Woning kopen Echten

Alles weten over woning kopen in Echten? Het is een erg populaire plek in de provincie Friesland. In de nabije buurt heb je toegang tot verschillende dagelijkse voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Daarbij vind je in de directe omgeving een bijzondere natuur waar je echt tot rust kan komen. De gemeente herbergt in totaal 23.460 woningen (69,1% koopwoning, 30,6% huur, particulier en woningcorporaties). De prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €344.437. Op dit woningplatform bieden wij het nieuwe woningaanbod in Echten, namen en adressen van makelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Daarnaast lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. bovenwoningen en grotere huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €231.000, de gemiddelde transactieprijs is €344.437.
 • In de buurt vind je volop opties zoals kinderopvang, openbaar vervoer, restaurants, natuurgebieden, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsEchten
Postcode8537
Netnummer0528 (+31528)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Echten februari 2024

Met onze woningzoeker bekijk je optionele koophuizen die in februari 2024 worden verkocht. Zoek op vraagprijs, perceeloppervlakte, ligging, woonoppervlakte, bouwjaar, woningtypeen extra details als energieprestaties en aanwezigheid van een garage. Bel of mail de makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Bekijk ook huizen die te koop staan in Bantega, Echtenerbrug, Oosterzee, Follega of Eesterga.

woning-te-koop-echten

Eigen appartement kopen in Echten

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn vaak gunstig gelegen, in de basis gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en de VvE doet het onderhoud. Wat wel geldt: de woonoppervlakte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle faciliteiten om de hoek en zeer levensloopbestendig.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 61 m2 & 97 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas & 1860 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Echten

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn ook waardevast. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte in en rondom huis en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 84 m2 en 121 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1100 kuub gas en tevens 2310 kWh aan elektriciteit.

Hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Echten is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je geniet van lekker veel daglicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een tussenwoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 82 m2 & 131 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2420 kWh elektra + 1220 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen Echten

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met een gedeelte buitenkant. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met slechts beperkte inkijk. Je kunt de bouwkosten delen wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Minpunten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 127 m2 – 148 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2780 kWh elektriciteit + 1260 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Belangrijkste voordelen: veel ruimte rondom de woning en je hebt veruit de meeste privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 152 m2 – 199 m2.
 • Verwachting: er wordt 3520 stroom (kWh) en 1710 gas (m3) gebruikt.

5-stappenplan: een woning kopen in Echten

 1. Wat kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het verstandig om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Eens je weet wat jouw max. hypotheek is kun je online naar woningen zoeken.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Op de website van Funda, maar ook Vbo.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Echten Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Maak dan direct een afspraak voor een rondleiding door het huis. Bij het doorlopen van de woning krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Wat je wilt bieden zal afhangen van de woningwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Het kan handig zijn een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Hij of zij loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Is jouw bod het winnende bod? Dan ga je de koopakte tekenen. Check altijd of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden staan. Je koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. Gebaseerd op het biedbedrag, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen middelen en een bouwdepot voor verbouwing berekent de adviseur wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. In het laatste stadium die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaars en woningtaxateurs in Echten

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het aankopen van een woning. Hij of zij onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en helpt met zaken als bezichtigingen. Belangrijk: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van een woning bepaalt door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een dergelijk taxatierapport is een dossierstuk bij het verkrijgen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In het overzicht hieronder bieden wij adresgegevens van taxateurs en makelaars in Echten en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in Echten helpt je bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Jouw adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.650 en €3.150. In de opsomming hierna check je gegevens van financieel adviseurs in Echten.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Echten. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Echten

De afgelopen periode (februari 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze regio. In de zoekmachine hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Echten en direct omgeving. Noemenswaardig: je ziet hier de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Lees op deze website ook alles over Antikraak wonen.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in Echten kopen?

In de hele gemeente De Fryske Marren bestaan er circa 23.460 huizen. Dit zijn 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 152 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €231.000 en de gem. verkoopprijs is €344.437. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dat wil zeggen dat het aanbod klein is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Echten. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Echten?

Een woning in De Fryske Marren verbruikt qua energie gem. zo’n 1360 kuub aardgas en 2860 kWh stroom. Een flat of appartement is relatief zuinig (830 m3 gas en 1860 electriciteit (kWh). Een vrijstaande villa heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1710 m3 per jaar aan gas en 3520 electriciteit (kWh)). Een aanmerkelijk deel huizenbezitters van huizen te koop in Echten passen duurzame verwarmingsbronnen als spouwmuurisolatie, dubbel glas, warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, dakisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Echten?

Deze gemeente kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente verblijven 51.564 personen in 22.230 verschillende gezinnen. Het betreft 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 huishoudens zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,29 personen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Aan het begin bereken je de actuele marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Populaire kanalen zijn Funda, de NVM Open Huizen Dag of Facebook/instagram. Hiervoor maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen inplannen. Hierna begint het onderhandelen. Een passend bod ontvangen? Dan leg je alles vast in de koopakte en de notariële leveringsakte. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Echten?

In deze provincie zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die reeds een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Echten realiseren. Informeer bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Nibud, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8537.

Plaats een reactie