Woning kopen Amen

Alles weten over woning kopen in Amen? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Drenthe. In de nabije buurt heb je toegang tot allerhande dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Daarbij ontdek je hier een heerlijk natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In 2024 zijn er in de gemeente 11.207 woningen (74,6% koop, 25,3% huur, particulier en woningcorporaties). De koopsom van een huis stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €393.780. Op deze website ontdek je het beschikbare woningaanbod in Amen, adresgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekspecialisten. In aanvulling daarop vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een heerlijke plek in Drenthe.
 • Je hebt de keuze uit kleinere huizen en grotere woningen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €261.000, de gemiddelde huizenprijs is €393.780.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals openbaar vervoer, scholen, restaurants, winkels, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteAa en Hunze
PlaatsAmen
Postcode9446
Netnummer0592 (+31592)
Inwoners (gemeente)25.445
Aantal huishoudens11.160
Aantal huishoudens met kinderen3.563
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen11.207
Aantal koopwoningen10.262
Aantal huurwoningen945
Gemiddelde woonoppervlakte166 m2
Gemiddelde WOZ€261.000
Gemiddelde verkoopprijs€393.780
Gemiddeld gasverbruik1660 m3
Gemiddeld stroomverbruik3090 kWh

Woningaanbod Amen februari 2024

In het schema hierna vind je alle huizen die te koop staan in februari 2024. Selecteer op ligging, vraagprijs, woonoppervlakte, aantal kamers, bouwjaar, woningtypeen relevante factoren als CV-ketel en mogelijkheden voor parkeren. Bel of mail het makelaarskantoor voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen te koop in Papenvoort, Marwijksoord, Vredenheim, Grolloo of Schoonloo.

woning-te-koop-amen

Studio of appartement kopen in Amen

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, hebben een zeer goede bereikbaarheid, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, gebruiken weinig gas en stroom en zijn vaak onderdeel van een VvE. Negatieve aspecten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Een prettige ligging en onderhoudsvriendelijk.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 en 97 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 900 m3 gas en 1870 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Amen

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat maakt dat het een veilige investering is. Nadelen zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 79 m2 & 112 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1190 kuub gas & 2250 kWh aan stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Amen is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt veel meer vrijheid, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeswoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 & 114 m2.
 • Schatting: er wordt 2520 kWh elektra + 1360 m3 gas verstookt.

2-onder-1 kap woning Amen

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen met een gedeelte buitenkant. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met slechts beperkte inkijk. De totale bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Nadelen zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 123 m2 & 154 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2870 kWh stroom en 1450 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Het mooiste is: erg veel ruimte in en om de woning en je bent lekker op jezelf: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 144 m2 – 197 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3660 elektra (kWh) en 2010 gas (m3) ingekocht.

5-stappenplan: een woning kopen in Amen

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan raden wij aan om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Vanaf het moment dat je weet wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via concepten als Funda, en ook Pararius, Jaap.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia kan je razendsnel woningen te koop in Amen Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een bezichtiging. Tijdens een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Breng een bod uit

  Je bieding bereken je door te kijken naar de waarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Jij kunt ook informeren om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze woning deskundige gaat samen met jou het huis bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst passeert bij de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van jouw volgende huis te bevestigen. Op basis van woningwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaargeld dat je zelf meeneemt en toekomstige verbouwingen wordt vastgesteld hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Vervolgens die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en taxateurs in Amen

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze huis-expert weet veel over realistische marktprijzen. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en helpt je bij het verkoopproces. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxateur is een specialist die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een taxatierapport is een vereiste bij het kopen van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de onderstaande tabel bieden wij adresgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Amen en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een deskundige hypotheekadviseur in Amen geeft je persoonlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Jouw financiële man bekijkt jouw bestedingsruimte en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.850 en €3.300. In de opsomming hierna verstrekken we namen en adressen van financieel adviseurs in Amen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Amen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Amen

De afgelopen periode (februari 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze gemeente. In onderstaande visuele weergave bekijk je onlangs verkochte woningen in Amen en direct omgeving. Noemenswaardig: je ziet hier enkel de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Hoekwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Amen kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Aa en Hunze registreren wij 11.207 huizen. Het gaat om 10.262 (74,6%) koophuizen en 945 (25,3%) huurhuizen. De gem. woonoppervlakte is 166 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €261.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €393.780. De woningmarkt is vrij overspannen. Je moet er rekening mee houden dat het aanbod klein is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Amen. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Amen?

Een huis in Aa en Hunze kent een gem. verbruik van 1660 kuub aardgas en 3090 kWh elektra. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (900 kuub gas p/jaar en 1870 elektra (kWh). Een vrijstaande villa is een grootverbruiker qua energie (2010 m3 aan gas en 3660 elektra (kWh)). Veel huiseigenaren van huizen te koop in Amen passen duurzame oplossingen als zonnepanelen, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepomp, dubbel glas, spouwmuurisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor gezinnen wonen in Amen?

Deze regio heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente leven 25.445 personen in 11.160 verschillende gezinnen. Dit zijn 3.236 eenpersoonshuishoudens, 4.361 huishoudens zonder kinderen en 3.563 gezinnen met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,23 mensen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Om te beginnen calculeer je de huidige marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of social media en marktplaats. Nu maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen inplannen. Daarna starten biedingen en onderhandelingen. Zit er een fraai bod tussen? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopakte en de leveringsakte bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Amen?

In deze buurt zijn er verschillende bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Amen bouwen of laten bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.aaenhunze.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 9446.

Plaats een reactie