Woning kopen De Westereen

Jouw ideale woning kopen in De Westereen? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de buurt vind je diverse dagelijkse voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Verder vind je in de directe omgeving een bijzondere natuur waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. Er zijn in deze gemeente in totaal 8.202 woningen (62,8% koop, 36,9% huurhuizen). De gemiddelde verkoopprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €290.598. Op dit huizenplatform tonen wij het beschikbare woningaanbod in De Westereen, adresgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. Ook lees je meer informatie over verschillende woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met rijtjeshuizen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €194.000, de gemiddelde woningprijs is €290.598.
 • In de regio vind je volop voorzieningen zoals scholen, winkels, kinderopvang, restaurants, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDantumadiel
PlaatsDe Westereen
Postcode9271
Netnummer0511 (+31511)
Inwoners (gemeente)18.922
Aantal huishoudens7.782
Aantal huishoudens met kinderen2.953
Gemiddelde huishoudensgrootte2,38
Aantal woningen8.202
Aantal koopwoningen7.402
Aantal huurwoningen800
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€194.000
Gemiddelde verkoopprijs€290.598
Gemiddeld gasverbruik1450 m3
Gemiddeld stroomverbruik2670 kWh

Woningaanbod De Westereen mei 2024

Bijgaand krijg je inzicht in alle huizen die deze maand (mei 2024) te koop staan. Selecteer op perceeloppervlakte, ligging, woningtype, aantal kamers, vraagprijs, bouwjaaren meer onderwerpen zoals duurzaamheid en aanwezigheid van een bad. Neem contact op met de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons woningplatform bekijk je ook het huizenaanbod in Harkema, Surhuizum, Feanwâlden, Suwâld en Earnewâld.

woning-te-koop-de-westereen

Appartementen te koop De Westereen

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, hebben een zeer goede bereikbaarheid, in de basis gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Vergeet niet: de ruimte is beperkt, een tuin ontbreekt vaak en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Centraal gelegen en een gunstige aanschafprijs.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 & 93 m2.
 • Het energiegebruik is circa 830 m3 gas en gem. 1670 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop De Westereen

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die grenst aan tenminste twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn ook waardevast. Nadelen zijn: vaak een klein tuintje en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 77 m2 & 118 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1220 kuub gas en +/- 2010 kWh stroomverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in De Westereen is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een grotere tuin, je geniet van meer privacy, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Ze zijn vaak wat duurder dan rijwoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 91 m2 – 115 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2140 kWh elektra en 1340 m3 gas verbruikt

2-onder-1 kap woning De Westereen

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het financieel haalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 123 m2 – 153 m2.
 • Verwachting: er wordt 2580 kWh elektra + 1330 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Het mooiste is: erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 151 m2 & 194 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3170 stroom (kWh) en 1680 gas (m3) ingekocht.

Stappenplan: een woning kopen in De Westereen

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het een goed idee om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer het duidelijk is wat je verantwoord kan lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via websites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Pararius, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl kan je razendsnel woningen te koop in De Westereen Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide rondleiding. Wanneer je de woning doorloopt kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de waarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze specialist gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? De koopakte zal dan worden samengesteld. Controleer zorgvuldig of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De getekende koopovereenkomst passeert bij de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis te bevestigen. A.d.h.v. het biedbedrag, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, zelf in te brengen spaargeld en te verwachten verbouwkosten en investeringen ontvang je een advies over hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Nu ben je bijna klaar. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaars en woningtaxateurs in De Westereen

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden van een geschikte woning. Deze makelaar onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxatie specialist is iemand die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een dergelijk taxatierapport is een dossierstuk bij het aanvragen van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de onderstaande tabel tref je adresgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in De Westereen en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een deskundige hypotheekadviseur in De Westereen helpt je van A tot Z bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Deze expert loopt jouw financiële situatie door en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.350 en €2.950. In de opsomming hierna check je gegevens van financieel adviseurs in De Westereen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in De Westereen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in De Westereen

Afgelopen maand (mei 2024) is er een groot aantal woning verkocht in de regio. In de lijst hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in De Westereen en omgeving. Disclaimer: dit zijn puur vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over Herenhuis.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Wat kost een woning in De Westereen kopen?

In de gemeente Dantumadiel vind je ongeveer 8.202 woonobjecten. Het gaat daarbij om 7.402 (62,8%) koopwoningen en 800 (36,9%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 137 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €194.000 en de gem. marktprijs is €290.598. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat de keuzes zeer beperkt zijn en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in De Westereen. Woningen staan kort te koop en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het energieverbruik van woningen in De Westereen?

Een woonhuis in Dantumadiel heeft een verbruik van gemiddeld 1450 kuub aardgas en 2670 kWh elektra. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (830 m3 aan gas en 1670 elektra (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis verbruikt de meeste energie (1680 kuub gas en 3170 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in De Westereen passen duurzame verwarmingsbronnen als dubbel glas, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, zonneboiler, vloerisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor type families wonen in De Westereen?

Deze omgeving kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente verblijven 18.922 personen in 7.782 verschillende gezinnen. Het betreft 2.292 eenpersoonshuishoudens, 2.537 gezinnen zonder kinderen en 2.953 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,38 personen.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Als eerste denk je na over de vraagprijs en maak je een verkoopplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, de NVM Open Huizen Dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Daarbij style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en maak je afspraken voor een rondleiding. Hierna krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het voorlopige koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in De Westereen?

In deze streek zijn diverse bouwkavels met woonbestemming. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning De Westereen zetten. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.dantumadeel.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9270, 9271.

Plaats een reactie