Woning kopen Drouwenermond

Jouw volgende woning kopen in Drouwenermond? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Drenthe. In en rondom deze plek bestaan er uiteenlopende faciliteiten als scholen, winkels, OV en sportclubs. Bovendien geniet je hier ook van een schitterende natuur waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente staan er 11.224 huizen (73,8% koopwoning, 26,1% huurhuis). De gemiddelde woningprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €305.783. Op dit huizenplatform blader je door het laatste woningaanbod in Drouwenermond, gegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Bovendien lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Drenthe.
 • Het aanbod is divers met zowel kleinere huizen en grotere woningen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €204.000, de doorsnee verkoopprijs is €305.783.
 • In de directe omgeving zijn diverse opties zoals scholen, sportclubs, openbaar vervoer, kinderopvang, restaurants.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteBorger-Odoorn
PlaatsDrouwenermond
Postcode9523
Netnummer0599 (+31599)
Inwoners (gemeente)25.559
Aantal huishoudens11.232
Aantal huishoudens met kinderen3.628
Gemiddelde huishoudensgrootte2,25
Aantal woningen11.224
Aantal koopwoningen10.414
Aantal huurwoningen810
Gemiddelde woonoppervlakte151 m2
Gemiddelde WOZ€204.000
Gemiddelde verkoopprijs€305.783
Gemiddeld gasverbruik1640 m3
Gemiddeld stroomverbruik3110 kWh

Woningaanbod Drouwenermond april 2024

In ons overzicht check je de beschikbare koopwoningen in april 2024. Zoek op ligging, perceeloppervlakte, vraagprijs, aantal kamers, woonoppervlakte, bouwjaaren andere woningeigenschappen als isolatie of rolstoelvriendelijk. Je kunt direct contact zoeken met het makelaarskantoor voor een bezichtigingsmoment. Bekijk ook het woningaanbod Buinerveen, Drouwenerveen, Nieuw-Buinen, Gasselternijveenschemond of Gasselternijveen.

woning-te-koop-drouwenermond

Aanbod appartement kopen in Drouwenermond

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, je vind ze veel in het centrum, zijn gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en vallen vaak binnen een VvE constructie. Vergeet niet: het is allemaal wat kleiner, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Gunstige ligging en een gunstige aanschafprijs.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 & 95 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 930 m3 gas en 1850 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis te koop Drouwenermond

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen zijn betaalbaar en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. De minpunten zijn: beperkte woonruimte en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 79 m2 en 124 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1260 kuub gas en doorgaans 2460 kWh aan stroom.

Een hoekwoning kopen

De betekenis van een hoekhuis in Drouwenermond is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeswoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 91 m2 en 113 m2.
 • Schatting: er wordt 2540 kWh elektra & 1380 m3 gas gebruikt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Drouwenermond

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Het is een heel ruim huis en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De aanneemsom deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Negatieve aspecten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 121 m2 en 140 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2740 kWh elektra & 1430 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Er is een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt maximale privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 141 m2 en 200 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3660 stroom (kWh) & 1940 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Drouwenermond

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan raden wij aan om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Wanneer het duidelijk is wat jouw max. hypotheek is kun je online naar woningen zoeken.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Jaap.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Drouwenermond Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Door een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bod komt tot stand door de woningwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze expert gaat mee met de rondleiding door de woning en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte kan dan opgesteld worden. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles klopt en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het zaak om de financiering van de koop definitief te regelen. Aan de hand van het geaccepteerde bod, kosten koper (k.k.), spaartegoeden en een bouwdepot voor verbouwing zal de expert een advies uitbrengen aangaande hoeveel jij minimaal moet lenen en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Helemaal aan het einde die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Taxateurs en makelaardijen in Drouwenermond

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze professional zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een specialist die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een actueel taxatierapport is verplicht voor het kopen van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Bijgaand tonen wij namen en adressen van taxatie experts en makelaars in Drouwenermond en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een privé hypotheekadviseur in Drouwenermond geeft je natuurlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. De bank of adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.550 en €2.750. In de opsomming hierna bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Drouwenermond.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Drouwenermond. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Drouwenermond

In april 2024 zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze regio. In de tool hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Drouwenermond en omliggende plekken. Let op: je vindt alleen de vraagprijs, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Mogelijk ook interessant: Toetsinkomen hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat kost nu een woning in Drouwenermond kopen?

In de gemeente Borger-Odoorn vind je ongeveer 11.224 woonobjecten. Hierbij spreken we van 10.414 (73,8%) koopwoningen en 810 (26,1%) huurhuizen. De gem. vloeroppervlakte is 151 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €204.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €305.783. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Drouwenermond. Je moet er heel snel bij zijn en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Drouwenermond?

Een woonobject in Borger-Odoorn verbruikt gemiddeld 1640 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3110 elektra (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (930 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1850 kWh electriciteit. Een huis dat vrijstaand is heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1940 kuub aardgas en 3660 kWh stroom). Een steeds groter deel bezitters van huizen te koop in Drouwenermond passen duurzame artikelen zoals dakisolatie, zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuurisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type huishoudens wonen in Drouwenermond?

Deze buurt kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente wonen 25.559 mensen in 11.232 verschillende gezinnen. Het betreft 3.140 eenpersoonshuishoudens, 4.464 huishoudens zonder kinderen en 3.628 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,25 mensen.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst bepaal je de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Bekende kanalen zijn Funda, Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Hiervoor maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Nu kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het (voorlopige) koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Drouwenermond?

In en rondom deze gemeente kun je kiezen voor bouwkavels met woonbestemming. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Drouwenermond laten ontwerpen. Doe navraag bij de gemeente (www.borger-odoorn.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Nibud, Consumentenbond, Milieucentraal, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9523.

Plaats een reactie