Woning kopen Nieuw-Buinen

Plannen om een woning te kopen in Nieuw-Buinen? Het is een geweldige plek in de provincie Drenthe. In de nabije buurt zijn er veel faciliteiten als winkels, scholen en openbaar vervoer. Daarbij vind je in de directe omgeving een prachtig groen natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er in totaal 11.224 woningen (73,8% koopwoning, 26,1% huurwoning). De huizenprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €305.783. Op Woningassistent.nl tonen wij het beschikbare woningaanbod in Nieuw-Buinen, adresgegevens van NVM-makelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. Tevens tonen wij extra informatie over huizentypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Drenthe.
 • Je vind hier onder andere tussenwoningen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €204.000, de gemiddelde verkoopprijs is €305.783.
 • In de buurt vind je volop opties zoals openbaar vervoer, natuurgebieden, sportclubs, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteBorger-Odoorn
PlaatsNieuw-Buinen
Postcode9521
Netnummer0599 (+31599)
Inwoners (gemeente)25.559
Aantal huishoudens11.232
Aantal huishoudens met kinderen3.628
Gemiddelde huishoudensgrootte2,25
Aantal woningen11.224
Aantal koopwoningen10.414
Aantal huurwoningen810
Gemiddelde woonoppervlakte151 m2
Gemiddelde WOZ€204.000
Gemiddelde verkoopprijs€305.783
Gemiddeld gasverbruik1640 m3
Gemiddeld stroomverbruik3110 kWh

Woningaanbod Nieuw-Buinen mei 2024

In het overzicht hieronder ontdek je de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Kies op basis van perceeloppervlakte, vraagprijs, woonoppervlakte, ligging, bouwjaar, aantal kamersen meer onderwerpen zoals isolatie & parkeermogelijkheden. Neem contact op met het makelaarskantoor voor een bezichtigingsmoment. Via deze website bekijk je ook huizen die te koop staan in Drouwenermond, Buinerveen, Gasselternijveenschemond, Gasselternijveen of Nieuwediep.

woning-te-koop-nieuw-buinen

Aanbod appartement kopen in Nieuw-Buinen

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, hebben een zeer goede bereikbaarheid, zijn gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en het onderhoud is zeer beperkt. Aandachtspunten zijn: het is een relatief kleine woning, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Uitstekend bereikbaar en zeer levensloopbestendig.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 & 95 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 930 m3 gas en +/- 1850 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Nieuw-Buinen

De betekenis van een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus aan beide kanten vast. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Wat betreft de nadelige aspecten: geen grote opslagruimte en je hebt wat minder privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • Vloeroppervlakte tussen de 70 m2 & 120 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1260 kuub gas en 2460 kWh stroomverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Nieuw-Buinen is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Ze zijn vaak wat duurder dan een rijtjeswoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 94 m2 – 114 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2540 kWh elektra en 1380 m3 gas verstookt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Nieuw-Buinen

Een twee onder een kap houdt in 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk zodat de kosten beheersbaar blijven. De kritieke factoren zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 130 m2 & 152 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2740 kWh stroom & 1430 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 148 m2 & 192 m2.
 • Verwachting: er wordt 3660 elektra (kWh) + 1940 gas (m3) ingekocht.

Stappenplan: een woning kopen in Nieuw-Buinen

 1. Mijn maximale hypotheek

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het verstandig om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Vanaf het moment dat hij een goede calculatie heeft wat je maximaal kunt lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Pararius, Jaap.nl, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Nieuw-Buinen Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Bij het doorlopen van de woning krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Wat jij wil bieden bereken je door te kijken naar de te verwachten marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Het kan handig zijn een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze deskundige kijkt mee tijdens de bezichtiging en adviseert je over de bieding. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan ga je de koopakte tekenen. Kijk goed of de juiste dingen erin staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het tijd om de financiering van de woning af te ronden. Op basis van aankoopsom, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, eigen middelen en noodzakelijke verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Vervolgens onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en taxateurs in Nieuw-Buinen

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze huis-expert zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie specialist is iemand die objectief de waarde van een huis kan vaststellen door te kijken naar diverse aspecten. Dit taxatierapport is een vereiste bij het afsluiten van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In het overzicht hieronder bieden wij contactgegevens van taxateurs en makelaars in Nieuw-Buinen en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in Nieuw-Buinen geeft je natuurlijk advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Deze expert bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.500 & €2.800. In het schema hier bekijk je adressen van financieel adviseurs in Nieuw-Buinen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Nieuw-Buinen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Nieuw-Buinen

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze gemeente. In de zoekmachine hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Nieuw-Buinen en in de buurt. Disclaimer: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer informatie over Marktwaarde woning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Hoe duur is een woning in Nieuw-Buinen kopen?

In de gemeente Borger-Odoorn vinden we circa 11.224 woonhuizen. Het gaat daarbij om 10.414 (73,8%) koopwoningen en 810 (26,1%) huurhuizen. De gem. gebruiksoppervlakte is 151 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €204.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €305.783. De woningmarkt is vrij overspannen. Hierdoor kunnen we stellen dan dat er relatief weinig huizen te koop staan en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Nieuw-Buinen. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Nieuw-Buinen?

Een huishouden in Borger-Odoorn verbruikt qua energie gem. zo’n 1640 kuub aardgas en 3110 elektra (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (930 m3 gas voor verwarming en warm water en 1850 kWh elektra. Een groot vrijstaand woonhuis verbruikt de meeste energie (1940 m3 gas voor verwarming en warm water en 3660 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel huiseigenaren van huizen te koop in Nieuw-Buinen passen duurzame investeringen zoals zonneboiler, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, warmtepomp toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor huishoudens wonen in Nieuw-Buinen?

Deze omgeving is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente leven 25.559 inwoners die we kunnen onderverdelen in 11.232 verschillende gezinnen. Het gaat om 3.140 eenpersoonshuishoudens, 4.464 huishoudens zonder kinderen en 3.628 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,25 mensen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst calculeer je de huidige marktprijs en maak je een verkoopplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, de Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Daarna maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. In de volgende stap komen de biedingen binnen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan resteert alleen nog de koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Nieuw-Buinen?

In deze provincie zijn er verschillende bouwkavels die een woonbestemming hebben. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Nieuw-Buinen laten ontwerpen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.borger-odoorn.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 9520, 9521.

Plaats een reactie