Woning kopen Oudendijk

Wil je een woning kopen in Oudendijk? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Noord-Holland. In de omgeving bestaan er verschillende voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. In aanvulling daarop kan je hier genieten van een groot natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. Er zijn in deze gemeente in totaal 9.608 woningen (78,2% koopwoning, 21,5% huurhuis). De gemiddelde prijs van een woning neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €388.633. Op Woningassistent.nl check je het laatste woningaanbod in Oudendijk, adressen van kantoren als aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. Ook vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Noord-Holland.
 • Je vind hier zowel bovenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €272.000, de gemiddelde verkoopprijs is €388.633.
 • In de buurt vind je volop voorzieningen zoals kinderopvang, scholen, natuurgebieden, sportclubs, restaurants.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteKoggenland
PlaatsOudendijk
Postcode1631
Netnummer0229 (+31229)
Inwoners (gemeente)22.749
Aantal huishoudens9.318
Aantal huishoudens met kinderen3.622
Gemiddelde huishoudensgrootte2,41
Aantal woningen9.608
Aantal koopwoningen8.074
Aantal huurwoningen1.534
Gemiddelde woonoppervlakte136 m2
Gemiddelde WOZ€272.000
Gemiddelde verkoopprijs€388.633
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik3110 kWh

Woningaanbod Oudendijk juni 2024

Met onze woningzoeker ontdek je alle woningen die in juni 2024 te koop worden aangeboden. Zoom verder in op vraagprijs, perceeloppervlakte, woningtype, bouwjaar, ligging, aantal kamersen relevante factoren als energielabel & en de aanwezigheid van een tuin. Je kunt direct contact zoeken met de verkoopmakelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Via deze website bekijk je ook huizen die te koop staan in Avenhorn, Scharwoude, Andijk, Westwoud of Lutjebroek.

woning-te-koop-oudendijk

Studio of appartement kopen in Oudendijk

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn betaalbaar, vaak gelegen op een centrale plek, zijn gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Vergeet niet: de ruimte is beperkt, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en gemakkelijk in onderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 & 97 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 770 m3 gas en doorgaans 2010 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Oudendijk

De betekenis van een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Let wel op de volgende punten: vaak een klein tuintje en vooral buiten minimale privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 71 m2 en 124 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1070 kuub gas en daarbij 2870 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Een fraai hoekhuis in Oudendijk is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een grotere tuin, je geniet van meer privacy, in de zomer meer zonlicht en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeswoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 93 m2 en 116 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 3030 kWh stroom en 1270 m3 gas afgenomen.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Oudendijk

De definitie van een twee onder een kap is: 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Je geniet van maximale ruimte met veel privacy. Je kunt de bouwkosten delen zodat de kosten beheersbaar blijven. De kritieke factoren zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 121 m2 & 145 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3250 kWh elektriciteit + 1280 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Belangrijkste voordelen: erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Let op: Goedkoop is het niet. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 141 m2 – 199 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3820 elektriciteit (kWh) + 1760 gas (m3) afgenomen.

In 5 stappen: een woning kopen in Oudendijk

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan adviseren wij om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Op het moment dat het duidelijk is wat jouw max. hypotheek is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via concepten als Funda, en ook Pararius, Vbo.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Oudendijk Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Contacteer dan de verkopende makelaar voor het bezichtigen van het huis. Bij het doorlopen van de woning krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Je bieding bepaal je op basis van de woningwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze expert gaat samen met jou het huis bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. De financiering definitief rondmaken

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop rond te maken. Aan de hand van aankoopwaarde, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen middelen en toekomstige verbouwingen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Oudendijk

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze deskundige weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Belangrijk: een NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een deskundige die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een actueel taxatierapport is benodigd voor het verkrijgen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In het overzicht hieronder tref je contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Oudendijk en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een privé hypotheekadviseur in Oudendijk geeft je natuurlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek. De adviseur loopt jouw financiële situatie door en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.300 – €2.700. In de opsomming hierna tref je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Oudendijk.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oudendijk. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Oudendijk

De afgelopen periode (juni 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze gemeente. Hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Oudendijk en omgeving. Let op: je ziet hier enkel de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Klik ook direct door naar de pagina over Aansprakelijkheidsverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost een woning in Oudendijk kopen?

In deze gemeente Koggenland zijn er ruim 9.608 woningen. Het gaat daarbij om 8.074 (78,2%) koophuizen en 1.534 (21,5%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 136 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €272.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €388.633. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit houdt in dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Oudendijk. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Oudendijk?

Een woning in Koggenland verbruikt gemiddeld 1300 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3110 kWh elektra. Een studio of appartement verbruikt het minst (770 m3 gas en 2010 kWh stroom. Een vrijstaande villa verbruikt de meeste energie (1760 m3 gas voor verwarming en warm water en 3820 stroom (kWh)). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Oudendijk passen duurzame artikelen zoals dubbel glas, zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Welk type gezinnen wonen in Oudendijk?

Deze regio heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente verblijven 22.749 personen in 9.318 verschillende gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 2.647 eenpersoonshuishoudens, 3.049 gezinnen zonder kinderen en 3.622 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,41 mensen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste fase denk je na over de vraagprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of social media en marktplaats. Tevens maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen plannen. Daarna komen de biedingen binnen. Een passend bod ontvangen? Dan teken je de voorlopige koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Oudendijk?

In en rondom deze gemeente zijn diverse bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Oudendijk bouwen of laten bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.koggenland.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 1631.

Plaats een reactie