Woning kopen Papenvoort

Een woning kopen in Papenvoort? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Drenthe. In de nabije buurt zijn er diverse faciliteiten als basisscholen, kinderopvang en winkels. Ook tref je hier een prachtige natuur waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. Er zijn in deze gemeente in totaal 11.207 woningen (74,6% koop, 25,3% huur). De gemiddelde woningprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €393.780. Op dit huizenplatform blader je door het laatste woningaanbod in Papenvoort, gegevens van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Daarnaast tonen wij extra informatie over huizentypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Drenthe.
 • Er is een mix van rijwoningen en grotere huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €261.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €393.780.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals winkels, natuurgebieden, kinderopvang, openbaar vervoer, restaurants.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteAa en Hunze
PlaatsPapenvoort
Postcode9447
Netnummer0592 (+31592)
Inwoners (gemeente)25.445
Aantal huishoudens11.160
Aantal huishoudens met kinderen3.563
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen11.207
Aantal koopwoningen10.262
Aantal huurwoningen945
Gemiddelde woonoppervlakte166 m2
Gemiddelde WOZ€261.000
Gemiddelde verkoopprijs€393.780
Gemiddeld gasverbruik1660 m3
Gemiddeld stroomverbruik3090 kWh

Woningaanbod Papenvoort maart 2024

Hieronder check je het actuele woningaanbod van maart 2024. Zoom verder in op ligging, perceeloppervlakte, bouwjaar, woonoppervlakte, aantal kamers, woningtypeen andere woningeigenschappen als isolatie of aanwezigheid van parkeerplaats. Extra info nodig? Bezoek dan het makelaarskantoor voor het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook huizen die te koop staan in Marwijksoord, Nooitgedacht, Amen, Vredenheim en Grolloo.

woning-te-koop-papenvoort

Appartementen te koop Papenvoort

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze zijn vaak gunstig gelegen, vaak gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en vallen vaak binnen een VvE constructie. Niet vergeten: het is een relatief kleine woning, je moet de tuin vaak delen en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 62 m2 en 90 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 900 m3 gas en tevens 1870 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Papenvoort

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die zich bevindt tussen twee andere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat maakt dat het een veilige investering is. Belangrijke aandachtspunten zijn: geen grote opslagruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 76 m2 & 121 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1190 kuub gas + 2250 kWh elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Papenvoort is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt vaak de auto goed parkeren. Ze zijn vaak wat duurder dan een tussenwoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 84 m2 en 119 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2520 kWh elektriciteit en 1360 m3 gas ingekocht.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Papenvoort

De definitie van een twee onder een kap is: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten waar je op moet letten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 129 m2 & 140 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2870 kWh stroom & 1450 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Het mooiste is: erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt maximale privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 155 m2 – 203 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3660 elektriciteit (kWh) & 2010 gas (m3) afgenomen.

In 5 stappen: een woning kopen in Papenvoort

 1. Mijn maximale hypotheek

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het het beste om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Plan een vrijblijvend adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. In de situatie dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt betalen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huislijn.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Huispedia, Pararius, Huizenzoeker.nl kan je 24/7 woningen te koop in Papenvoort zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Wanneer je de woning doorloopt kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden bereken je door te kijken naar de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze specialist kijkt mee tijdens de bezichtiging en stelt samen met jou het bod samen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Check altijd of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  De volgende stap is om de financiering van het huis rond te maken. Op basis van aankoopwaarde, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), eigen geld en eventuele verbouwplannen stelt de hypotheekadviseur vast wat de maximale lening is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In de laatste fase die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Woningtaxateurs en makelaars in Papenvoort

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Hij of zij zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een actueel taxatierapport heb je nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. Bijgaand bekijk je adresgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Papenvoort en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een goede hypotheekadviseur in Papenvoort helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een passende hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.700 en €2.900. In de volgende weergave bieden we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Papenvoort.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Papenvoort. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Papenvoort

Deze maand (maart 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze streek. Hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Papenvoort en net daarbuiten. Erg belangrijk: je ziet hier de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over 2-onder-1-kap.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in Papenvoort kopen?

In en rondom de gemeente Aa en Hunze vind je ongeveer 11.207 woningen. Het gaat daarbij om 10.262 (74,6%) koophuizen en 945 (25,3%) huurhuizen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 166 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €261.000 en de gem. verkoopprijs is €393.780. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit houdt in dat de keuzes zeer beperkt zijn en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Papenvoort. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Papenvoort?

Een woning in Aa en Hunze verbruikt qua energie gem. zo’n 1660 m3 gas voor verwarming en warm water en 3090 elektra (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (900 m3 aan gas en 1870 electriciteit (kWh). Een vrijstaande villa is gemiddeld gezien een grootverbruiker (2010 m3 per jaar aan gas en 3660 kWh stroom). Veel eigenaren van huizen te koop in Papenvoort passen duurzame verwarmingsbronnen als zonnepanelen, dubbel glas, zonneboiler, dakisolatie, warmtepomp, vloerisolatie toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor gezinnen wonen in Papenvoort?

Deze regio is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente leven 25.445 personen in 11.160 gezinnen. Dit zijn 3.236 eenpersoonshuishoudens, 4.361 families zonder kinderen en 3.563 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,23 personen.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste plaats calculeer je de huidige marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Populaire kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of social media. Daarna ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen inplannen. In de volgende stap starten biedingen en onderhandelingen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het (voorlopige) koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Papenvoort?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar waar een woonbestemming op zit. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Papenvoort laten uittekenen. Informeer bij de gemeente (www.aaenhunze.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 9447.

Plaats een reactie