Woning kopen Buitenpost

Ga je een woning kopen in Buitenpost? Het is een geweldige plek in de provincie Friesland. In de buurt zijn er uiteenlopende dagelijkse voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Ook vind je in de directe omgeving een schitterende natuur, perfect voor een wandeling of fietstocht. In de gemeente staan er 12.181 huizen (63,8% koop, 36,2% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €295.024. Op deze informatieve website bekijk je het huidige woningaanbod in Buitenpost, adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en financieel adviseurs. In aanvulling daarop tonen wij extra informatie over huizentypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. kleinere huizen en luxe villa’s.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €191.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €295.024.
 • In de regio vind je volop opties zoals scholen, restaurants, natuurgebieden, openbaar vervoer, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteAchtkarspelen
PlaatsBuitenpost
Postcode9285
Netnummer0511 (+31511)
Inwoners (gemeente)27.843
Aantal huishoudens11.757
Aantal huishoudens met kinderen4.488
Gemiddelde huishoudensgrootte2,35
Aantal woningen12.181
Aantal koopwoningen10.699
Aantal huurwoningen1.482
Gemiddelde woonoppervlakte142 m2
Gemiddelde WOZ€191.000
Gemiddelde verkoopprijs€295.024
Gemiddeld gasverbruik1460 m3
Gemiddeld stroomverbruik2770 kWh

Woningaanbod Buitenpost mei 2024

Onderstaand verstrekken we het huidige beschikbare woningaanbod van mei 2024. Kies op basis van woningtype, bouwjaar, ligging, perceeloppervlakte, aantal kamers, vraagprijsen andere woningeigenschappen als energieneutraal & mogelijkheden voor parkeren. Interesse? Mail of bel de verkopende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Op onze website vind je ook het actuele woningaanbod in Twijzel, Twijzelerheide, Augustinusga, Surhuizum & Harkema.

woning-te-koop-buitenpost

Studio of appartement kopen in Buitenpost

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn niet duur, kennen goede bereikbaarheid, meestal gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een prettige ligging en geen tuinonderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 & 95 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 860 m3 gas en daarbij 1720 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Buitenpost

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Natuurlijk zijn er negatieve punten: geen garage en vooral buiten minimale privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 89 m2 & 107 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1260 kuub gas en daarbij 2240 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Buitenpost is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt vaak de auto goed parkeren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijwoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 92 m2 & 111 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2350 kWh elektriciteit & 1380 m3 gas afgenomen.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Buitenpost

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Je geniet van maximale ruimte met veel privacy. Je kunt de bouwkosten delen wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Nadelen zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 129 m2 en 149 m2.
 • Verwachting: er wordt 2800 kWh elektriciteit + 1350 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Belangrijkste voordelen: veel woonruimte, een grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 142 m2 – 199 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3360 elektra (kWh) & 1760 gas (m3) verbruikt

Samenvatting: een woning kopen in Buitenpost

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Als je naar woningen gaat zoeken dan doe je er goed aan om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. In de situatie dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw bestedingsruimte is kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via platforms zoals Funda, Vbo.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Buitenpost Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Door te kiezen voor een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de woningwaarde en de bestedingsruimte qua lening. In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze woning deskundige gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk goed of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden staan. Deze koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering in orde te maken. Aan de hand van het geaccepteerde bod, kosten koper (k.k.), in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen wordt vastgesteld hoeveel je moet lenen en welke hypotheek geschikt is. Afsluitend ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en taxateurs in Buitenpost

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een passend koophuis. Deze specialist weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt met zaken als bezichtigingen. Advies: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een dergelijk taxatierapport is een dossierstuk bij het afsluiten van een lening, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. Bijgaand vind je namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Buitenpost en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Buitenpost geeft je natuurlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek. De financieel adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.850 & €2.600. In de lijst hierna vind je namen en adressen van financieel adviseurs in Buitenpost.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Buitenpost. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Buitenpost

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze omgeving. In de zoekmachine hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Buitenpost en daarbuiten. Noemenswaardig: je ziet hier de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Lees ook verder over Recreatiewoning.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Buitenpost kopen?

In de buurt van de gemeente Achtkarspelen zijn er ruim 12.181 woonhuizen. Hierbij spreken we van 10.699 (63,8%) koopwoningen en 1.482 (36,2%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 142 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €191.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €295.024. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Je moet er rekening mee houden dat de keuzes zeer beperkt zijn en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Buitenpost. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Buitenpost?

Een woning in Achtkarspelen kent een gem. verbruik van 1460 m3 gas en 2770 kWh elektra. Een studio of appartement verbruikt het minst (860 kuub gas en 1720 electriciteit (kWh). Een huis dat vrijstaand is is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1760 m3 per jaar aan gas en 3360 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Buitenpost passen duurzame producten zoals zonneboiler, dakisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, vloerisolatie, dubbel glas toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Buitenpost?

Deze buurt kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente leven 27.843 inwoners die we kunnen onderverdelen in 11.757 huishoudens. Er wonen 3.573 eenpersoonshuishoudens, 3.696 families zonder kinderen en 4.488 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,35 personen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Allereerst stel je een vraagprijs op en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, Open Huizen dagen of social media. Tevens moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en ga je bezichtigingen inplannen. Als dat allemaal gelukt is begint het onderhandelen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan leg je afspraken vast in de (voorlopige) koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Buitenpost?

In deze buurt zijn er verschillende bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Buitenpost laten uittekenen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.achtkarspelen.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9285.

Plaats een reactie