Woning kopen Surhuizum

Jouw ideale woning kopen in Surhuizum? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. In de omgeving heb je verschillende dagelijkse voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Verder vind je in de directe omgeving een park en natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. Er zijn in deze gemeente in totaal 12.181 huizen (63,8% koop, 36,2% huur, particulier en woningcorporaties). De woningprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €295.024. Op deze website tonen wij het laatste woningaanbod in Surhuizum, adressen van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Tevens tonen wij extra informatie over huizentypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Er is een mix van starterswoningen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €191.000, de gemiddelde prijs van een woning is €295.024.
 • Veel voorzieningen zoals faciliteiten zoals scholen, restaurants, kinderopvang, natuurgebieden, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteAchtkarspelen
PlaatsSurhuizum
Postcode9283
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)27.843
Aantal huishoudens11.757
Aantal huishoudens met kinderen4.488
Gemiddelde huishoudensgrootte2,35
Aantal woningen12.181
Aantal koopwoningen10.699
Aantal huurwoningen1.482
Gemiddelde woonoppervlakte142 m2
Gemiddelde WOZ€191.000
Gemiddelde verkoopprijs€295.024
Gemiddeld gasverbruik1460 m3
Gemiddeld stroomverbruik2770 kWh

Woningaanbod Surhuizum mei 2024

Onderstaand blader je door het actuele woningaanbod van mei 2024. Maak een selectie aan de hand van aantal kamers, woningtype, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, vraagprijs, bouwjaaren andere woningeigenschappen als energieneutraal & aanwezigheid van een garage. Meer weten? Informeer dan bij de verkoopmakelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het actuele woningaanbod in Augustinusga, Buitenpost, Harkema, De Westereen of Feanwâlden.

woning-te-koop-surhuizum

Aanbod appartement kopen in Surhuizum

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar, vaak gelegen op een centrale plek, zijn gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en vallen vaak binnen een VvE constructie. Wat wel geldt: het is een relatief kleine woning, een tuin ontbreekt vaak en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alle faciliteiten om de hoek en lagere woonlasten.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 en 90 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 860 m3 gas en daarbij 1720 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Surhuizum

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte rondom de woning en je hebt minder lichtinval.

 • Een typische starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 71 m2 en 114 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1260 kuub gas en daarbij 2240 kWh aan elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Surhuizum is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, in de zomer meer zonlicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan tussenwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 84 m2 – 115 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2350 kWh elektriciteit en 1380 m3 gas verstookt.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Surhuizum

De definitie van een twee onder een kap is: 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met voldoende beschutting. Je kunt de bouwkosten delen zodat de kosten beheersbaar blijven. Aandachtspunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 123 m2 – 145 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2800 kWh elektra & 1350 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Het mooiste is: een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je geniet een grote mate van privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 143 m2 en 197 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3360 elektra (kWh) en 1760 gas (m3)afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Surhuizum

 1. Mijn maximale hypotheek

  Als je huizen gaat bekijken dan adviseren wij om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat hij een goede calculatie heeft wat jouw max. hypotheek is kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Woningen bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Pararius, Huislijn.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Surhuizum Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding door het huis. Bij het bekijken van de woning krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bod bereken je door te kijken naar de woningwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij gaat samen met jou het huis bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Neem goed door of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De opgesteld koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het zaak om de financiering van de woning af te ronden. D.m.v. het bod, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen wordt vastgesteld wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Afsluitend teken je de akte van levering bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Surhuizum

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze specialist weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van een woning bepaalt aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Het taxatierapport is een dossierstuk bij het kopen van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Bijgaand bekijk je contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Surhuizum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een deskundige hypotheekadviseur in Surhuizum geeft je natuurlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.950 – €3.200. In de lijst hierna check je adressen van financieel adviseurs in Surhuizum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Surhuizum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Surhuizum

De afgelopen tijd (mei 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze streek. In onderstaande visuele weergave kun je zoeken door alle verkochte woningen in Surhuizum en omgeving. Belangrijk detail: dit zijn puur vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Lees op deze website ook alles over Moderne woning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat kost gemiddeld een woning in Surhuizum kopen?

In deze gemeente Achtkarspelen zijn er 12.181 woonobjecten. Het gaat om 10.699 (63,8%) koophuizen en 1.482 (36,2%) huurwoningen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 142 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €191.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €295.024. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Surhuizum. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Surhuizum?

Een woonhuis in Achtkarspelen gebruikt gemiddeld 1460 kuub gas p/jaar en 2770 kWh elektra. Een appartement of flat is relatief zuinig (860 m3 gas voor verwarming en warm water en 1720 kWh electriciteit. Een huis dat vrijstaand is is een grootverbruiker qua energie (1760 m3 per jaar aan gas en 3360 elektra (kWh)). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Surhuizum passen duurzame bronnen zoals spouwmuurisolatie, dubbel glas, vloerisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor type families wonen in Surhuizum?

Deze omgeving is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente verblijven 27.843 personen die we kunnen onderverdelen in 11.757 verschillende huishoudens. Dat betreffen 3.573 eenpersoonshuishoudens, 3.696 huishoudens zonder kinderen en 4.488 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,35 personen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Ten eerste bepaal je de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Vervolgens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de volgende stap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan teken je het (voorlopige) koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Surhuizum?

In de omgeving zijn er verschillende bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Surhuizum laten uittekenen. Doe navraag bij de gemeente (www.achtkarspelen.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 9283.

Plaats een reactie