Woning kopen Westdorp

Van plan om een woning te kopen in Westdorp? Het is een geweldige plek in de provincie Drenthe. In deze levendige buurt heb je toegang tot allerhande voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarnaast geniet je hier ook van een prachtig groen natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In 2024 zijn er in de gemeente 11.224 huizen (73,8% koophuis, 26,1% huurhuizen). De gemiddelde transactieprijs van een woning neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €305.783. Op dit woningportaal check je het huidige woningaanbod in Westdorp, namen en adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Ook lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Drenthe.
 • Je hebt de keuze uit benedenwoningen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €204.000, de basis verkoopprijs is €305.783.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals winkels, kinderopvang, openbaar vervoer, sportclubs, scholen.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteBorger-Odoorn
PlaatsWestdorp
Postcode9534
Netnummer0599 (+31599)
Inwoners (gemeente)25.559
Aantal huishoudens11.232
Aantal huishoudens met kinderen3.628
Gemiddelde huishoudensgrootte2,25
Aantal woningen11.224
Aantal koopwoningen10.414
Aantal huurwoningen810
Gemiddelde woonoppervlakte151 m2
Gemiddelde WOZ€204.000
Gemiddelde verkoopprijs€305.783
Gemiddeld gasverbruik1640 m3
Gemiddeld stroomverbruik3110 kWh

Woningaanbod Westdorp februari 2024

In ons overzicht verstrekken we alle huizen die deze maand (februari 2024) te koop staan. Zoek specifiek o.b.v. woonoppervlakte, ligging, perceeloppervlakte, woningtype, aantal kamers, vraagprijsen andere woningeigenschappen als energieneutraal of mogelijkheden voor parkeren. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons woningplatform bekijk je ook woningen die te koop staan in Ellertshaar, Ees, Drouwen, Borger of Buinen.

woning-te-koop-westdorp

Aanbod appartement kopen in Westdorp

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar, kennen goede bereikbaarheid, vaak gelijkvloers, hebben lage stookkosten en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Belangrijke nadelen: het woonoppervlak is niet al te groot, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Centraal gelegen en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 69 m2 – 91 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 930 m3 gas en 1850 kWh aan elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Westdorp

Een tussenwoning is een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze zijn doorgaans een goede investering. Nadelen zijn: weinig ruimte rondom de woning en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 87 m2 & 123 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1260 kuub gas en +/- 2460 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een specifiek hoekhuis in Westdorp is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt iets meer beschutting, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeshuis en hebben iets hogere stookkosten.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 80 m2 & 129 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2540 kWh elektriciteit + 1380 m3 gas verbruikt

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Westdorp

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 125 m2 – 155 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2740 kWh stroom + 1430 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Het mooiste is: een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt een groot gevoel van privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 en 201 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3660 elektra (kWh) en 1940 gas (m3) gebruikt.

Stappenplan: een woning kopen in Westdorp

 1. Wat kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het verstandig om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat je inzicht hebt in wat jouw max. hypotheek is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Pararius, Huispedia, Huizenzoeker.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Westdorp zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide bezichtiging. Op het moment dat je een bezichtiging doet kun je zelf de woning opnemen.

 3. Breng een bod uit

  Jouw bod bepaal je op basis van de te verwachten marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze makelaar zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en stelt samen met jou het bod samen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb je het hoogste bedrag geboden? De koopakte zal dan worden samengesteld. Neem goed door of alles correct staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  De volgende stap is om de financiering in orde te maken. Op basis van aankoopwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen geld en toekomstige verbouwingen zal de expert een advies uitbrengen aangaande hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Afsluitend onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Westdorp

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het aankopen van een woning. Deze professional weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Goed om te weten: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die de waarde van een woning bepaalt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Het taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In het overzicht hieronder vind je gegevens van taxatie specialisten en makelaars in Westdorp en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een deskundige hypotheekadviseur in Westdorp geeft financieel advies en helpt bij het afsluiten van een hypotheek. Deze expert kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.700 – €2.950. In de opsomming hierna verstrekken we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Westdorp.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Westdorp. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Westdorp

De afgelopen periode (februari 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze omgeving. Hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Westdorp en in de buurt. Erg belangrijk: je ziet hier de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer informatie over WOZ waarde.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Hoe duur is een woning in Westdorp kopen?

In de hele gemeente Borger-Odoorn bestaan er circa 11.224 woonobjecten. Hierbij spreken we van 10.414 (73,8%) koophuizen en 810 (26,1%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 151 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €204.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €305.783. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Je moet er rekening mee houden dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Westdorp. De doorlooptijd van een woning is kort en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Westdorp?

Een woonhuis in Borger-Odoorn verbruikt qua energie gem. zo’n 1640 m3 gas voor verwarming en warm water en 3110 kWh electriciteit. Een appartement is het meest zuinig (930 kuub gas p/jaar en 1850 kWh electriciteit. Een woning die vrijstaand gebouwd is gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1940 m3 per jaar aan gas en 3660 kWh elektra). Steeds meer bezitters van huizen te koop in Westdorp passen duurzame verwarmingsbronnen als zonneboiler, zonnepanelen, dubbel glas, warmtepomp, vloerisolatie, dakisolatie toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor huishoudens wonen in Westdorp?

Dit buurtschap is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente wonen 25.559 personen die we kunnen onderverdelen in 11.232 gezinnen. Dit zijn 3.140 eenpersoonshuishoudens, 4.464 families zonder kinderen en 3.628 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,25 personen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin calculeer je de huidige marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Bekende kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of via bekenden, vrienden en familie. Daarna moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Nu begint het onderhandelen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan leg je afspraken vast in de voorlopige koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Westdorp?

In deze provincie zijn er verschillende bouwkavels met woonbestemming. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Westdorp bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.borger-odoorn.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 9534.

Plaats een reactie