Woning kopen Scharwoude

Plannen om een woning te kopen in Scharwoude? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Noord-Holland. In de nabije buurt zijn er diverse dagelijkse voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Tevens kan je hier genieten van een prachtig groen natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. In de gemeente zijn er in totaal 9.608 huizen (78,2% koopwoning, 21,5% huur). De gemiddelde woningprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €388.633. Op dit huizenplatform blader je door het nieuwe woningaanbod in Scharwoude, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekspecialisten. In aanvulling daarop lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een mooie plaats in Noord-Holland.
 • Het aanbod is heel divers met kamers, appartementen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €272.000, de basis verkoopprijs is €388.633.
 • Je hebt hier toegang tot diverse voorzieningen zoals restaurants, scholen, natuurgebieden, openbaar vervoer, sportclubs.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteKoggenland
PlaatsScharwoude
Postcode1634
Netnummer0229 (+31229)
Inwoners (gemeente)22.749
Aantal huishoudens9.318
Aantal huishoudens met kinderen3.622
Gemiddelde huishoudensgrootte2,41
Aantal woningen9.608
Aantal koopwoningen8.074
Aantal huurwoningen1.534
Gemiddelde woonoppervlakte136 m2
Gemiddelde WOZ€272.000
Gemiddelde verkoopprijs€388.633
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik3110 kWh

Woningaanbod Scharwoude mei 2024

Met onze woningzoeker maak je kennis met alle huizen die deze maand (mei 2024) te koop staan. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als perceeloppervlakte, bouwjaar, woonoppervlakte, ligging, aantal kamers, vraagprijsen andere woningeigenschappen als duurzaamheid & aanwezigheid van parkeerplaats. Bel of mail de verkoopmakelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op de Woningassistent bekijk je het huizenaanbod in Schermerhorn, Spierdijk, Avenhorn, Oudendijk & Andijk.

woning-te-koop-scharwoude

Appartement kopen in Scharwoude

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn vaak gunstig gelegen, zijn gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en je hebt weinig onderhoud. Vergeet niet: de ruimte is beperkt, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alle faciliteiten om de hoek en lagere woonlasten.
 • Woonoppervlak tussen de 61 m2 – 102 m2.
 • Het energiegebruik is circa 770 m3 gas en 2010 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Scharwoude

Een tussenwoning is een woningtype gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze zijn doorgaans een goede investering. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte rondom de woning en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 81 m2 – 108 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1070 kuub gas en +/- 2870 kWh stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een specifiek hoekhuis in Scharwoude is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een grotere kavel, je hebt iets meer beschutting, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeswoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 88 m2 & 111 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3030 kWh elektra + 1270 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen Scharwoude

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Je geniet van maximale ruimte met veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten van aandacht zijn: dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 130 m2 – 147 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3250 kWh elektriciteit + 1280 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt maximale privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 151 m2 & 192 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3820 elektra (kWh) & 1760 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Scharwoude

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Zodra hij een goede calculatie heeft wat je budget is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via concepten als Funda, en ook Huislijn.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Pararius, Huispedia kan je vrijwel alle woningen te koop in Scharwoude Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Maak dan direct een afspraak voor een bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bod zul je moeten bepalen met een analyse van de te verwachten marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. In veel situaties is het een aanrader om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze huis-expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en adviseert je over de bieding. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Is jouw bod het winnende bod? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Check altijd of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Je koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. De financiering definitief rondmaken

  De volgende stap is om de financiering van het huis dat je wilt kopen in orde te maken. A.d.h.v. de overeengekomen prijs, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt vastgesteld wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek geschikt is. Vervolgens moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaars in Scharwoude

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden van een geschikte woning. Deze expert zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en helpt je bij het verkoopproces. Goed om te weten: de NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een onafhankelijk persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een dergelijk taxatierapport is verplicht voor het aanvragen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met contactgegevens van taxateurs en makelaars in Scharwoude en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkend hypotheekadviseur in Scharwoude geeft je persoonlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.550 & €3.300. In het schema hier bieden we gegevens van financieel adviseurs in Scharwoude.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Scharwoude. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Scharwoude

Deze maand (mei 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze omgeving. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Scharwoude en daarbuiten. Goed om te weten: je ziet hier enkel de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over Overlijdensrisicoverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Wat kost een woning in Scharwoude kopen?

In de gemeente Koggenland zijn er 9.608 huizen. Er zijn 8.074 (78,2%) koopwoningen en 1.534 (21,5%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. woonoppervlak van 136 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €272.000 en de gem. verkoopprijs is €388.633. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dat houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Scharwoude. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Scharwoude?

Een woonhuis in Koggenland verbruikt gemiddeld 1300 kuub gas en 3110 kWh electriciteit. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (770 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2010 kWh electriciteit. Een vrijstaand huis gebruikt vaak het meeste energie (1760 kuub gas en 3820 kWh electriciteit). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Scharwoude passen duurzame bronnen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbel glas, zonneboiler, vloerisolatie, zonnepanelen toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor gezinnen wonen in Scharwoude?

Dit buurtschap is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente zijn 22.749 inwoners in 9.318 verschillende huishoudens. Dit zijn 2.647 eenpersoonshuishoudens, 3.049 families zonder kinderen en 3.622 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,41 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

In de eerste fase calculeer je de huidige marktprijs en maak je een verkoopplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, Open Huizen dagen of social media. Hierna moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en maak je afspraken voor een rondleiding. In de volgende stap komen de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan regel je enkel nog de koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Scharwoude?

In deze streek vind je diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Scharwoude laten uittekenen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.koggenland.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Nibud, Rvo.nl, Milieucentraal, Consumentenbond voor postcodegebied 1634.

Plaats een reactie