Woning kopen Achtkarspelen

Jouw aanstaande woning kopen in Achtkarspelen? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de buurt bestaan er meerdere voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Daarnaast geniet je hier ook van een prachtige natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In de gemeente staan er 12.181 huizen (63,8% koophuis, 36,2% huur). De woningprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €295.024. Op dit huizenportaal tonen wij het nieuwe woningaanbod in Achtkarspelen, contactgegevens van makelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. In aanvulling daarop vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. rijtjeshuizen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €191.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €295.024.
 • Veel voorzieningen zoals mogelijkheden zoals openbaar vervoer, restaurants, winkels, natuurgebieden, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteAchtkarspelen
Postcode9285
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)27.843
Aantal huishoudens11.757
Aantal huishoudens met kinderen4.488
Gemiddelde huishoudensgrootte2,35
Aantal woningen12.181
Aantal koopwoningen10.699
Aantal huurwoningen1.482
Gemiddelde woonoppervlakte142 m2
Gemiddelde WOZ€191.000
Gemiddelde verkoopprijs€295.024
Gemiddeld gasverbruik1460 m3
Gemiddeld stroomverbruik2770 kWh

Woningaanbod Achtkarspelen mei 2024

In het overzicht hieronder verstrekken we het actuele woningaanbod van mei 2024. Zoek specifiek o.b.v. aantal kamers, bouwjaar, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, woningtype, vraagprijsen relevante factoren als energielabel of parkeeropties. Je kunt direct contact zoeken met het makelaarskantoor voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook het nieuwste woningaanbod in Noardeast-Fryslân, Noordenveld, Tytsjerksteradiel, Opsterland & Smallingerland.

woning-te-koop-achtkarspelen

Een appartement kopen in Achtkarspelen

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, hebben een zeer goede bereikbaarheid, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, worden gekenmerkt door een lage energierekening en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, vaak is er een gedeelde tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een prettige ligging en een gunstige aanschafprijs.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 & 101 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 860 m3 gas en gem. 1720 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Achtkarspelen

Een tussenwoning is een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een echte starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 87 m2 & 113 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1260 kuub gas en daarbij 2240 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Een echt hoekhuis in Achtkarspelen is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je geniet van meer privacy, minder last van schaduw en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeshuizen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 100 m2 & 130 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2350 kWh stroom & 1380 m3 gas verbruikt

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Achtkarspelen

De definitie van een twee onder een kap is: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. In en rondom het huis is veel oppervlak met slechts beperkte inkijk. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten van aandacht zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 132 m2 & 147 m2.
 • Verwachting: er wordt 2800 kWh stroom + 1350 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je hebt een groot gevoel van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 144 m2 en 191 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3360 stroom (kWh) & 1760 gas (m3)afgenomen.

Uitleg: een woning kopen in Achtkarspelen

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan doe je er goed aan om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra je inzicht hebt in wat je budget is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Pararius, Jaap.nl, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl kan je 24/7 woningen te koop in Achtkarspelen Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een bezichtiging. Bij het doorlopen van de woning kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bepaal je maximale bod

  Jouw bod zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het kan handig zijn een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze makelaar zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan wordt de koopakte opgesteld. Controleer zorgvuldig of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De overeengekomen koopovereenkomst passeert bij de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Als laatste is het tijd om de financiering van jouw volgende huis rond te maken. Door middel van aankoopsom, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen geld en een bouwdepot voor verbouwing zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat het hypotheekbedrag moet worden en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In het laatste stadium teken je de akte van levering bij de notaris. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Achtkarspelen

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het vinden van een geschikte woning. Hij of zij onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de marktwaarde van een huis inschat na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een taxatierapport is verplicht voor de financiering van de aankoop van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de onderstaande tabel tonen wij adressen van kantoren zoals taxatie experts en makelaars in Achtkarspelen en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Achtkarspelen geeft je persoonlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Deze expert kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.350 – €2.600. In de volgende weergave bieden we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Achtkarspelen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Achtkarspelen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Achtkarspelen

Deze maand (mei 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in de regio. In de lijst hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Achtkarspelen en omgeving. Noemenswaardig: dit zijn puur vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Klik ook direct door naar de pagina over Verkoopmakelaar.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Hoe duur is gemiddeld een woning in Achtkarspelen kopen?

In de buurt van de gemeente Achtkarspelen zijn er 12.181 woonobjecten. We maken onderscheid tussen 10.699 (63,8%) koopwoningen en 1.482 (36,2%) huurwoningen. De gem. woonoppervlakte is 142 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €191.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €295.024. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit houdt in dat dat je als koper niet veel keuze hebt en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Achtkarspelen. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Achtkarspelen?

Een woonobject in Achtkarspelen verbruikt gemiddeld 1460 m3 per jaar aan gas en 2770 stroom (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (860 kuub gas en 1720 electriciteit (kWh). Een huis dat vrijstaand is heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1760 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3360 kWh electriciteit). Steeds meer bezitters van huizen te koop in Achtkarspelen passen duurzame producten zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type gezinnen wonen in Achtkarspelen?

Deze regio kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente leven 27.843 personen in 11.757 huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 3.573 eenpersoonshuishoudens, 3.696 gezinnen zonder kinderen en 4.488 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,35 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats stel je een vraagprijs op en ga je aan de slag met een verkoopplan. Populaire kanalen zijn Funda, een open huis dag of via bekenden, vrienden en familie. Daarbij ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. In de volgende stap kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan volgen nog het (voorlopige) koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Achtkarspelen?

In en rondom deze gemeente zijn er een aantal bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Achtkarspelen bouwen. Informeer bij de gemeente (www.grootegast.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Consumentenbond, Nibud voor postcodegebied 9873.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie