Woning kopen Odoorn

Jouw aanstaande woning kopen in Odoorn? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Drenthe. In de buurt bestaan er verschillende faciliteiten zoals scholen, winkels en horeca. In aanvulling daarop ontdek je hier een prachtige natuur, perfect voor een wandeling of fietstocht. De gemeente herbergt in totaal 11.224 huizen (73,8% koophuis, 26,1% huurhuis). De prijs van een huis is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €305.783. Op dit huizenplatform tonen wij het beschikbare woningaanbod in Odoorn, adresgegevens van makelaardijen, taxateurs en hypotheekmakelaars. Bovendien tonen wij extra informatie over huizentypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Drenthe.
 • Er is een mix van tussenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €204.000, de gemiddelde huizenprijs is €305.783.
 • In de regio zijn veel opties zoals kinderopvang, scholen, openbaar vervoer, sportclubs, winkels.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteBorger-Odoorn
PlaatsOdoorn
Postcode7873
Netnummer0591 (+31591)
Inwoners (gemeente)25.559
Aantal huishoudens11.232
Aantal huishoudens met kinderen3.628
Gemiddelde huishoudensgrootte2,25
Aantal woningen11.224
Aantal koopwoningen10.414
Aantal huurwoningen810
Gemiddelde woonoppervlakte151 m2
Gemiddelde WOZ€204.000
Gemiddelde verkoopprijs€305.783
Gemiddeld gasverbruik1640 m3
Gemiddeld stroomverbruik3110 kWh

Woningaanbod Odoorn april 2024

In deze lijst bekijk je het huidige beschikbare woningaanbod van april 2024. Kies op basis van bouwjaar, woonoppervlakte, aantal kamers, perceeloppervlakte, vraagprijs, woningtypeen additionele aspecten als CV-ketel en aanwezigheid van een garage. Meer weten? Informeer dan bij de makelaardij voor het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen te koop in Odoornerveen, Exloo, Valthe, Klijndijk of Zwinderen.

woning-te-koop-odoorn

Studio of appartement kopen in Odoorn

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze zijn vaak gunstig gelegen, bijna altijd gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en het onderhoud is zeer beperkt. Vergeet niet: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Centraal gelegen en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 – 97 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 930 m3 gas & 1850 kWh stroomverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Odoorn

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat maakt dat het een veilige investering is. Er zijn ook nadelen: geen garage en je hebt minder lichtinval.

 • Waardevaste investering.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 77 m2 & 125 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1260 kuub gas en doorgaans 2460 kWh aan stroom.

Hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Odoorn is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, minder last van schaduw en je hebt meer opties voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een tussenwoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 85 m2 – 124 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2540 kWh stroom & 1380 m3 gas verbruikt

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Odoorn

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Meestal zijn de huizen gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst zodat de kosten beheersbaar blijven. De kritieke factoren zijn: dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 129 m2 – 143 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2740 kWh elektriciteit + 1430 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Het mooiste is: een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt maximale privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 150 m2 en 199 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3660 elektra (kWh) en 1940 gas (m3) ingekocht.

Stappenplan: een woning kopen in Odoorn

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. In de situatie dat je inzicht hebt in wat je verantwoord kan lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via platforms zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Pararius, Huispedia, Jaap.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl kan je razendsnel woningen te koop in Odoorn Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor het bezichtigen van het huis. Door een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat je wilt bieden komt tot stand door de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). In veel situaties is het een aanrader om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Hij of zij zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Kijk goed of de juiste dingen erin staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst passeert bij de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis rond te maken. A.d.h.v. het bod, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en eventuele verbouwplannen zal de expert een advies uitbrengen aangaande hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Nu ben je bijna klaar. Als laatste die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaars en woningtaxateurs in Odoorn

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden en kopen van een huis. Deze specialist heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een deskundige die de marktwaarde van een huis inschat op basis van vaste criteria. Een taxatierapport is een dossierstuk bij het kopen van een woning, een offerte voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. Bijgaand vind je namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Odoorn en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een privé hypotheekadviseur in Odoorn geeft financieel advies en helpt bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Deze expert kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.900 – €3.200. In de volgende weergave verstrekken we contactgegevens van financieel adviseurs in Odoorn.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Odoorn. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Odoorn

De afgelopen tijd (april 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze omgeving. In de zoekmachine hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Odoorn en direct omgeving. Goed om te weten: je ziet hier de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Klik ook direct door naar de pagina over Bovenwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost een woning in Odoorn kopen?

In de hele gemeente Borger-Odoorn vind je ongeveer 11.224 woonobjecten. De verdeling is als volgt: 10.414 (73,8%) koophuizen en 810 (26,1%) huurwoningen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 151 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €204.000 en de gem. verkoopprijs is €305.783. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat dat er maar weinig aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Odoorn. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Odoorn?

Een woonhuis in Borger-Odoorn verbruikt gemiddeld 1640 m3 gas voor verwarming en warm water en 3110 kWh elektra. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (930 m3 aan gas en 1850 electriciteit (kWh). Een vrijstaande woning heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1940 m3 gas voor verwarming en warm water en 3660 kWh elektra). Steeds meer eigenaren van huizen te koop in Odoorn passen duurzame oplossingen als warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, dubbel glas, zonneboiler, spouwmuurisolatie toe om de energienota te drukken.

Welk type huishoudens wonen in Odoorn?

Deze gemeente heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente leven 25.559 personen in 11.232 verschillende huishoudens. Het betreft 3.140 eenpersoonshuishoudens, 4.464 families zonder kinderen en 3.628 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,25 personen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste stel je een vraagprijs op en maak je een verkoopplan. Populaire kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via bekenden, vrienden en familie. Hiervoor maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de volgende stap komen de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan leg je afspraken vast in de (voorlopige) koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Odoorn?

In en rondom deze gemeente zijn er een aantal bouwkavels met een woonbestemming. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Odoorn bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.borger-odoorn.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 7873.

Plaats een reactie