Woning kopen Akmarijp

Alles weten over woning kopen in Akmarijp? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In en rondom deze plek bestaan er diverse dagelijkse voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Bovendien vind je in de directe omgeving een park en natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In 2024 zijn er in de gemeente 23.460 huizen (69,1% koop, 30,6% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde transactieprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €344.437. Op deze informatieve website bekijk je het beschikbare woningaanbod in Akmarijp, namen en adressen van makelaardijen, taxateurs en hypotheekbedrijven. Bovendien lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. rijwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €231.000, de gemiddelde verkoopprijs is €344.437.
 • In de regio vind je volop faciliteiten zoals winkels, natuurgebieden, restaurants, sportclubs, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsAkmarijp
Postcode8541
Netnummer0566 (+31566)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Akmarijp juli 2024

Onderstaand krijg je inzicht in alle huizen die te koop staan in juli 2024. Zoom verder in op vraagprijs, woonoppervlakte, woningtype, bouwjaar, perceeloppervlakte, liggingen additionele aspecten als woninglabel en aanwezigheid van een bad. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen die te koop staan in Terkaple, Woudsend, Echtenerbrug, Bantega & Echten.

woning-te-koop-akmarijp

Aanbod appartement kopen in Akmarijp

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, kennen goede bereikbaarheid, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, hebben weinig stookkosten en zijn ook nog eens onderhoudsarm Belangrijke nadelen: de ruimte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Uitstekend bereikbaar en een goede investering voor de lange termijn.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 en 101 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas en daarbij 1860 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis te koop Akmarijp

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn ook waardevast. Nadelen zijn: beperkte woonruimte en je hebt wat minder privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 87 m2 en 110 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1100 kuub gas & 2310 kWh elektriciteitsverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Akmarijp is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt meer groen om de woning, je hebt iets meer beschutting, er komt meer daglicht binnen en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeswoning en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 91 m2 – 124 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2420 kWh elektriciteit + 1220 m3 gas verstookt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Akmarijp

Een twee onder een kap betekent 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Soms staat de ene woning haaks op de andere. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met voldoende beschutting. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het betaalbaar is. De kritieke factoren zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 121 m2 & 149 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2780 kWh elektra en 1260 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Je geniet van erg veel ruimte in en om de woning en je bent lekker op jezelf: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 140 m2 & 201 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3520 elektriciteit (kWh) & 1710 gas (m3) verbruikt

Samenvatting: een woning kopen in Akmarijp

 1. Wat kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het het beste om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat hij berekend heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia kan je nagenoeg alle woningen te koop in Akmarijp Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor het bezichtigen van het huis. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de waarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Jij kunt ook informeren om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze huis-expert gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Controleer zorgvuldig of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De overeengekomen koopovereenkomst passeert bij de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen te bevestigen. Aan de hand van het bod, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en noodzakelijke verbouwingen wordt voor jou berekend hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Afsluitend breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Akmarijp

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het aankopen van een woning. Hij of zij onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een onafhankelijk persoon die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een taxatierapport is benodigd voor de financiering van de aankoop van een woning, het oversluiten van een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Bijgaand bieden wij namen en adressen van taxatie experts en makelaars in Akmarijp en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Akmarijp geeft je natuurlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.400 & €3.150. In de volgende weergave verstrekken we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Akmarijp.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Akmarijp. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Akmarijp

Afgelopen maand (juli 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze omgeving. Hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Akmarijp en net daarbuiten. Noemenswaardig: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Garagebox.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in Akmarijp kopen?

In de hele gemeente De Fryske Marren zijn er ruim 23.460 huizen. Je vindt hier circa 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 152 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €231.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €344.437. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit betekent dat het aanbod klein is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Akmarijp. Je moet er heel snel bij zijn en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Akmarijp?

Een huis in De Fryske Marren verbruikt gemiddeld 1360 m3 gas en 2860 kWh elektra. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (830 m3 aan gas en 1860 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is neemt flink meer energie af (1710 m3 aan gas en 3520 electriciteit (kWh)). Een aanmerkelijk deel bezitters van huizen te koop in Akmarijp passen duurzame verwarmingsbronnen als vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepomp, dubbel glas, zonneboiler toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor type families wonen in Akmarijp?

Dit gebied heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente wonen 51.564 mensen in 22.230 verschillende gezinnen. Dit zijn 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 gezinnen zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,29 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats moet je een verkoopprijs bepalen en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. De meest gangbare middelen zijn Funda, de NVM Open Huizen Dag of via bekenden, vrienden en familie. Ook moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Nu begint het onderhandelen. een mooi bod ontvangen? Dan teken je de (voorlopige) koopakte en de leveringsakte bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Akmarijp?

In deze buurt zijn diverse bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Akmarijp laten uittekenen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Nibud, Consumentenbond, Milieucentraal, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8541.

Plaats een reactie