Woning kopen Odoornerveen

Snel een woning kopen in Odoornerveen? Het is een erg populaire plek in de provincie Drenthe. In de regio heb je verschillende faciliteiten zoals scholen, winkels en horeca. Verder geniet je hier ook van een prachtige natuur, perfect voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 11.224 woningen (73,8% koophuis, 26,1% huurhuizen). De gemiddelde transactieprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €305.783. Op Woningassistent.nl check je het recente woningaanbod in Odoornerveen, namen en adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Verder bieden we informatie over verschillende woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Drenthe.
 • Je vind hier zowel benedenwoningen en luxe villa’s.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €204.000, de gemiddelde huizenprijs is €305.783.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals openbaar vervoer, kinderopvang, restaurants, sportclubs, winkels.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteBorger-Odoorn
PlaatsOdoornerveen
Postcode7874
Netnummer0591 (+31591)
Inwoners (gemeente)25.559
Aantal huishoudens11.232
Aantal huishoudens met kinderen3.628
Gemiddelde huishoudensgrootte2,25
Aantal woningen11.224
Aantal koopwoningen10.414
Aantal huurwoningen810
Gemiddelde woonoppervlakte151 m2
Gemiddelde WOZ€204.000
Gemiddelde verkoopprijs€305.783
Gemiddeld gasverbruik1640 m3
Gemiddeld stroomverbruik3110 kWh

Woningaanbod Odoornerveen juli 2024

In het overzicht hieronder verstrekken we alle huizen die deze maand (juli 2024) te koop staan. Zoek op aantal kamers, woonoppervlakte, woningtype, bouwjaar, perceeloppervlakte, liggingen andere woningeigenschappen als isolatie of aanwezigheid van een bad. Bel of mail de bewoners of makelaardij voor een snelle bezichtiging Op de Woningassistent bekijk je het huizenaanbod in Exloo, Valthermond, Odoorn, Valthe & Klijndijk.

woning-te-koop-odoornerveen

Appartement kopen in Odoornerveen

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar, gebouwd op centraal gelegen locaties, in de basis gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en de VvE doet het onderhoud. Vergeet niet: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle voorzieningen dichtbij en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 105 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 930 m3 gas en tevens 1850 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Odoornerveen

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die grenst aan tenminste twee andere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze verbruiken niet veel energie. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat maakt dat het een veilige investering is. Er zijn ook nadelen: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 89 m2 & 109 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1260 kuub gas en daarbij 2460 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

Een net hoekhuis in Odoornerveen is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt veel meer vrijheid, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeswoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 88 m2 – 117 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2540 kWh elektriciteit + 1380 m3 gas afgenomen.

2-onder-1 kap woning Odoornerveen

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 121 m2 – 145 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2740 kWh stroom + 1430 kuub gas gebruikt.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Er is veel ruimte rondom de woning en je geniet een grote mate van privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 155 m2 & 198 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3660 stroom (kWh) + 1940 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Odoornerveen

 1. Wat kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het een goed idee om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via concepten als Funda, en ook Jaap.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Pararius kan je gemakkelijk woningen te koop in Odoornerveen Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij het doorlopen van de woning krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de te verwachten marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Tevens is het aan te raden een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Hij of zij zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en adviseert je over de bieding. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Is jouw bod het winnende bod? Dan wordt de koopakte opgesteld. Check altijd of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de koop definitief te regelen. Aan de hand van aankoopsom, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaargeld dat je zelf meeneemt en toekomstige verbouwingen wordt vastgesteld hoeveel je moet lenen en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaardijen in Odoornerveen

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze woningdeskundige onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een deskundige die de marktwaarde van een object berekend na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Dit taxatierapport is verplicht voor de financiering van de aankoop van een woning, een offerte voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Odoornerveen en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een privé hypotheekadviseur in Odoornerveen geeft advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.300 & €2.500. In de tabel hieronder tref je adressen van financieel adviseurs in Odoornerveen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Odoornerveen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Odoornerveen

In juli 2024 zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze regio. In de lijst hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Odoornerveen en daarbuiten. Goed om te weten: je ziet hier enkel de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Klik ook direct door naar de pagina over Benedenwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in Odoornerveen kopen?

In de hele gemeente Borger-Odoorn zijn er 11.224 huizen. Het gaat om 10.414 (73,8%) koophuizen en 810 (26,1%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. woonoppervlak van 151 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €204.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €305.783. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat de keuzes zeer beperkt zijn en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Odoornerveen. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Odoornerveen?

Een huis in Borger-Odoorn verbruikt gemiddeld 1640 kuub gas p/jaar en 3110 kWh stroom. Een studio of appartement verbruikt het minst (930 m3 aan gas en 1850 elektra (kWh). Een huis dat vrijstaand is is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1940 m3 gas en 3660 stroom (kWh)). Veel huizenbezitters van huizen te koop in Odoornerveen passen duurzame investeringen zoals warmtepomp, dubbel glas, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie toe om de energienota te drukken.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Odoornerveen?

Dit buurtschap is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente leven 25.559 personen in 11.232 verschillende gezinnen. Dit zijn 3.140 eenpersoonshuishoudens, 4.464 huishoudens zonder kinderen en 3.628 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,25 personen.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin moet je een verkoopprijs bepalen en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via online marktplaatsen en sociale media. Daarbij zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen inplannen. Hierna starten biedingen en onderhandelingen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan leg je alles vast in het voorlopige koopcontract en de notariële leveringsakte. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Odoornerveen?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Odoornerveen bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.borger-odoorn.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 7874.

Plaats een reactie