Woning kopen Echtenerbrug

Plannen om een woning te kopen in Echtenerbrug? Het is een erg populaire plek in de provincie Friesland. Op korte afstand heb je veel voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Verder ontdek je hier mooie natuurgebieden waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente staan er 23.460 woningen (69,1% koop, 30,6% huurhuizen). De huizenprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €344.437. Op dit woningportaal tonen wij het actuele woningaanbod in Echtenerbrug, gegevens van makelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. In aanvulling daarop lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van benedenwoningen en grote gezinswoningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €231.000, de gemiddelde huizenprijs is €344.437.
 • Je hebt hier toegang tot diverse mogelijkheden zoals openbaar vervoer, natuurgebieden, restaurants, scholen, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsEchtenerbrug
Postcode8539
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Echtenerbrug maart 2024

Onderstaand maak je kennis met het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Zoom verder in op aantal kamers, woonoppervlakte, vraagprijs, woningtype, ligging, bouwjaaren relevante factoren als verwarming en aanwezigheid van parkeerplaats. Je kunt direct contact zoeken met de bewoners of makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op de Woningassistent bekijk je woningen die te koop staan in Akmarijp, Terkaple, Bantega, Echten en Oosterzee.

woning-te-koop-echtenerbrug

Eigen appartement kopen in Echtenerbrug

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, vaak gelegen op een centrale plek, meestal gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en de VvE doet het onderhoud. Belangrijke nadelen: je hebt minder ruimte, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Gunstige ligging en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 en 98 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 830 m3 gas en +/- 1860 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis te koop Echtenerbrug

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: beperkte woonruimte en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 73 m2 & 106 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1100 kuub gas en tevens 2310 kWh aan elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Echtenerbrug is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt wat minder inkijk, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 94 m2 – 119 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2420 kWh stroom + 1220 m3 gas ingekocht.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Echtenerbrug

Een twee onder een kap betekent 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 128 m2 en 140 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2780 kWh stroom + 1260 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Er is veel woonruimte, een grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 – 202 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3520 elektriciteit (kWh) en 1710 gas (m3)verstookt.

Stappenplan: een woning kopen in Echtenerbrug

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Als je naar woningen gaat zoeken dan raden wij aan om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Wanneer je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw max. hypotheek is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Pararius, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Huislijn.nl kan je razendsnel woningen te koop in Echtenerbrug Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Tijdens een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en adviseert je over de bieding. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan wordt de koopakte opgesteld. Loop na of alle gegevens juist staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de koop af te handelen. Door middel van woningwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en directe verbouwkosten calculeert de specialist wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Helemaal aan het einde ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaardijen en taxateurs in Echtenerbrug

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het vinden van een geschikte woning. Deze professional weet veel over realistische marktprijzen. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en helpt met zaken als bezichtigingen. Belangrijk: een NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een actueel taxatierapport is benodigd voor het afsluiten van een lening, het oversluiten van een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In het overzicht hieronder bieden wij gegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Echtenerbrug en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Echtenerbrug geeft je persoonlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.500 & €2.750. In het schema hier bieden we adressen van financieel adviseurs in Echtenerbrug.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Echtenerbrug. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Echtenerbrug

De afgelopen tijd (maart 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Echtenerbrug en direct omgeving. Belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Klik ook direct door naar de pagina over Buitenland.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Hoe duur is een woning in Echtenerbrug kopen?

In en rondom de gemeente De Fryske Marren vind je ongeveer 23.460 woningen. Hierbij spreken we van 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 152 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €231.000 en de gem. verkoopprijs is €344.437. De woningmarkt is vrij overspannen. Je moet er rekening mee houden dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Echtenerbrug. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Echtenerbrug?

Een woonhuis in De Fryske Marren verbruikt gemiddeld 1360 kuub aardgas en 2860 kWh elektra. Een studio of appartement verbruikt het minst (830 kuub gas p/jaar en 1860 kWh elektra. Een vrijstaand huis heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1710 m3 per jaar aan gas en 3520 kWh elektra). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Echtenerbrug passen duurzame artikelen zoals spouwmuurisolatie, zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, dakisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor type families wonen in Echtenerbrug?

Deze gemeente wordt omschreven als erg In deze gemeente zijn 51.564 inwoners in 22.230 verschillende gezinnen. Het betreft 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 gezinnen zonder kinderen en 7.654 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,29 mensen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

In de eerste fase stel je een vraagprijs op en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Bijvoorbeeld via Funda, de NVM Open Huizen Dag of via online marktplaatsen en sociale media. Tevens moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en plan je bezichtigingen in. Nu kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Een koper gevonden? Dan teken je de voorlopige koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Echtenerbrug?

In deze buurt zijn er verschillende bouwkavels met woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Echtenerbrug bouwen of laten bouwen. Informeer bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud, Rvo.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 8539.

Plaats een reactie