Woning kopen Kootwijk

Plannen om een woning te kopen in Kootwijk? Het is een geweldige plek in de provincie Gelderland. In deze levendige buurt zijn er veel dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Daarnaast vind je in de directe omgeving een prachtig groen natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er in totaal 23.146 woningen (67,6% koop, 32,2% huurhuis). De koopsom van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €451.336. Op dit huizenplatform vind je het nieuwe woningaanbod in Kootwijk, adressen van kantoren als verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Verder lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Gelderland.
 • Het aanbod is heel divers met bovenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €314.000, de gemiddelde woningprijs is €451.336.
 • Veel voorzieningen zoals faciliteiten zoals kinderopvang, winkels, openbaar vervoer, restaurants, scholen.
ProvincieProvincie Gelderland
GemeenteBarneveld
PlaatsKootwijk
Postcode3775
Netnummer0342 (+31342)
Inwoners (gemeente)59.082
Aantal huishoudens22.392
Aantal huishoudens met kinderen9.333
Gemiddelde huishoudensgrootte2,61
Aantal woningen23.146
Aantal koopwoningen18.132
Aantal huurwoningen5.014
Gemiddelde woonoppervlakte126 m2
Gemiddelde WOZ€314.000
Gemiddelde verkoopprijs€451.336
Gemiddeld gasverbruik1290 m3
Gemiddeld stroomverbruik3160 kWh

Woningaanbod Kootwijk mei 2024

In deze lijst vind je het actuele woningaanbod van mei 2024. Zoek op vraagprijs, woonoppervlakte, bouwjaar, ligging, woningtype, aantal kamersen andere eigenschappen zoals zuinigheid en en de aanwezigheid van een balkon. Je kunt direct contact zoeken met de makelaardij voor een snelle bezichtiging Op onze website vind je ook het nieuwste woningaanbod in Stroe, Voorthuizen, Kootwijkerbroek, Soesterberg of Eemdijk.

woning-te-koop-kootwijk

Studio of appartement kopen in Kootwijk

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, ze zijn centraal gelegen, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, zijn zeer energiezuinig en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Belangrijke nadelen: het is allemaal wat kleiner, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Een fijne ligging en een gunstige aanschafprijs.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 – 99 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 770 m3 gas en doorgaans 2020 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Kootwijk

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat maakt dat het een veilige investering is. De minpunten zijn: beperkte woonruimte en je hebt wat minder privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 85 m2 – 105 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1040 kuub gas en daarbij 2820 kWh elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een echt hoekhuis in Kootwijk is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt iets meer beschutting, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je hebt meer opties voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeswoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 85 m2 – 117 m2.
 • Er wordt jaarlijks 3110 kWh stroom en 1270 m3 gas verbruikt

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Kootwijk

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Soms staat de ene woning haaks op de andere. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Minpunten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 133 m2 & 146 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3690 kWh elektra en 1550 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Let op: Goedkoop is het niet. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 155 m2 – 197 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 4550 elektra (kWh) & 2080 gas (m3) ingekocht.

In vijf stappen een woning kopen in Kootwijk

 1. Bereken je max. hypotheek

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het verstandig om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Zodra hij een goede calculatie heeft wat je kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via websites als Funda, Jaap.nl, Vbo.nl, Pararius, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia kan je vrijwel alle woningen te koop in Kootwijk Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Maak dan direct een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij de bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Start met het biedingsproces

  Jouw bod bepaal je op basis van de WOZ-waarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Jij kunt ook informeren om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze woning deskundige zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Neem goed door of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop af te ronden. D.m.v. aankoopsom, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en een bouwdepot voor verbouwing wordt voor jou berekend wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. In het laatste stadium maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Kootwijk

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze professional kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft door te kijken naar diverse aspecten. Zo’n taxatierapport is benodigd voor het aankopen van een huis, een offerte voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de tabel hieronder vind je adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Kootwijk en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkend hypotheekadviseur in Kootwijk helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een passende hypotheek. De financieel adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.400 – €2.900. In de tabel hieronder vind je namen en adressen van financieel adviseurs in Kootwijk.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Kootwijk. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Kootwijk

Deze maand (mei 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze regio. Hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Kootwijk en daarbuiten. Erg belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Lees ook verder over Ventilatie.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Hoe duur is gemiddeld een woning in Kootwijk kopen?

In de buurt van de gemeente Barneveld vinden we circa 23.146 woningen. De verdeling is als volgt: 18.132 (67,6%) koopwoningen en 5.014 (32,2%) huurhuizen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 126 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €314.000 en de gem. verkoopprijs is €451.336. De woningmarkt is vrij oververhit. Dat wil zeggen dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Kootwijk. Woningen staan kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Kootwijk?

Een woonobject in Barneveld heeft een verbruik van gemiddeld 1290 m3 gas en 3160 electriciteit (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (770 kuub aardgas en 2020 kWh stroom. Een huis dat vrijstaand is neemt flink meer energie af (2080 kuub gas p/jaar en 4550 elektra (kWh)). Een groeiend aantal huiseigenaren van huizen te koop in Kootwijk passen duurzame bronnen zoals dubbel glas, vloerisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, spouwmuurisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor huishoudens wonen in Kootwijk?

Deze woonplaats wordt omschreven als erg In de gemeente zijn 59.082 inwoners in 22.392 verschillende huishoudens. Dat betreffen 6.318 eenpersoonshuishoudens, 6.741 families zonder kinderen en 9.333 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,61 inwoners.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

In de eerste plaats moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een verkoopplan. Maak gebruik van Funda, de Open Huizen dagen van NVM of Facebook/instagram. Vervolgens ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en leg je bezichtigen vast in de agenda. Vervolgens starten biedingen en onderhandelingen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in de koopakte en de akte van levering via een notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Kootwijk?

In deze buurt zijn er een aantal bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Kootwijk plaatsen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.barneveld.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Nibud, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 3774, 3775.

Plaats een reactie