Woning kopen Assen

Alles weten over woning kopen in Assen? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Drenthe. In de regio zijn er voldoende voorzieningen als winkels, OV en scholen. In aanvulling daarop tref je hier een heerlijk natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente heeft 32.538 woningen (58,8% koopwoning, 40,6% huur). De gemiddelde transactieprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €301.082. Op dit woningplatform vind je het beschikbare woningaanbod in Assen, gegevens van makelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Tevens vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Drenthe.
 • Het aanbod is heel divers met tussenwoningen en grotere huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €195.000, de gemiddelde woningprijs is €301.082.
 • In deze buurt vind jij veel opties zoals kinderopvang, openbaar vervoer, winkels, natuurgebieden, restaurants.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteAssen
Postcode9401
Netnummer0592 (+31592)
Inwoners (gemeente)68.599
Aantal huishoudens31.371
Aantal huishoudens met kinderen10.182
Gemiddelde huishoudensgrootte2,12
Aantal woningen32.538
Aantal koopwoningen22.966
Aantal huurwoningen9.572
Gemiddelde woonoppervlakte122 m2
Gemiddelde WOZ€195.000
Gemiddelde verkoopprijs€301.082
Gemiddeld gasverbruik1170 m3
Gemiddeld stroomverbruik2490 kWh

Woningaanbod Assen mei 2024

In ons overzicht bieden we optionele koophuizen die in mei 2024 worden verkocht. Kies op basis van bouwjaar, perceeloppervlakte, vraagprijs, aantal kamers, woningtype, woonoppervlakteen andere eigenschappen zoals energieprestaties of de aanwezigheid van een kelder. Je kunt direct contact zoeken met het makelaarskantoor voor het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het nieuwste woningaanbod in Midden-Drenthe, Aa en Hunze, Westerkwartier, Noordenveld & Noardeast-Fryslân.

woning-te-koop-assen

Eigen appartement kopen in Assen

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Deze studio’s zijn voordelig, kennen goede bereikbaarheid, meestal gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en vergen ook niet al te veel onderhoud. Minpunten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, vaak is er een gedeelde tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Uitstekend bereikbaar en een gunstige aanschafprijs.
 • Woonoppervlak tussen de 67 m2 – 90 m2.
 • Het energiegebruik is circa 770 m3 gas en doorgaans 1770 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Assen

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en je kan ze zonder al te veel risico kopen. De minpunten zijn: geen garage en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 78 m2 en 110 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1110 kuub gas & 2480 kWh stroom.

Aanbod hoekwoningen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Assen is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot tussenwoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 99 m2 en 127 m2.
 • Schatting: er wordt 2620 kWh elektriciteit en 1270 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Assen

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Punten waar je op moet letten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 124 m2 en 150 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2980 kWh elektra + 1430 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Het mooiste is: erg veel ruimte in en om de woning en je ervaart bijzonder veel privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 151 m2 & 200 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3670 elektra (kWh) & 1940 gas (m3) ingekocht.

5-stappenplan: een woning kopen in Assen

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan raden wij aan om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Op het moment dat hij berekend heeft wat je verantwoord kan lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huispedia, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Pararius, Jaap.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Assen Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Maak dan direct een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de woningwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Het kan handig zijn een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze specialist kijkt mee tijdens de bezichtiging en helpt bij het uitbrengen van het bod. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Loop na of alles juist vermeld is en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  De volgende stap is om de financiering van de woning rond te maken. A.d.h.v. aankoopsom, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen middelen en een bouwdepot voor verbouwing calculeert de specialist wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek daarbij past. In het laatste stadium moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Assen

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden van een passend koophuis. Deze woningdeskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en komt op voor jouw belangen als verkoper. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een deskundige die de marktwaarde van een huis inschat aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Zo’n taxatierapport heb je nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Bijgaand tonen wij namen en adressen van taxateurs en makelaars in Assen en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een deskundige hypotheekadviseur in Assen geeft je persoonlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Deze expert bekijkt jouw bestedingsruimte en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.950 – €2.650. In de tabel hieronder tref je gegevens van financieel adviseurs in Assen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Assen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Assen

In mei 2024 is er een groot aantal woning verkocht in deze streek. In het overzicht hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Assen en net daarbuiten. Belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Op deze website lees je ook meer over Woningtaxatie.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Assen kopen?

In de gemeente Assen registreren wij 32.538 woningen. Het gaat daarbij om 22.966 (58,8%) koophuizen en 9.572 (40,6%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 122 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €195.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €301.082. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit houdt in dat dat er maar weinig aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Assen. Woningen staan kort te koop en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Assen?

Een huishouden in Assen kent een gem. verbruik van 1170 kuub gas en 2490 stroom (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (770 kuub gas en 1770 electriciteit (kWh). Een vrijstaande villa is een grootverbruiker qua energie (1940 m3 aan gas en 3670 kWh stroom). Een aanmerkelijk deel huizenbezitters van huizen te koop in Assen passen duurzame bronnen zoals vloerisolatie, zonneboiler, warmtepomp, dubbel glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Welk type gezinnen wonen in Assen?

Dit gebied heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente zijn 68.599 mensen in 31.371 verschillende gezinnen. Het gaat om 12.100 eenpersoonshuishoudens, 9.089 families zonder kinderen en 10.182 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,12 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste bereken je de actuele marktprijs en maak je een verkoopplan. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. In de volgende stap ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Als dat allemaal gelukt is kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Zit er een fraai bod tussen? Dan resteert alleen nog het (voorlopige) koopcontract en de notariële leveringsakte. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Assen?

In deze provincie zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Assen plaatsen. Doe navraag bij de gemeente (www.assen.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 9400, 9401, 9402, 9403, 9404, 9405, 9406, 9407, 9408, 9489.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie