Woning kopen Schermerhorn

Snel een woning kopen in Schermerhorn? Het is een erg populaire plek in de provincie Noord-Holland. In de regio heb je toegang tot verschillende faciliteiten als winkels, OV en scholen. Verder is er vlakbij een groen park en natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. In 2024 zijn er in de gemeente 51.656 huizen (58,5% koop, 41,4% huurhuis). De gemiddelde prijs van een huis is de afgelopen jaren flink gestegen richting €365.446. Op dit huizenplatform bekijk je het huidige woningaanbod in Schermerhorn, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekspecialisten. Ook vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een heerlijke plek in Noord-Holland.
 • Er is een mix van bovenwoningen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €245.000, de gemiddelde woningprijs is €365.446.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals winkels, scholen, openbaar vervoer, natuurgebieden, kinderopvang.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteAlkmaar
PlaatsSchermerhorn
Postcode1636
Netnummer072 (+3172)
Inwoners (gemeente)109.436
Aantal huishoudens52.179
Aantal huishoudens met kinderen16.704
Gemiddelde huishoudensgrootte2,08
Aantal woningen51.656
Aantal koopwoningen32.763
Aantal huurwoningen18.893
Gemiddelde woonoppervlakte104 m2
Gemiddelde WOZ€245.000
Gemiddelde verkoopprijs€365.446
Gemiddeld gasverbruik1040 m3
Gemiddeld stroomverbruik2510 kWh

Woningaanbod Schermerhorn juni 2024

Bijgaand bekijk je de beschikbare koopwoningen in juni 2024. Filter eenvoudig op woningtype, bouwjaar, ligging, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, aantal kamersen relevante factoren als zuinigheid of parkeeropties. Interesse? Mail of bel het makelaarskantoor voor een snelle bezichtiging Via deze website bekijk je ook het actuele woningaanbod in Spierdijk, Ursem, Scharwoude, Avenhorn of Oudendijk.

woning-te-koop-schermerhorn

Een appartement kopen in Schermerhorn

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Deze studio’s zijn voordelig, ze zijn vaak gunstig gelegen, meestal gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en het onderhoud is zeer beperkt. Vergeet niet: het is een relatief kleine woning, een tuin ontbreekt vaak en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Goede ligging en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 en 95 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 710 m3 gas en daarbij 1890 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Schermerhorn

De betekenis van een tussenwoning is een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. De minpunten zijn: geen grote opslagruimte en je hebt minder lichtinval.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 76 m2 – 111 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1080 kuub gas en +/- 2690 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Schermerhorn is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeshuis en hebben iets hogere stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 89 m2 – 115 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2820 kWh elektra + 1290 m3 gas ingekocht.

2-onder-1 kap woning Schermerhorn

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Het is een heel ruim huis en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen waardoor de kosten relatief beperkt blijven. De kritieke factoren zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 129 m2 – 148 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3190 kWh elektra + 1430 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt veel woonruimte, een grote tuin en je ervaart bijzonder veel privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 147 m2 & 196 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3770 elektra (kWh) & 1860 gas (m3) afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Schermerhorn

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het het beste om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Op het moment dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je maximaal kunt lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via woningzoeksites als Funda, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl kan je razendsnel woningen te koop in Schermerhorn Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding door het huis. Bij het bekijken van de woning kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Breng een bod uit

  Jouw bod bereken je door te kijken naar de WOZ-waarde en wat je maximaal kunt lenen. Het kan handig zijn een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze woning deskundige gaat samen met jou het huis bekijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Neem goed door of alles volgens afspraak erin staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Nu is het zaak om de financiering van de koop te bevestigen. Aan de hand van de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen calculeert de specialist wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Nu ben je bijna klaar. Als laatste onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Schermerhorn

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het aankopen van een woning. Hij of zij weet waar een goed bod aan moet voldoen. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een specialist die de marktwaarde van een object berekend op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een dergelijk taxatierapport is een vereiste bij de financiering van de aankoop van een woning, een offerte voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de tabel hieronder tonen wij contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Schermerhorn en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Schermerhorn geeft je natuurlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Deze expert bekijkt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.350 – €3.250. In onderstaande lijst tref je namen en adressen van financieel adviseurs in Schermerhorn.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Schermerhorn. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Schermerhorn

In juni 2024 zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. In de zoekmachine hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Schermerhorn en net daarbuiten. Noemenswaardig: je ziet hier de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in Schermerhorn kopen?

In en rondom de gemeente Alkmaar registreren wij 51.656 woningen. De verdeling is als volgt: 32.763 (58,5%) koophuizen en 18.893 (41,4%) huurwoningen. Het vloeroppervlakte is gemiddeld 104 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €245.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €365.446. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Je moet er rekening mee houden dat dat je niet veel te kiezen hebt en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Schermerhorn. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Schermerhorn?

Een woonobject in Alkmaar kent een gem. verbruik van 1040 kuub gas en 2510 kWh electriciteit. Een studio of appartement verbruikt het minst (710 m3 gas voor verwarming en warm water en 1890 electriciteit (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis verbruikt de meeste energie (1860 kuub gas en 3770 kWh elektra). Veel bezitters van huizen te koop in Schermerhorn passen duurzame producten zoals dakisolatie, zonneboiler, vloerisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, warmtepomp toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type huishoudens wonen in Schermerhorn?

Deze woonplaats kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente zijn 109.436 personen die we kunnen onderverdelen in 52.179 gezinnen. Dit zijn 21.177 eenpersoonshuishoudens, 14.298 gezinnen zonder kinderen en 16.704 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,08 mensen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Aan het begin denk je na over de vraagprijs en maak je een verkoopplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media. Hierna zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen plannen. Als dat allemaal gelukt is kunnen huizenzoekers een bod doen. Een koper gevonden? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Schermerhorn?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Schermerhorn zetten. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.alkmaar.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Nibud, Rvo.nl voor postcodegebied 1636.

Plaats een reactie