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alles gelijkvloers en zeer levensloopbestendig.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 – 102 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 850 m3 gas en gem. 1760 kWh stroom.

Rijtjeshuis Oosterstreek

Een tussenwoning is een woningtype die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat maakt dat het een veilige investering is. Belangrijke aandachtspunten zijn: vaak een klein tuintje en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 86 m2 en 107 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1140 kuub gas en gem. 2360 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een specifiek hoekhuis in Oosterstreek is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 92 m2 & 115 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2420 kWh stroom en 1240 m3 gas verbruikt

2-onder-1-kap woningen Oosterstreek

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met een gedeelte buitenkant. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het betaalbaar is. Punten van aandacht zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 128 m2 & 149 m2.
 • Verwachting: er wordt 2680 kWh elektra en 1290 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Belangrijkste voordelen: enorm veel (woon)ruimte en je hebt een groot gevoel van privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 en 198 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3620 elektra (kWh) en 1810 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in Oosterstreek

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan raden wij aan om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een financieel adviseur of hypotheek specialist. In de situatie dat hij een goede calculatie heeft wat je maximaal kunt lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via websites als Funda, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Pararius, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Oosterstreek zoeken. Heb je iets moois gezien? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide bezichtiging. Bij het bekijken van de woning krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de woningwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze expert kijkt mee tijdens de bezichtiging en zal een indicatie geven van het ideale bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Loop na of alles juist vermeld is en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van jouw volgende huis in orde te maken. Aan de hand van het biedbedrag, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en directe verbouwkosten wordt vastgesteld wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In de laatste fase maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaars en taxateurs in Oosterstreek

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze makelaar weet waar een goed bod aan moet voldoen. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en komt op voor jouw belangen als verkoper. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie specialist is iemand die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van vaste criteria. Zo’n taxatierapport is benodigd voor het verkrijgen van een lening, een offerte voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Hieronder vind je adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Oosterstreek en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een goede hypotheekadviseur in Oosterstreek helpt je bij het afsluiten van een hypotheek. De financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.600 – €3.150. In de volgende weergave tref je namen en adressen van financieel adviseurs in Oosterstreek.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oosterstreek. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Oosterstreek

Afgelopen maand (april 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze streek. Hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Oosterstreek en omgeving. Goed om te weten: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over Internet en TV vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Oosterstreek kopen?

In deze gemeente Weststellingwerf zijn er 11.757 woonhuizen. Het gaat daarbij om 10.409 (64,6%) koopwoningen en 1.348 (35,2%) huurhuizen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 145 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €211.000 en de gem. marktprijs is €318.872. De woningmarkt is krap. Dit zorgt ervoor dat dat je niet veel te kiezen hebt en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Oosterstreek. Woningen staan kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Oosterstreek?

Een huishouden in Weststellingwerf heeft een verbruik van gemiddeld 1430 m3 per jaar aan gas en 2900 kWh stroom. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (850 m3 aan gas en 1760 kWh elektra. Een vrijstaand huis gebruikt vaak het meeste energie (1810 kuub gas p/jaar en 3620 elektra (kWh)). Steeds meer bezitters van huizen te koop in Oosterstreek passen duurzame artikelen zoals dubbel glas, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, zonneboiler, dakisolatie, warmtepomp toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor huishoudens wonen in Oosterstreek?

Deze omgeving kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente verblijven 25.914 personen in 11.356 huishoudens. Dat betreffen 3.638 eenpersoonshuishoudens, 3.936 gezinnen zonder kinderen en 3.782 families met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,24 personen.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Als eerste calculeer je de huidige marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Bijvoorbeeld via Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media. Tevens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Nu gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. een mooi bod ontvangen? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopovereenkomst en de overdrachtsakte bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Oosterstreek?

In deze buurt zijn er verschillende bouwkavels met een woonbestemming. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Oosterstreek bouwen of laten bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.weststellingwerf.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rvo.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8388.

Plaats een reactie