Woning kopen Bergen aan Zee

Ga je een woning kopen in Bergen aan Zee? Het is een gezellige plaats in de provincie Noord-Holland. In de buurt heb je toegang tot veel dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Ook tref je hier een mooi en rustig natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. De gemeente biedt 15.353 woningen (67% koopwoning, 32,5% huurwoning). De gemiddelde prijs van een woning is de laatste jaren fors toegenomen tot €659.453. Op Woningassistent.nl ontdek je het woningaanbod in Bergen aan Zee, namen en adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Bovendien vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Noord-Holland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. bovenwoningen en luxe villa’s.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €439.000, de gemiddelde verkoopprijs is €659.453.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals natuurgebieden, restaurants, scholen, openbaar vervoer, kinderopvang.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteBergen Noord-Holland
PlaatsBergen aan Zee
Postcode1865
Netnummer072 (+3172)
Inwoners (gemeente)29.839
Aantal huishoudens13.836
Aantal huishoudens met kinderen4.101
Gemiddelde huishoudensgrootte2,09
Aantal woningen15.353
Aantal koopwoningen10.929
Aantal huurwoningen4.424
Gemiddelde woonoppervlakte130 m2
Gemiddelde WOZ€439.000
Gemiddelde verkoopprijs€659.453
Gemiddeld gasverbruik1430 m3
Gemiddeld stroomverbruik2820 kWh

Woningaanbod Bergen aan Zee mei 2024

Met onze woningzoeker tref je het huidige beschikbare woningaanbod van mei 2024. Maak een selectie aan de hand van woningtype, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, aantal kamers, bouwjaar, vraagprijsen additionele aspecten als energieneutraal en aanwezigheid van parkeerplaats. Heb je iets gevonden? Contacteer dan het makelaarskantoor voor een snelle bezichtiging Op ons huizenplatform vind je ook huizen die te koop staan in Schoorl, Groet, Bergen, Driehuizen & Zuidschermer.

woning-te-koop-bergen-aan-zee

Appartementen te koop Bergen aan Zee

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, ze zijn centraal gelegen, in de basis gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en vallen vaak binnen een VvE constructie. Maar let op: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, je moet de tuin vaak delen en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle voorzieningen dichtbij en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 en 94 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 900 m3 gas en tevens 1930 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Bergen aan Zee

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn ook waardevast. De minpunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 71 m2 – 112 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1190 kuub gas en tevens 2520 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een fraai hoekhuis in Bergen aan Zee is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt meer daglicht binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeshuizen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 93 m2 en 112 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2700 kWh stroom en 1370 m3 gas verstookt.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Bergen aan Zee

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Het is een heel ruim huis met veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Punten waar je op moet letten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 121 m2 en 146 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3140 kWh elektra + 1630 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Belangrijkste voordelen: erg veel ruimte in en om de woning en je ervaart bijzonder veel privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 144 m2 en 190 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 4000 elektra (kWh) + 2200 gas (m3) verstookt.

In vijf stappen een woning kopen in Bergen aan Zee

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan adviseren wij om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Vanaf het moment dat je inzicht hebt in wat je budget is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via websites als Funda, Pararius, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Bergen aan Zee Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding door het huis. Bij de bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Je maximale bod bereken je door te kijken naar de woningwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. In veel situaties is het een aanrader om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze persoon zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Wordt de woning aan jou gegund? De koopakte zal dan worden samengesteld. Loop na of alles volgens afspraak erin staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis te bevestigen. D.m.v. aankoopsom, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen ontvang je een advies over wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Helemaal aan het einde breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaars en woningtaxateurs in Bergen aan Zee

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een geschikte woning. Deze expert zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Advies: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een deskundige die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een actueel taxatierapport is benodigd voor het kopen van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de tabel hieronder tref je gegevens van taxatie experts en makelaars in Bergen aan Zee en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Bergen aan Zee geeft je passend en persoonlijk advies bij het vinden van een goede hypotheek. De adviseur loopt jouw financiële situatie door en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.700 & €3.300. In de volgende weergave tref je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Bergen aan Zee.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Bergen aan Zee. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Bergen aan Zee

In mei 2024 zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze omgeving. In onderstaande visuele weergave kun je zoeken door alle verkochte woningen in Bergen aan Zee en omgeving. Belangrijk detail: je vindt alleen de vraagprijs, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Mogelijk ook interessant: Aansprakelijkheidsverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost gemiddeld een woning in Bergen aan Zee kopen?

In de buurt van de gemeente Bergen Noord-Holland vinden we circa 15.353 woonhuizen. Je vindt hier circa 10.929 (67%) koopwoningen en 4.424 (32,5%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 130 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €439.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €659.453. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit heeft als gevolg dat er niet veel aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Bergen aan Zee. Woning zijn vaak snel verkocht en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Bergen aan Zee?

Een huis in Bergen Noord-Holland heeft een verbruik van gemiddeld 1430 kuub gas en 2820 electriciteit (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (900 kuub gas en 1930 kWh stroom. Een vrijstaande villa verbruikt de meeste energie (2200 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 4000 elektra (kWh)). Een aanmerkelijk deel huizenbezitters van huizen te koop in Bergen aan Zee passen duurzame investeringen zoals dubbel glas, zonnepanelen, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepomp, zonneboiler toe om te besparen op energiekosten.

Welk type huishoudens wonen in Bergen aan Zee?

Deze gemeente heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente zijn 29.839 inwoners in 13.836 verschillende huishoudens. Wat meer specifiek: 5.142 eenpersoonshuishoudens, 4.593 gezinnen zonder kinderen en 4.101 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,09 personen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen calculeer je de huidige marktprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Vervolgens moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en ga je bezichtigingen inplannen. Als dat allemaal gelukt is krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan teken je de voorlopige koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Bergen aan Zee?

In deze provincie zijn er verschillende bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Bergen aan Zee bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.bergen-nh.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 1865.

Plaats een reactie