Woning kopen Suwâld

Jouw ideale woning kopen in Suwâld? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de nabije omgeving heb je toegang tot allerhande dagelijkse voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Daarbij ontdek je hier een groen park en natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er 14.093 huizen (71,9% koophuis, 28% huur). De woningprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €295.332. Op dit huizenplatform bieden wij het nieuwe woningaanbod in Suwâld, adresgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Daarnaast lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van starterswoningen en moderne huizen en bungalows.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €213.000, de gemiddelde verkoopprijs is €295.332.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals kinderopvang, scholen, sportclubs, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteTytsjerksteradiel
PlaatsSuwâld
Postcode9265
Netnummer0511 (+31511)
Inwoners (gemeente)32.052
Aantal huishoudens13.639
Aantal huishoudens met kinderen4.767
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen14.093
Aantal koopwoningen12.473
Aantal huurwoningen1.620
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€213.000
Gemiddelde verkoopprijs€295.332
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Suwâld maart 2024

In het overzicht hieronder bieden we de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Zoek op woningtype, bouwjaar, woonoppervlakte, ligging, vraagprijs, perceeloppervlakteen relevante factoren als energieneutraal & aanwezigheid van een bad. Extra info nodig? Bezoek dan de bewoners of makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook het nieuwste woningaanbod in Feanwâlden, De Westereen, Earnewâld, Garyp en Sumar.

woning-te-koop-suwald

Eigen appartement kopen in Suwâld

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, hebben een zeer goede bereikbaarheid, meestal gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en de VvE doet het onderhoud. Minpunten zijn: het is allemaal wat kleiner, er is geen eigen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Centraal gelegen en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 68 m2 en 93 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 810 m3 gas en 1770 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis Suwâld

Met een tussenwoning bedoelen we een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Wat betreft de nadelige aspecten: beperkte woonruimte en je hebt minder lichtinval.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 86 m2 – 124 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1210 kuub gas en daarbij 2210 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Een echt hoekhuis in Suwâld is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere kavel, je hebt wat minder inkijk, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeswoning en hebben iets hogere stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 88 m2 – 112 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2290 kWh elektriciteit en 1300 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen Suwâld

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het financieel haalbaar blijft. Minpunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 122 m2 – 154 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2800 kWh stroom en 1320 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Er is erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt een groot gevoel van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 155 m2 – 191 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3360 stroom (kWh) + 1760 gas (m3) afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Suwâld

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Wanneer je op woningjacht gaat dan adviseren wij om eerst je maximale hypotheek te weten. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Wanneer je inzicht hebt in wat je maximaal kunt lenen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Op de website van Funda, maar ook Jaap.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Pararius, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Suwâld Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Wanneer je de woning doorloopt kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Maximale bod berekenen

  Je bieding zal afhangen van de woningwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Tevens is het aan te raden een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Hij of zij loopt mee als je de woning gaat bekijken en adviseert je over de bieding. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? De koopakte zal dan worden samengesteld. Check altijd of alles klopt en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van het huis af te handelen. Op basis van het geaccepteerde bod, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), spaartegoeden en te verwachten verbouwkosten en investeringen zal de expert een advies uitbrengen aangaande hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en taxateurs in Suwâld

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze professional onderhandelt scherp voor jou. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een actueel taxatierapport heb je nodig bij het aankopen van een huis, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de bijgaande tabel kan je aan de slag met adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Suwâld en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Suwâld helpt je van A tot Z bij het vinden van een goede hypotheek. Jouw financiële man loopt jouw financiële situatie door en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.800 – €2.900. In onderstaande lijst bieden we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Suwâld.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Suwâld. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Suwâld

Recent (maart 2024) is er een groot aantal woning verkocht in de regio. In de lijst hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Suwâld en net daarbuiten. Belangrijk detail: dit zijn alleen de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Bekijk ook meer info over Bungalow.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Suwâld kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Tytsjerksteradiel zijn er 14.093 huizen. Er zijn 12.473 (71,9%) koophuizen en 1.620 (28%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 144 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €213.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €295.332. De woningmarkt is krap. Hierdoor kunnen we stellen dan de keuzes zeer beperkt zijn en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Suwâld. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Suwâld?

Een huis in Tytsjerksteradiel verbruikt qua energie gem. zo’n 1420 m3 aan gas en 2740 kWh stroom. Een appartement of flat is relatief zuinig (810 m3 gas voor verwarming en warm water en 1770 kWh stroom. Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt vaak het meeste energie (1760 m3 aan gas en 3360 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel bezitters van huizen te koop in Suwâld passen duurzame artikelen zoals zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonneboiler, dakisolatie, warmtepomp toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor type families wonen in Suwâld?

Dit buurtschap wordt omschreven als erg In de gemeente zijn 32.052 personen in 13.639 verschillende gezinnen. Er wonen 4.227 eenpersoonshuishoudens, 4.645 families zonder kinderen en 4.767 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,29 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase bepaal je de vraagprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Maak gebruik van Funda, een open huis dag of social media. Daarbij maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en leg je bezichtigen vast in de agenda. Daarna begint het onderhandelen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan teken je de koopakte en de notariële overdrachtsakte. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Suwâld?

In de omgeving kun je kiezen voor bouwkavels waar een woonbestemming op zit. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Suwâld plaatsen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.tytsjerksteradiel.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Nibud, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9265.

Plaats een reactie