Woning kopen Balk

Een woning kopen in Balk? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de nabije buurt zijn er verschillende faciliteiten zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Verder ontdek je hier een bijzondere natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er in totaal 23.460 woningen (69,1% koopwoning, 30,6% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde woningprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €344.437. Op deze informatieve website bieden wij het woningaanbod in Balk, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. In aanvulling daarop lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Je vind hier zowel kamers, appartementen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €231.000, de basis verkoopprijs is €344.437.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals winkels, natuurgebieden, kinderopvang, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsBalk
Postcode8561
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Balk maart 2024

Met onze woningzoeker bekijk je alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als perceeloppervlakte, aantal kamers, vraagprijs, ligging, woonoppervlakte, woningtypeen andere woningeigenschappen als CV-ketel en parkeeropties. Bel of mail de makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook woningen die te koop staan in Wijckel, Ruigahuizen, Sloten, Ypecolsga & Indijk.

woning-te-koop-balk

Aanbod appartement kopen in Balk

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, gebouwd op centraal gelegen locaties, zijn gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en vallen vaak binnen een VvE constructie. Wat wel geldt: de ruimte is beperkt, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Uitstekend bereikbaar en minder energiekosten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 & 103 m2.
 • Het energiegebruik is circa 830 m3 gas en gem. 1860 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis Balk

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en je kan ze zonder al te veel risico kopen. De minpunten zijn: geen grote opslagruimte en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 87 m2 en 116 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1100 kuub gas & 2310 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

De betekenis van een hoekhuis in Balk is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een grotere kavel, je hebt maar buren aan 1 kant, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 & 119 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2420 kWh elektriciteit en 1220 m3 gas verstookt.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Balk

Een twee onder een kap betekent 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Het is een heel ruim huis en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 122 m2 & 142 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2780 kWh elektra & 1260 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je ervaart bijzonder veel privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 151 m2 & 195 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3520 stroom (kWh) en 1710 gas (m3) verbruikt

Samenvatting: een woning kopen in Balk

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan doe je er goed aan om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. In de situatie dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je verantwoord kan lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Op de website van Funda, maar ook Pararius, Huislijn.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Balk Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide rondleiding. Bij het doorlopen van de woning krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Je bieding bepaal je op basis van de marktwaarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het kan handig zijn een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze makelaar loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. Deze koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van jouw volgende huis af te ronden. Aan de hand van het biedbedrag, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen middelen en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt vastgesteld wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Als laatste ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaars en taxateurs in Balk

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden van een geschikte woning. Deze professional weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Advies: een NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxatie expert is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van een aantal factoren. Zo’n taxatierapport is benodigd voor het aanvragen van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de tabel hieronder tonen wij contactgegevens van taxateurs en makelaars in Balk en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een professionele hypotheekadviseur in Balk helpt je van A tot Z bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.300 – €2.500. In de opsomming hierna tref je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Balk.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Balk. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Balk

Recent (maart 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze buurt. Hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Balk en in de buurt. Belangrijk detail: dit zijn puur vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Lees op deze website ook alles over Halfvrijstaande woning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Balk kopen?

In de buurt van de gemeente De Fryske Marren vinden we circa 23.460 huizen. Het gaat daarbij om 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 152 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €231.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €344.437. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat het aanbod klein is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Balk. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Balk?

Een woning in De Fryske Marren gebruikt gemiddeld 1360 kuub gas en 2860 stroom (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (830 kuub aardgas en 1860 kWh elektra. Een vrijstaande villa is een grootverbruiker qua energie (1710 kuub gas p/jaar en 3520 stroom (kWh)). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Balk passen duurzame verwarmingsbronnen als zonneboiler, vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, warmtepomp toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor gezinnen wonen in Balk?

Deze woonplaats kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente verblijven 51.564 inwoners die we kunnen onderverdelen in 22.230 huishoudens. Wat meer specifiek: 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 gezinnen zonder kinderen en 7.654 huishoudens met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,29 inwoners.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Allereerst moet je een verkoopprijs bepalen en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of via bekenden, vrienden en familie. Tevens style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en ga je bezichtigingen plannen. In de vervolgstap gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan regel je enkel nog de voorlopige koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Balk?

In deze buurt kun je kiezen voor bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Balk bouwen of laten bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Milieucentraal voor postcodegebied 8560, 8561.

Plaats een reactie