Woning kopen Aa en Hunze

Jouw ideale woning kopen in Aa en Hunze? Het is een geweldige plek in de provincie Drenthe. In de buurt heb je toegang tot veel dagelijkse voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Verder kan je hier genieten van mooie natuurgebieden voor wandelingen en fietstochten. In 2024 zijn er in de gemeente 11.207 huizen (74,6% koophuis, 25,3% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde woningprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €393.780. Op dit huizenplatform vind je het woningaanbod in Aa en Hunze, adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. Verder lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Drenthe.
 • Het aanbod is divers met zowel rijtjeshuizen en grotere woningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €261.000, de basis verkoopprijs is €393.780.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals sportclubs, openbaar vervoer, winkels, restaurants, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9461
Netnummer0592 (+31592)
Inwoners (gemeente)25.445
Aantal huishoudens11.160
Aantal huishoudens met kinderen3.563
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen11.207
Aantal koopwoningen10.262
Aantal huurwoningen945
Gemiddelde woonoppervlakte166 m2
Gemiddelde WOZ€261.000
Gemiddelde verkoopprijs€393.780
Gemiddeld gasverbruik1660 m3
Gemiddeld stroomverbruik3090 kWh

Woningaanbod Aa en Hunze mei 2024

Met onze woningzoeker check je alle huizen die te koop staan in mei 2024. Zoek op aantal kamers, vraagprijs, perceeloppervlakte, ligging, woonoppervlakte, bouwjaaren andere woningeigenschappen als energieprestaties en en de aanwezigheid van een tuin. Bel of mail de verkoopmakelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons huizenplatform vind je ook het nieuwste woningaanbod in Tynaarlo, Stadskanaal, Midden-Drenthe, Assen & Westerkwartier.

woning-te-koop-aa-en-hunze

Appartementen te koop Aa en Hunze

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, kennen goede bereikbaarheid, meestal gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en vergen ook niet al te veel onderhoud. Vergeet niet: je hebt minder ruimte, er is geen eigen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alle faciliteiten om de hoek en geen tuinonderhoud.
 • Woonoppervlak tussen de 61 m2 & 91 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 900 m3 gas & 1870 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Aa en Hunze

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn doorgaans een goede investering. De minpunten zijn: vaak een klein tuintje en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 74 m2 en 125 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1190 kuub gas & 2250 kWh stroomverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Aa en Hunze is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, in de zomer meer zonlicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeshuizen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 96 m2 & 113 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2520 kWh elektra + 1360 m3 gas afgenomen.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Aa en Hunze

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Negatieve aspecten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 123 m2 & 148 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2870 kWh elektra en 1450 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Het mooiste is: een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt veruit de meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 145 m2 en 199 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3660 elektriciteit (kWh) + 2010 gas (m3) afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Aa en Hunze

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het verstandig om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Wanneer hij berekend heeft wat je kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Huispedia, Pararius, Jaap.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Aa en Hunze Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de te verwachten marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze makelaar gaat samen met jou het huis bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Kijk goed of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. Deze koopovereenkomst passeert bij de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de woning te bevestigen. Door middel van het bod, notariële kosten, kosten koper, belastingen, spaargeld dat je zelf meeneemt en noodzakelijke verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Vervolgens die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaardijen in Aa en Hunze

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Hij of zij heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Zo’n taxatierapport heb je nodig bij het aankopen van een huis, het oversluiten van een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In het overzicht hieronder tonen wij adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Aa en Hunze en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkend hypotheekadviseur in Aa en Hunze geeft financieel advies en helpt bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Jouw adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.750 en €3.300. In de volgende weergave bieden we namen en adressen van financieel adviseurs in Aa en Hunze.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Aa en Hunze. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Aa en Hunze

De afgelopen tijd (mei 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze gemeente. In onderstaande visuele weergave bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Aa en Hunze en net daarbuiten. Goed om te weten: dit zijn alleen de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Klik ook direct door naar de pagina over Kosten koper.

Bekijk het aanbod op funda

Alles wat je moet weten over een woning kopen

Hoe duur is een woning in Aa en Hunze kopen?

In en rondom de gemeente Aa en Hunze zijn er 11.207 woningen. Dit zijn 10.262 (74,6%) koopwoningen en 945 (25,3%) huurhuizen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 166 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €261.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €393.780. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dat maakt dan er maar beperkt aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Aa en Hunze. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Aa en Hunze?

Een woonhuis in Aa en Hunze gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1660 kuub gas p/jaar en 3090 stroom (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (900 m3 gas voor verwarming en warm water en 1870 kWh electriciteit. Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (2010 m3 per jaar aan gas en 3660 kWh elektra). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Aa en Hunze passen duurzame artikelen zoals zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dubbel glas, warmtepomp, vloerisolatie, dakisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type huishoudens wonen in Aa en Hunze?

Dit gebied heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente wonen 25.445 personen die we kunnen onderverdelen in 11.160 verschillende huishoudens. Dat betreffen 3.236 eenpersoonshuishoudens, 4.361 huishoudens zonder kinderen en 3.563 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,23 mensen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats bepaal je de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Populaire kanalen zijn Funda, de NVM Open Huizen Dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Ook moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en maak je afspraken voor een rondleiding. Nu krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de notariële leveringsakte. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Aa en Hunze?

In en rondom deze gemeente zijn er meestal wel bouwkavels met woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Aa en Hunze realiseren. Doe navraag bij de gemeente (www.aaenhunze.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Consumentenbond, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9463.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie