Woning kopen Woudsend

Wil je een woning kopen in Woudsend? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In en rondom deze plek vind je veel faciliteiten winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarbij kan je hier genieten van een groot natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. De gemeente biedt 42.501 woningen (65,1% koophuis, 34,5% huurwoningen). De gemiddelde prijs van een huis is de laatste jaren fors toegenomen tot €297.003. Op deze website tonen wij het actuele woningaanbod in Woudsend, contactgegevens van NVM-makelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Daarnaast vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. starterswoningen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde woningprijs is €297.003.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals restaurants, sportclubs, winkels, natuurgebieden, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsWoudsend
Postcode8551
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Woudsend april 2024

Hieronder verstrekken we optionele koophuizen die in april 2024 worden verkocht. Filter eenvoudig op aantal kamers, perceeloppervlakte, ligging, bouwjaar, woonoppervlakte, vraagprijsen extra details als verwarming of aanwezigheid van een bad. Interesse? Mail of bel de verkopende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Op ons woningplatform bekijk je ook het huizenaanbod in Smallebrugge, Indijk, Terkaple, Akmarijp of Echtenerbrug.

woning-te-koop-woudsend

Appartementen te koop Woudsend

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, zijn gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en vallen vaak binnen een VvE constructie. Maar let op: slechts een beperkt vloeroppervlak, vaak is er een gedeelde tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en erg waardevast.
 • Woonoppervlak tussen de 69 m2 en 92 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas + 1800 kWh aan stroom.

Aanbod rijtjeshuis Woudsend

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder lichtinval.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 89 m2 – 125 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1160 kuub gas en tevens 2350 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Woudsend is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt veel meer vrijheid, er komt meer daglicht binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeswoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 86 m2 – 114 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2480 kWh elektra & 1300 m3 gas afgenomen.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Woudsend

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten van aandacht zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 134 m2 & 140 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2690 kWh elektra en 1300 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt een groot gevoel van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 140 m2 & 194 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3460 stroom (kWh) en 1740 gas (m3) afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Woudsend

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan adviseren wij om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Op het moment dat hij berekend heeft wat je kunt lenen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via platforms zoals Funda, Vbo.nl, Huislijn.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Woudsend Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Door een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bieding stel je samen a.d.h.v. de waarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Eventueel kan je kiezen om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze deskundige gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte kan dan opgesteld worden. Kijk goed of de juiste dingen erin staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst passeert bij de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het zaak om de financiering van de woning rond te maken. D.m.v. aankoopsom, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen middelen en noodzakelijke verbouwingen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaars en taxateurs in Woudsend

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een geschikte woning. Deze deskundige weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een specialist die de marktwaarde van een object berekend op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Dit taxatierapport is benodigd voor de financiering van de aankoop van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de tabel hieronder vind je adressen van taxatie specialisten en makelaars in Woudsend en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een privé hypotheekadviseur in Woudsend geeft je natuurlijk advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. De adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.950 & €2.850. In de volgende weergave bieden we adressen van financieel adviseurs in Woudsend.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Woudsend. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Woudsend

Deze maand (april 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze omgeving. In onderstaande visuele weergave doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Woudsend en omgeving. Goed om te weten: je ziet hier de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Mogelijk ook interessant: Rijtjeshuis.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost een woning in Woudsend kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Súdwest-Fryslân registreren wij 42.501 woonhuizen. Het gaat om 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 149 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €210.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €297.003. De woningmarkt is vrij oververhit. Hierdoor kunnen we stellen dan de keuzes zeer beperkt zijn en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Woudsend. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Woudsend?

Een huishouden in Súdwest-Fryslân kent een gem. verbruik van 1300 m3 gas voor verwarming en warm water en 2630 kWh elektra. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 m3 gas voor verwarming en warm water en 1800 stroom (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is neemt flink meer energie af (1740 m3 gas voor verwarming en warm water en 3460 elektra (kWh)). Een steeds groter deel huiseigenaren van huizen te koop in Woudsend passen duurzame bronnen zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, dubbel glas, vloerisolatie, dakisolatie toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor gezinnen wonen in Woudsend?

Deze omgeving wordt omschreven als erg In deze gemeente leven 89.987 mensen die we kunnen onderverdelen in 39.929 verschillende gezinnen. Wat meer specifiek: 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,21 inwoners.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Ten eerste bereken je de actuele marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of Facebook/instagram. Hierna style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en ga je bezichtigingen inplannen. In de vervolgstap komen de biedingen binnen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan volgen nog het (voorlopige) koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Woudsend?

In deze regio zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die reeds een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Woudsend zetten. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rvo.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 8550, 8551.

Plaats een reactie