Woning kopen Surhuisterveen

Plannen om een woning te kopen in Surhuisterveen? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. Op korte afstand heb je allerhande faciliteiten als kinderopvang, scholen en winkels. Verder geniet je hier ook van een prachtig groen natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. In totaal zijn er in deze gemeente 12.181 woningen (63,8% koop, 36,2% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde transactieprijs van een woning is de laatste jaren fors toegenomen tot €295.024. Op Woningassistent.nl check je het recente woningaanbod in Surhuisterveen, namen en adressen van makelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. In aanvulling daarop vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Je vind hier zowel bovenwoningen en grote gezinswoningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €191.000, de gemiddelde verkoopprijs is €295.024.
 • Je hebt hier toegang tot diverse faciliteiten zoals kinderopvang, restaurants, sportclubs, openbaar vervoer, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteAchtkarspelen
PlaatsSurhuisterveen
Postcode9231
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)27.843
Aantal huishoudens11.757
Aantal huishoudens met kinderen4.488
Gemiddelde huishoudensgrootte2,35
Aantal woningen12.181
Aantal koopwoningen10.699
Aantal huurwoningen1.482
Gemiddelde woonoppervlakte142 m2
Gemiddelde WOZ€191.000
Gemiddelde verkoopprijs€295.024
Gemiddeld gasverbruik1460 m3
Gemiddeld stroomverbruik2770 kWh

Woningaanbod Surhuisterveen juni 2024

In ons overzicht check je alle woningen die in juni 2024 te koop worden aangeboden. Zoek specifiek o.b.v. vraagprijs, aantal kamers, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, woningtype, bouwjaaren meer onderwerpen zoals CV-ketel of aanwezigheid van een garage. Meer weten? Informeer dan bij de verkopende makelaar voor een snelle bezichtiging Bekijk ook het actuele woningaanbod in Boelenslaan, Wijnjewoude, Houtigehage, Drachtstercompagnie of Rottevalle.

woning-te-koop-surhuisterveen

Aanbod appartement kopen in Surhuisterveen

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, vaak gelegen op een centrale plek, meestal gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en je hebt weinig onderhoud. Maar let op: de woonoppervlakte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Een fijne ligging en onderhoudsvriendelijk.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 & 93 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 860 m3 gas en tevens 1720 kWh aan stroom.

Aanbod rijtjeshuis Surhuisterveen

Met een tussenwoning bedoelen we een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat maakt dat het een veilige investering is. Er zijn ook nadelen: een kleine achtertuin en je hebt minder lichtinval.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 86 m2 en 106 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1260 kuub gas en 2240 kWh elektriciteitsverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Surhuisterveen is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, meer lichtinval en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De marktprijzen liggen wat hoger dan tussenwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 85 m2 & 130 m2.
 • Schatting: er wordt 2350 kWh stroom + 1380 m3 gas verstookt.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Surhuisterveen

Een twee onder een kap wil zeggen twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met slechts beperkte inkijk. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het financieel haalbaar blijft. Negatieve aspecten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 135 m2 en 152 m2.
 • Verwachting: er wordt 2800 kWh stroom + 1350 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je ervaart bijzonder veel privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 150 m2 – 200 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3360 elektra (kWh) + 1760 gas (m3)verstookt.

In vijf stappen een woning kopen in Surhuisterveen

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Als je huizen gaat bekijken dan is het een goed idee om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Op het moment dat hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via woningzoeksites als Funda, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Pararius, Vbo.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Surhuisterveen Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide rondleiding. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Maximale bod berekenen

  Je bieding komt tot stand door de marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze professional zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan wordt de koopakte opgesteld. Controleer zorgvuldig of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het zaak om de financiering van de woning af te ronden. Gebaseerd op woningwaarde, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen geld en toekomstige verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Helemaal aan het einde die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Surhuisterveen

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze deskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Advies: een NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxateur is een deskundige die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een actueel taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. Bijgaand bieden wij gegevens van taxatie experts en makelaars in Surhuisterveen en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in Surhuisterveen geeft je natuurlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.650 – €2.600. In onderstaande lijst bekijk je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Surhuisterveen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Surhuisterveen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Surhuisterveen

Deze maand (juni 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze gemeente. In het overzicht hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Surhuisterveen en daarbuiten. Disclaimer: het gaat hierbij om de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Check ook meer details over Zelf huis verkopen.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Surhuisterveen kopen?

In de buurt van de gemeente Achtkarspelen zijn er 12.181 woningen. De verdeling is als volgt: 10.699 (63,8%) koopwoningen en 1.482 (36,2%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 142 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €191.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €295.024. De woningmarkt is krap. Dit houdt in dat dat er maar weinig aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Surhuisterveen. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Surhuisterveen?

Een woning in Achtkarspelen heeft een verbruik van gemiddeld 1460 m3 gas en 2770 electriciteit (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (860 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1720 elektra (kWh). Een vrijstaand huis neemt flink meer energie af (1760 kuub aardgas en 3360 electriciteit (kWh)). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Surhuisterveen passen duurzame producten zoals zonnepanelen, vloerisolatie, zonneboiler, dakisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor huishoudens wonen in Surhuisterveen?

Deze woonplaats kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente verblijven 27.843 inwoners die we kunnen onderverdelen in 11.757 gezinnen. Er wonen 3.573 eenpersoonshuishoudens, 3.696 huishoudens zonder kinderen en 4.488 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,35 personen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste bereken je de actuele marktprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de Open Huizen dagen van NVM of social media. Vervolgens moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en leg je bezichtigen vast in de agenda. Hierna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. een mooi bod ontvangen? Dan regel je enkel nog het (voorlopige) koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Surhuisterveen?

In deze buurt zijn er verschillende bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Surhuisterveen realiseren. Neem contact op met de gemeente (www.achtkarspelen.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Nibud, Milieucentraal, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9230, 9231.

Plaats een reactie