Woning kopen Harkema

Jouw volgende woning kopen in Harkema? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In en rondom deze plek zijn er allerhande voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Daarbij kan je hier genieten van mooie natuurgebieden waar je echt tot rust kan komen. In 2024 zijn er in de gemeente 12.181 woningen (63,8% koopwoning, 36,2% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde woningprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €295.024. Op dit woningplatform bekijk je het huidige woningaanbod in Harkema, namen en adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Verder lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Je vind hier zowel tussenwoningen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €191.000, de gemiddelde prijs van een woning is €295.024.
 • In deze buurt vind jij veel faciliteiten zoals restaurants, sportclubs, openbaar vervoer, kinderopvang, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteAchtkarspelen
PlaatsHarkema
Postcode9281
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)27.843
Aantal huishoudens11.757
Aantal huishoudens met kinderen4.488
Gemiddelde huishoudensgrootte2,35
Aantal woningen12.181
Aantal koopwoningen10.699
Aantal huurwoningen1.482
Gemiddelde woonoppervlakte142 m2
Gemiddelde WOZ€191.000
Gemiddelde verkoopprijs€295.024
Gemiddeld gasverbruik1460 m3
Gemiddeld stroomverbruik2770 kWh

Woningaanbod Harkema februari 2024

Met onze huizenzoeker verstrekken we alle woningen die in februari 2024 te koop worden aangeboden. Zoek specifiek o.b.v. woonoppervlakte, woningtype, ligging, vraagprijs, bouwjaar, perceeloppervlakteen andere woningeigenschappen als energieprestaties en rolstoelvriendelijk. Bel of mail het makelaarskantoor voor het inplannen van een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook huizen die te koop staan in Surhuizum, Augustinusga, De Westereen, Feanwâlden of Suwâld.

woning-te-koop-harkema

Appartement kopen in Harkema

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, hebben een zeer goede bereikbaarheid, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en het onderhoud is zeer beperkt. Niet vergeten: het is een relatief kleine woning, er is geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Gunstige ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 en 101 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 860 m3 gas en 1720 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Harkema

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte rondom de woning en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 73 m2 en 106 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1260 kuub gas en gem. 2240 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Een specifiek hoekhuis in Harkema is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt veel meer vrijheid, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeswoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 84 m2 en 123 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2350 kWh stroom en 1380 m3 gas verstookt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Harkema

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten waar je op moet letten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 134 m2 – 150 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2800 kWh elektra & 1350 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je ervaart bijzonder veel privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 145 m2 en 202 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3360 stroom (kWh) + 1760 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in Harkema

 1. Bereken je max. hypotheek

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het een goed idee om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer hij een goede calculatie heeft wat je kunt betalen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Zia zoekmachines zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huislijn.nl, Huispedia, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Harkema zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een bezichtiging. Bij de bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Jouw bod bepaal je op basis van de te verwachten marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Tevens is het aan te raden een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze persoon zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Check altijd of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de woning af te handelen. A.d.h.v. woningwaarde, kosten koper, eigen geld en eventuele verbouwplannen stelt de hypotheekadviseur vast wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek daarbij past. In het laatste stadium ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Harkema

Een aankoopmakelaar helpt je bij het aankopen van een woning. Deze professional onderhandelt scherp voor jou. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Belangrijk: een NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxatie specialist is iemand die de marktwaarde van een object berekend door te kijken naar diverse aspecten. Zo’n taxatierapport is nodig bij het kopen van een woning, het oversluiten van een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. Bijgaand bekijk je adressen van kantoren zoals taxatie experts en makelaars in Harkema en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkende hypotheekadviseur in Harkema geeft je natuurlijk advies bij het vinden van een goede hypotheek. Deze expert bekijkt jouw bestedingsruimte en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.300 & €2.850. In het schema hier bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Harkema.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Harkema. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Harkema

In februari 2024 zijn er weer veel woningen verkocht in deze streek. In de tool hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Harkema en omliggende plekken. Goed om te weten: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Check ook meer details over Grachtenpand.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Hoe duur is een woning in Harkema kopen?

In en rondom de gemeente Achtkarspelen zijn er 12.181 huizen. De verdeling is als volgt: 10.699 (63,8%) koopwoningen en 1.482 (36,2%) huurhuizen. De gem. vloeroppervlakte is 142 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €191.000 en de gem. verkoopprijs is €295.024. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit heeft als gevolg dat er maar beperkt aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Harkema. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Harkema?

Een woning in Achtkarspelen heeft een verbruik van gemiddeld 1460 m3 gas en 2770 electriciteit (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (860 m3 aan gas en 1720 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1760 m3 gas voor verwarming en warm water en 3360 kWh electriciteit). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Harkema passen duurzame artikelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, zonneboiler, vloerisolatie toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type huishoudens wonen in Harkema?

Deze woonplaats kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente wonen 27.843 personen in 11.757 gezinnen. Het gaat om 3.573 eenpersoonshuishoudens, 3.696 families zonder kinderen en 4.488 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,35 bewoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste denk je na over de vraagprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via online marktplaatsen en sociale media. Vervolgens zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en leg je bezichtigen vast in de agenda. Nu kunnen huizenzoekers een bod doen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de akte van levering via een notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Harkema?

In en rondom deze gemeente zijn er verschillende bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Harkema laten ontwerpen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.achtkarspelen.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Nibud, Milieucentraal voor postcodegebied 9280, 9281.

Plaats een reactie