Woning kopen Merkelbeek

Wil je een woning kopen in Merkelbeek? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Limburg. In deze levendige buurt heb je toegang tot veel voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Tevens vind je in de directe omgeving een bijzondere natuur waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente zijn er 16.711 woningen (72,9% koop, 26,8% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde prijs van een woning is recent fors gestegen en komt nu uit op €313.156. Op dit huizenplatform check je het beschikbare woningaanbod in Merkelbeek, contactgegevens van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Ook lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Limburg.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. kleine appartementen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €228.000, de gemiddelde prijs van een woning is €313.156.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals kinderopvang, scholen, restaurants, natuurgebieden, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Limburg
GemeenteBeekdaelen
PlaatsMerkelbeek
Postcode6447
Netnummer046 (+3146)
Inwoners (gemeente)35.938
Aantal huishoudens16.181
Aantal huishoudens met kinderen5.315
Gemiddelde huishoudensgrootte2,18
Aantal woningen16.711
Aantal koopwoningen14.174
Aantal huurwoningen2.537
Gemiddelde woonoppervlakte163 m2
Gemiddelde WOZ€228.000
Gemiddelde verkoopprijs€313.156
Gemiddeld gasverbruik1480 m3
Gemiddeld stroomverbruik3200 kWh

Woningaanbod Merkelbeek april 2024

Bijgaand ontdek je de beschikbare koopwoningen in april 2024. Zoek op vraagprijs, ligging, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, aantal kamers, bouwjaaren meer onderwerpen zoals energielabel of en de aanwezigheid van een balkon. Je kunt direct contact zoeken met de makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook woningen die te koop staan in Schinveld, Jabeek, Doenrade, Oirsbeek & Amstenrade.

woning-te-koop-merkelbeek

Appartementen te koop Merkelbeek

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Deze studio’s zijn voordelig, vaak gelegen op een centrale plek, meestal gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en het onderhoud is zeer beperkt. Negatieve aspecten zijn: de ruimte is beperkt, er is geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Goede ligging en minder energiekosten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 en 99 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 960 m3 gas en daarbij 2280 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Merkelbeek

Een tussenwoning is een woningtype is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte rondom de woning en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • Vloeroppervlakte tussen de 78 m2 & 117 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1270 kuub gas en gem. 2950 kWh aan stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Merkelbeek is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een grotere kavel, je hebt maar buren aan 1 kant, in de zomer meer zonlicht en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeswoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 85 m2 – 117 m2.
 • Er wordt jaarlijks 3070 kWh elektra & 1450 m3 gas gebruikt.

2-onder-1 kap woning Merkelbeek

De betekenis van een twee onder een kap is 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het betaalbaar is. Punten waar je op moet letten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 120 m2 – 147 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3230 kWh elektra & 1500 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt maximale privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vaak zijn het wel dure huizen. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 147 m2 en 204 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4020 stroom (kWh) & 2000 gas (m3)verstookt.

Stappenplan: een woning kopen in Merkelbeek

 1. Bereken je max. hypotheek

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het verstandig om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Als je weet wat jouw bestedingsruimte is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Vbo.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Huispedia kan je woningen te koop in Merkelbeek Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Je bieding stel je samen a.d.h.v. de WOZ-waarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het kan handig zijn een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze expert zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Controleer zorgvuldig of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het zaak om de financiering van de woning definitief te regelen. Gebaseerd op aankoopsom, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek geschikt is. Afsluitend moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaardijen en taxateurs in Merkelbeek

Een aankoopmakelaar helpt je bij het aankopen van een woning. Deze deskundige onderhandelt scherp voor jou. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Advies: een NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een deskundige die de waarde van een woning bepaalt op basis van een aantal factoren. Het taxatierapport is benodigd voor het aanvragen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de tabel hieronder bieden wij contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Merkelbeek en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkende hypotheekadviseur in Merkelbeek geeft je natuurlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Jouw adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.250 – €2.550. In de opsomming hierna vind je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Merkelbeek.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Merkelbeek. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Merkelbeek

In april 2024 zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze buurt. In de tool hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Merkelbeek en omliggende plekken. Disclaimer: je ziet hier de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Check ook meer details over Aflossingsvrije hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat kost een woning in Merkelbeek kopen?

In de gemeente Beekdaelen zijn er ruim 16.711 huizen. Dit zijn 14.174 (72,9%) koopwoningen en 2.537 (26,8%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 163 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €228.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €313.156. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit betekent dat dat je als koper niet veel keuze hebt en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Merkelbeek. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Merkelbeek?

Een woonobject in Beekdaelen heeft een verbruik van gemiddeld 1480 kuub aardgas en 3200 electriciteit (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (960 kuub aardgas en 2280 electriciteit (kWh). Een vrijstaande villa heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (2000 m3 gas voor verwarming en warm water en 4020 kWh elektra). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Merkelbeek passen duurzame bronnen zoals zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp, dubbel glas, dakisolatie, vloerisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor huishoudens wonen in Merkelbeek?

Deze woonplaats kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente wonen 35.938 mensen in 16.181 huishoudens. Hier wonen 4.882 eenpersoonshuishoudens, 5.984 gezinnen zonder kinderen en 5.315 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,18 mensen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste fase calculeer je de huidige marktprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Maak gebruik van Funda, een open dag organiseren of Facebook/instagram. Tevens maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Nu kunnen huizenzoekers een bod doen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan is het tijd voor de koopakte en de notariële overdrachtsakte. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Merkelbeek?

In deze regio zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met een woonbestemming. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Merkelbeek realiseren. Doe navraag bij de gemeente (www.beekdaelen.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Consumentenbond, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 6447.

Plaats een reactie