Woning kopen Loon

Alles weten over woning kopen in Loon? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Drenthe. In de omgeving heb je diverse dagelijkse voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Daarbij kan je hier genieten van een mooi en rustig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De gemeente heeft 32.538 woningen (58,8% koophuis, 40,6% huurhuizen). De gemiddelde woningprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €301.082. Op dit huizenplatform tonen wij het recente woningaanbod in Loon, gegevens van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Daarnaast tonen wij extra informatie over huizentypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Drenthe.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van benedenwoningen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €195.000, de gemiddelde verkoopprijs is €301.082.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals openbaar vervoer, natuurgebieden, sportclubs, kinderopvang, restaurants.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteAssen
PlaatsLoon
Postcode9409
Netnummer0592 (+31592)
Inwoners (gemeente)68.599
Aantal huishoudens31.371
Aantal huishoudens met kinderen10.182
Gemiddelde huishoudensgrootte2,12
Aantal woningen32.538
Aantal koopwoningen22.966
Aantal huurwoningen9.572
Gemiddelde woonoppervlakte122 m2
Gemiddelde WOZ€195.000
Gemiddelde verkoopprijs€301.082
Gemiddeld gasverbruik1170 m3
Gemiddeld stroomverbruik2490 kWh

Woningaanbod Loon maart 2024

In onderstaande weergave bekijk je het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Zoek op woonoppervlakte, ligging, woningtype, bouwjaar, aantal kamers, vraagprijsen andere woningeigenschappen als energieprestaties of de aanwezigheid van een kelder. Bel of mail de verkoopmakelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook woningen die te koop staan in Beilen, Hooghalen, De Wilp, Jonkersvaart & Niebert.

woning-te-koop-loon

Appartementen te koop Loon

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, je vind ze veel in het centrum, in de basis gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en het onderhoud is zeer beperkt. Minpunten zijn: de ruimte is beperkt, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Gunstige ligging en zeer betaalbaar.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 – 105 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 770 m3 gas en +/- 1770 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Loon

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat maakt dat het een veilige investering is. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte rondom de woning en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 81 m2 – 113 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1110 kuub gas en doorgaans 2480 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een net hoekhuis in Loon is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt vaak de auto goed parkeren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeshuis en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 94 m2 en 113 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2620 kWh elektra & 1270 m3 gas verbruikt

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Loon

Een twee onder een kap betekent 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Het is een heel ruim huis en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 129 m2 – 155 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2980 kWh elektra + 1430 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Er is erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt veruit de meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 145 m2 en 202 m2.
 • Verwachting: er wordt 3670 elektriciteit (kWh) & 1940 gas (m3)afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Loon

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het verstandig om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je maximaal kunt lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via woningzoeksites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Vbo.nl, Huislijn.nl kan je razendsnel woningen te koop in Loon Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding door het huis. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de woningwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Het kan handig zijn een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Hij of zij kijkt mee tijdens de bezichtiging en stelt samen met jou het bod samen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan ga je de koopakte tekenen. Neem goed door of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden staan. De getekende koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Als laatste is het tijd om de financiering af te ronden. A.d.h.v. aankoopwaarde, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, eigen geld en eventuele verbouwplannen calculeert de specialist hoeveel jij minimaal moet lenen en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Loon

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze deskundige weet veel over realistische marktprijzen. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Goed om te weten: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een taxatierapport heb je nodig bij het afsluiten van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Hieronder bekijk je adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Loon en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkende hypotheekadviseur in Loon helpt je bij het vinden van een goede hypotheek. Jouw financiële man kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.450 en €2.800. In de opsomming hierna tref je contactgegevens van financieel adviseurs in Loon.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Loon. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Loon

In maart 2024 zijn er weer flink wat huizen verkocht in de regio. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Loon en omliggende plekken. Belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Makelaarskosten.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Wat kost een woning in Loon kopen?

In de buurt van de gemeente Assen vind je ongeveer 32.538 woningen. Je vindt hier circa 22.966 (58,8%) koophuizen en 9.572 (40,6%) huurhuizen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 122 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €195.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €301.082. De woningmarkt is vrij overspannen. Dat wil zeggen dat de keuzes zeer beperkt zijn en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Loon. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Loon?

Een huishouden in Assen kent een gem. verbruik van 1170 m3 per jaar aan gas en 2490 kWh elektra. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (770 m3 aan gas en 1770 electriciteit (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1940 m3 gas en 3670 elektra (kWh)). Veel eigenaren van huizen te koop in Loon passen duurzame investeringen zoals dakisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, dubbel glas toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type huishoudens wonen in Loon?

Dit gebied kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente wonen 68.599 mensen in 31.371 verschillende huishoudens. Dit zijn 12.100 eenpersoonshuishoudens, 9.089 huishoudens zonder kinderen en 10.182 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,12 mensen (volwassenen en kinderen).

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

In de eerste fase moet je een verkoopprijs bepalen en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of Facebook/instagram. Hiervoor moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en leg je bezichtigen vast in de agenda. Hierna kunnen huizenzoekers een bod doen. Zit er een fraai bod tussen? Dan resteert alleen nog de (voorlopige) koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Loon?

In en rondom deze gemeente zijn er verschillende bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Loon realiseren. Neem contact op met de gemeente (www.assen.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Nibud, Milieucentraal voor postcodegebied 9409.

Plaats een reactie