Woning kopen Doldersum

Een woning kopen in Doldersum? Het is een erg populaire plek in de provincie Drenthe. In en rondom deze plek heb je toegang tot allerhande voorzieningen als winkels en scholen. Verder kan je hier genieten van mooie natuurgebieden waar je helemaal tot rust kunt komen. In totaal zijn er in deze gemeente 8.553 woningen (74,3% koophuis, 25,6% huurhuis). De prijs van een huis is de laatste jaren fors toegenomen tot €386.678. Op dit woningportaal bekijk je het huidige woningaanbod in Doldersum, adresgegevens van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Bovendien vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een actieve plaats in Drenthe.
 • Je vind hier zowel bovenwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €278.000, de basis verkoopprijs is €386.678.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals restaurants, kinderopvang, scholen, natuurgebieden, sportclubs.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteWesterveld
PlaatsDoldersum
Postcode8386
Netnummer0521 (+31521)
Inwoners (gemeente)19.460
Aantal huishoudens8.728
Aantal huishoudens met kinderen2.570
Gemiddelde huishoudensgrootte2,17
Aantal woningen8.553
Aantal koopwoningen7.744
Aantal huurwoningen809
Gemiddelde woonoppervlakte190 m2
Gemiddelde WOZ€278.000
Gemiddelde verkoopprijs€386.678
Gemiddeld gasverbruik1600 m3
Gemiddeld stroomverbruik3080 kWh

Woningaanbod Doldersum juli 2024

In het schema hierna verstrekken we het huidige beschikbare woningaanbod van juli 2024. Filter eenvoudig op woningtype, ligging, aantal kamers, woonoppervlakte, vraagprijs, bouwjaaren extra details als energieprestaties en parkeermogelijkheden. Meer weten? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een snelle bezichtiging Op onze website vind je ook het nieuwste woningaanbod in Boschoord, Oosterstreek, Wilhelminaoord, Nijensleek of Frederiksoord.

woning-te-koop-doldersum

Een appartement kopen in Doldersum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, kennen goede bereikbaarheid, zijn doorgaans gelijkvloers zijn zeer energiezuinig en zijn vaak onderdeel van een VvE. Vergeet niet: de ruimte is beperkt, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Goede ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 en 99 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 890 m3 gas en tevens 2060 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Doldersum

Een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus aan beide kanten vast. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Nadelen zijn: weinig ruimte in en rondom huis en je hebt minder lichtinval.

 • Een typische starterswoning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 70 m2 – 106 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1110 kuub gas en doorgaans 2090 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een net hoekhuis in Doldersum is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, meer lichtinval en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeshuis en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 97 m2 & 121 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2240 kWh elektra + 1300 m3 gas verbruikt

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Doldersum

De definitie van een twee onder een kap is: twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het betaalbaar is. Aandachtspunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 131 m2 & 141 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2880 kWh stroom & 1370 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Er is enorm veel (woon)ruimte en je geniet een grote mate van privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 143 m2 en 200 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3670 stroom (kWh) en 1970 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Doldersum

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het gebruikelijk om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. In de situatie dat het duidelijk is wat je maximaal kunt lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via platforms zoals Funda, Vbo.nl, Huispedia, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Doldersum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Bij de bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bieding komt tot stand door de te verwachten marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze deskundige kijkt mee tijdens de bezichtiging en zal een indicatie geven van het ideale bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Loop na of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De opgesteld koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. D.m.v. het bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en directe verbouwkosten ontvang je een advies over wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek geschikt is. Helemaal aan het einde moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Doldersum

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze woningdeskundige weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet aan de hand van verschillende thema’s. Zo’n taxatierapport is verplicht voor het aanvragen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Hieronder vind je namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Doldersum en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een privé hypotheekadviseur in Doldersum geeft je passend en persoonlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Jouw financiële man bekijkt jouw financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €2.000 en €2.550. In het schema hier vind je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Doldersum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Doldersum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Doldersum

De afgelopen periode (juli 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze gemeente. In de zoekmachine hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Doldersum en in de buurt. Disclaimer: je vindt alleen de vraagprijs, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Lees ook verder over Internet vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat kost gemiddeld een woning in Doldersum kopen?

In de buurt van de gemeente Westerveld vinden we circa 8.553 woningen. Het gaat daarbij om 7.744 (74,3%) koopwoningen en 809 (25,6%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 190 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €278.000 en de gem. verkoopprijs is €386.678. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit houdt in dat de keuzes zeer beperkt zijn en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Doldersum. Woning zijn vaak snel verkocht en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Doldersum?

Een huis in Westerveld verbruikt gemiddeld 1600 m3 gas voor verwarming en warm water en 3080 kWh stroom. Een appartement is het meest zuinig (890 m3 gas voor verwarming en warm water en 2060 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is verbruikt de meeste energie (1970 m3 per jaar aan gas en 3670 kWh stroom). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Doldersum passen duurzame artikelen zoals spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonneboiler, warmtepomp, vloerisolatie, dakisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Doldersum?

Deze gemeente heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente zijn 19.460 mensen in 8.728 gezinnen. Er wonen 2.832 eenpersoonshuishoudens, 3.326 gezinnen zonder kinderen en 2.570 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,17 personen.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste moet je een verkoopprijs bepalen en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of social media. Tevens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en maak je afspraken voor een rondleiding. Als dat allemaal gelukt is kunnen huizenzoekers een bod doen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je alles vast in de (voorlopige) koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Doldersum?

In deze buurt vind je diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Doldersum zetten. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.gemeentewesterveld.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Milieucentraal voor postcodegebied 8386.

Plaats een reactie