Woning kopen Houtigehage

Van plan om een woning te kopen in Houtigehage? Het is een geweldige plek in de provincie Friesland. In de nabije buurt vind je diverse faciliteiten als kinderopvang, scholen en winkels. Daarbij geniet je hier ook van een park en natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. De gemeente biedt 25.833 woningen (59,8% koophuis, 40,1% huurwoningen). De gemiddelde woningprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €282.933. Op deze website vind je het laatste woningaanbod in Houtigehage, namen en adressen van makelaarskantoren, taxateurs en hypotheekspecialisten. Verder vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel rijwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €195.000, de basis verkoopprijs is €282.933.
 • Je hebt hier toegang tot diverse voorzieningen zoals scholen, openbaar vervoer, winkels, kinderopvang, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSmallingerland
PlaatsHoutigehage
Postcode9223
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)56.150
Aantal huishoudens25.025
Aantal huishoudens met kinderen8.444
Gemiddelde huishoudensgrootte2,18
Aantal woningen25.833
Aantal koopwoningen20.341
Aantal huurwoningen5.492
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€195.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.933
Gemiddeld gasverbruik1270 m3
Gemiddeld stroomverbruik2560 kWh

Woningaanbod Houtigehage maart 2024

Hieronder bekijk je de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Zoek specifiek o.b.v. aantal kamers, woonoppervlakte, bouwjaar, perceeloppervlakte, woningtype, vraagprijsen meer onderwerpen zoals duurzaamheid of en de aanwezigheid van een tuin. Interesse? Mail of bel de verkopende makelaar voor een snelle bezichtiging Op de Woningassistent bekijk je het nieuwste woningaanbod in Surhuisterveen, Boelenslaan, Drachtstercompagnie, Rottevalle & De Tike.

woning-te-koop-houtigehage

Een appartement kopen in Houtigehage

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, meestal gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en vallen vaak binnen een VvE constructie. Maar let op: je hebt minder ruimte, er is geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Een prettige ligging en een gunstige aanschafprijs.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 en 95 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 840 m3 gas en tevens 1710 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Houtigehage

De betekenis van een tussenwoning is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: geen grote opslagruimte en je hebt minder lichtinval.

 • Waardevaste investering.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 80 m2 en 125 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1180 kuub gas en daarbij 2340 kWh aan stroom.

Een hoekwoning kopen

Een net hoekhuis in Houtigehage is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeshuizen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 95 m2 – 113 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2530 kWh elektra & 1300 m3 gas ingekocht.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Houtigehage

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Nadelen zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 127 m2 en 153 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2780 kWh elektriciteit & 1290 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Let op: Goedkoop is het niet. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 & 202 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3510 elektriciteit (kWh) & 1780 gas (m3)verstookt.

Samenvatting: een woning kopen in Houtigehage

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het verstandig om te beginnen met een financiële check. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Als hij een goede calculatie heeft wat je budget is kun je online naar woningen zoeken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via platforms zoals Funda, Huislijn.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Pararius kan je nagenoeg alle woningen te koop in Houtigehage Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide bezichtiging. Door een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de waarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze huis-expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Kijk goed of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De getekende koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Nu is het zaak om de financiering van het huis definitief te regelen. A.d.h.v. woningwaarde, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en noodzakelijke verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek daarbij past. In het laatste stadium teken je de akte van levering bij de notaris. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaars in Houtigehage

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze huis-expert kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Tip: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de marktwaarde van een huis inschat op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een dergelijk taxatierapport is nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Hieronder bieden wij namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Houtigehage en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een deskundige hypotheekadviseur in Houtigehage geeft advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. De adviseur bekijkt jouw financiële situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.950 en €3.100. In het schema hier bekijk je adressen van financieel adviseurs in Houtigehage.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Houtigehage. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Houtigehage

Recent (maart 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze streek. In de tool hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Houtigehage en in de buurt. Noemenswaardig: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees ook verder over Antikraak wonen.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Hoe duur is een woning in Houtigehage kopen?

In en rondom de gemeente Smallingerland zijn er 25.833 woonobjecten. Hierbij spreken we van 20.341 (59,8%) koopwoningen en 5.492 (40,1%) huurwoningen. De gemiddelde woonoppervlakte is 137 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €195.000 en de gem. marktprijs is €282.933. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Hierdoor kunnen we stellen dan dat er maar weinig aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Houtigehage. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Houtigehage?

Een huishouden in Smallingerland gebruikt gemiddeld 1270 m3 gas en 2560 stroom (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (840 kuub gas p/jaar en 1710 kWh elektra. Een vrijstaande villa verbruikt de meeste energie (1780 m3 gas voor verwarming en warm water en 3510 electriciteit (kWh)). Een steeds groter deel huiseigenaren van huizen te koop in Houtigehage passen duurzame verwarmingsbronnen als dakisolatie, dubbel glas, zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp, vloerisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor gezinnen wonen in Houtigehage?

Deze buurt is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente zijn 56.150 mensen die we kunnen onderverdelen in 25.025 verschillende gezinnen. Er wonen 9.065 eenpersoonshuishoudens, 7.516 gezinnen zonder kinderen en 8.444 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,18 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen moet je een verkoopprijs bepalen en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Maak gebruik van Funda, een open huis dag of Facebook/instagram. Daarbij ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen plannen. In de volgende stap begint het onderhandelen. een mooi bod ontvangen? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopakte en de notariële leveringsakte. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Houtigehage?

In de omgeving zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die reeds een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Houtigehage zetten. Informeer bij de gemeente (www.smallingerland.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Nibud, Milieucentraal voor postcodegebied 9223.

Plaats een reactie