Woning kopen Wijnjewoude

Alles weten over woning kopen in Wijnjewoude? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In de omgeving zijn er voldoende voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Verder vind je hier een park en natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In 2024 zijn er in de gemeente 13.202 huizen (70,2% koophuis, 29,6% huurhuizen). De gemiddelde prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €320.331. Op dit huizenportaal check je het nieuwe woningaanbod in Wijnjewoude, gegevens van makelaardijen, taxateurs en hypotheekmakelaars. Daarnaast bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van starterswoningen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €236.000, de gemiddelde woningprijs is €320.331.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals winkels, sportclubs, openbaar vervoer, kinderopvang, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteOpsterland
PlaatsWijnjewoude
Postcode9241
Netnummer0516 (+31516)
Inwoners (gemeente)29.733
Aantal huishoudens12.582
Aantal huishoudens met kinderen4.516
Gemiddelde huishoudensgrootte2,31
Aantal woningen13.202
Aantal koopwoningen11.397
Aantal huurwoningen1.805
Gemiddelde woonoppervlakte162 m2
Gemiddelde WOZ€236.000
Gemiddelde verkoopprijs€320.331
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2920 kWh

Woningaanbod Wijnjewoude februari 2024

In ons overzicht bieden we het actuele woningaanbod van februari 2024. Kies op basis van vraagprijs, bouwjaar, perceeloppervlakte, ligging, woonoppervlakte, aantal kamersen relevante factoren als energieneutraal & parkeeropties. Bel of mail de verkopende makelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons huizenplatform vind je ook woningen die te koop staan in Bakkeveen, Beetsterzwaag, Boelenslaan, Surhuisterveen en Houtigehage.

woning-te-koop-wijnjewoude

Eigen appartement kopen in Wijnjewoude

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, hebben een zeer goede bereikbaarheid, zijn gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en het onderhoud is zeer beperkt. Negatieve aspecten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, een tuin ontbreekt vaak en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Goede ligging en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 & 98 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 800 m3 gas en daarbij 1740 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis Wijnjewoude

Met een tussenwoning bedoelen we een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Nadelen zijn: weinig ruimte in en rondom huis en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 80 m2 – 125 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1180 kuub gas + 2350 kWh stroomverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Wijnjewoude is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een grotere tuin, je geniet van meer privacy, minder last van schaduw en je hebt meer opties voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeshuis en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 87 m2 – 114 m2.
 • Schatting: er wordt 2520 kWh stroom & 1300 m3 gas verstookt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Wijnjewoude

De definitie van een twee onder een kap is: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Negatieve aspecten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 126 m2 & 152 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2680 kWh elektriciteit & 1310 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Het mooiste is: erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt maximale privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Let op: Goedkoop is het niet. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 152 m2 – 194 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3540 stroom (kWh) + 1800 gas (m3) gebruikt.

5-stappenplan: een woning kopen in Wijnjewoude

 1. Wat kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het een goed idee om eerst je maximale hypotheek te weten. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Op het moment dat je inzicht hebt in wat je kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Een bezichtiging plannen

  Op de website van Funda, maar ook Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Vbo.nl kan je razendsnel woningen te koop in Wijnjewoude Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding door het huis. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je bieding komt tot stand door de WOZ-waarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Hij of zij kijkt mee tijdens de bezichtiging en zal een indicatie geven van het ideale bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! De koopakte kan dan opgesteld worden. Loop na of de juiste dingen erin staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering af te handelen. Door middel van aankoopwaarde, kosten koper (k.k.), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en te verwachten verbouwkosten en investeringen calculeert de specialist wat de maximale lening is en welke hypotheek daarbij past. In de laatste fase breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Wijnjewoude

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze professional zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van een woning bepaalt op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een dergelijk taxatierapport is benodigd voor het aanvragen van een lening, het oversluiten van een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de tabel hieronder kan je aan de slag met adressen van kantoren zoals taxateurs en makelaars in Wijnjewoude en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een erkend hypotheekadviseur in Wijnjewoude geeft financieel advies en helpt bij het vinden van een goede hypotheek. Jouw adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.450 & €3.050. In de tabel hieronder check je adressen van financieel adviseurs in Wijnjewoude.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Wijnjewoude. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Wijnjewoude

Afgelopen maand (februari 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze omgeving. In het overzicht hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Wijnjewoude en net daarbuiten. Goed om te weten: je ziet hier de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Garagebox.

Bekijk het aanbod op funda

Belangrijke koophuis vragen en antwoorden

Hoe duur is gemiddeld een woning in Wijnjewoude kopen?

In deze gemeente Opsterland zijn er 13.202 woonhuizen. De verdeling is als volgt: 11.397 (70,2%) koophuizen en 1.805 (29,6%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 162 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €236.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €320.331. De woningmarkt is vrij overspannen. Je moet er rekening mee houden dat dat er maar weinig aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Wijnjewoude. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Wijnjewoude?

Een huis in Opsterland kent een gem. verbruik van 1470 m3 gas en 2920 kWh electriciteit. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (800 kuub gas en 1740 electriciteit (kWh). Een huis dat vrijstaand is is topverbruiker qua energie (1800 m3 aan gas en 3540 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal bezitters van huizen te koop in Wijnjewoude passen duurzame artikelen zoals zonnepanelen, warmtepomp, spouwmuurisolatie, zonneboiler, dakisolatie, dubbel glas toe om de energienota te drukken.

Wat voor huishoudens wonen in Wijnjewoude?

Deze regio kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente wonen 29.733 mensen in 12.582 verschillende huishoudens. Er wonen 3.863 eenpersoonshuishoudens, 4.203 gezinnen zonder kinderen en 4.516 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,31 inwoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase calculeer je de huidige marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, een open dag organiseren of via online marktplaatsen en sociale media. Hierna ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Nu starten biedingen en onderhandelingen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je alles vast in het (voorlopige) koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Wijnjewoude?

In deze streek zijn er een aantal bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Wijnjewoude plaatsen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.opsterland.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Nibud, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9240, 9241.

Plaats een reactie