Woning kopen Bantega

Van plan om een woning te kopen in Bantega? Het is een erg populaire plek in de provincie Friesland. In de nabije buurt vind je meerdere voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Bovendien vind je in de directe omgeving een park en natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. De gemeente heeft 23.460 woningen (69,1% koophuis, 30,6% huurwoning). De woningprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €344.437. Op deze website bekijk je het recente woningaanbod in Bantega, gegevens van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. In aanvulling daarop bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Je vind hier zowel bovenwoningen en grote gezinswoningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €231.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €344.437.
 • Je hebt hier toegang tot diverse mogelijkheden zoals scholen, openbaar vervoer, restaurants, kinderopvang, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsBantega
Postcode8538
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Bantega maart 2024

Onderstaand maak je kennis met het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Filter eenvoudig op ligging, aantal kamers, perceeloppervlakte, bouwjaar, vraagprijs, woonoppervlakteen additionele aspecten als energieprestaties of mogelijkheden voor parkeren. Meer weten? Informeer dan bij de betreffende makelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons woningplatform bekijk je ook het huizenaanbod in Echtenerbrug, Akmarijp, Echten, Oosterzee en Follega.

woning-te-koop-bantega

Een appartement kopen in Bantega

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn niet duur, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, meestal gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en zijn ook nog eens onderhoudsarm Maar let op: het is een relatief kleine woning, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Uitstekend bereikbaar en lagere woonlasten.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 & 94 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas en tevens 1860 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Bantega

Een tussenwoning is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat maakt dat het een veilige investering is. Natuurlijk zijn er negatieve punten: vaak een klein tuintje en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Waardevaste investering.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 82 m2 en 112 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1100 kuub gas en tevens 2310 kWh aan stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een net hoekhuis in Bantega is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt iets meer beschutting, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeswoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 90 m2 – 117 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2420 kWh elektra & 1220 m3 gas verbruikt

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Bantega

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Het is een heel ruim huis met voldoende beschutting. De totale bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Aandachtspunten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 121 m2 en 142 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2780 kWh elektra + 1260 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Er is veel ruimte rondom de woning en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 149 m2 – 201 m2.
 • Verwachting: er wordt 3520 elektriciteit (kWh) + 1710 gas (m3) verbruikt

Samenvatting: een woning kopen in Bantega

 1. Bereken je max. hypotheek

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het verstandig om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Eens je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Jaap.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Pararius, Huispedia, Huizenzoeker.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Bantega Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Bij de bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bepaal je maximale bod

  Jouw bod bepaal je op basis van de te verwachten marktwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Tevens is het aan te raden een privé aankoopmakelaar te kiezen. Hij of zij zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en adviseert je over de bieding. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Neem goed door of alles juist vermeld is en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van het huis af te handelen. Door middel van het geaccepteerde bod, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt voor jou berekend wat de maximale lening is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Vervolgens breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaardijen en taxateurs in Bantega

Een aankoopmakelaar helpt je bij het aankopen van een woning. Deze expert onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Advies: een NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een deskundige die de marktwaarde van een object berekend op basis van vaste criteria. Het taxatierapport is nodig bij het kopen van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de onderstaande tabel tref je adresgegevens van taxateurs en makelaars in Bantega en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Bantega geeft advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Jouw adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.250 & €3.250. In de opsomming hierna bieden we gegevens van financieel adviseurs in Bantega.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Bantega. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Bantega

Recent (maart 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze omgeving. In de lijst hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Bantega en net daarbuiten. Belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Zelf huis verkopen.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in Bantega kopen?

In de buurt van de gemeente De Fryske Marren vind je ongeveer 23.460 huizen. Hierbij spreken we van 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. De gem. vloeroppervlakte is 152 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €231.000 en de gem. marktprijs is €344.437. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit heeft als gevolg dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Bantega. Woning zijn vaak snel verkocht en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Bantega?

Een woonhuis in De Fryske Marren gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1360 m3 gas en 2860 elektra (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (830 m3 aan gas en 1860 kWh stroom. Een vrijstaand huis is topverbruiker qua energie (1710 m3 per jaar aan gas en 3520 stroom (kWh)). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Bantega passen duurzame investeringen zoals warmtepomp, vloerisolatie, dubbel glas, dakisolatie, zonneboiler, zonnepanelen toe om de energienota te drukken.

Welk type huishoudens wonen in Bantega?

Deze woonplaats wordt omschreven als erg In de gemeente leven 51.564 inwoners in 22.230 huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 huishoudens zonder kinderen en 7.654 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,29 mensen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste calculeer je de huidige marktprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Maak gebruik van Funda, een open huis dag of social media. Vervolgens ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Als dat allemaal gelukt is starten biedingen en onderhandelingen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan leg je alles vast in de (voorlopige) koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Bantega?

In deze regio kun je kiezen voor bouwkavels met een woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Bantega plaatsen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Milieucentraal, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8538.

Plaats een reactie