Woning kopen Wijckel

Alles weten over woning kopen in Wijckel? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. Op korte afstand zijn er allerhande dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Ook vind je in de directe omgeving een groen park en natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. Er zijn in deze gemeente in totaal 23.460 huizen (69,1% koopwoning, 30,6% huur). De gemiddelde woningprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €344.437. Op deze informatieve website vind je het laatste woningaanbod in Wijckel, namen en adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Verder bieden we informatie over verschillende woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Je vind hier onder andere rijtjeshuizen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €231.000, de gemiddelde verkoopprijs is €344.437.
 • In deze buurt vind jij veel opties zoals restaurants, scholen, sportclubs, natuurgebieden, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsWijckel
Postcode8563
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Wijckel maart 2024

In het overzicht hieronder krijg je inzicht in alle huizen die te koop staan in maart 2024. Filter eenvoudig op vraagprijs, woonoppervlakte, ligging, bouwjaar, woningtype, perceeloppervlakteen andere eigenschappen zoals verwarming of aanwezigheid van een bad. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de makelaardij voor een bezichtigingsmoment. Via deze website bekijk je ook huizen te koop in Ruigahuizen, Sondel, Balk, Sloten en Ypecolsga.

woning-te-koop-wijckel

Een appartement kopen in Wijckel

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, in de basis gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en het onderhoud is zeer beperkt. Wat wel geldt: slechts een beperkt vloeroppervlak, een tuin ontbreekt vaak en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alle faciliteiten om de hoek en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 66 m2 & 91 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 830 m3 gas en doorgaans 1860 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Wijckel

Met een tussenwoning bedoelen we een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn ook waardevast. Nadelen zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 70 m2 & 122 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1100 kuub gas en tevens 2310 kWh aan stroom.

Aanbod hoekwoningen

De betekenis van een hoekhuis in Wijckel is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je geniet van meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan een rijtjeshuis en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 85 m2 en 129 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2420 kWh elektra + 1220 m3 gas gebruikt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Wijckel

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Soms staat de ene woning haaks op de andere. In en rondom het huis is veel oppervlak met slechts beperkte inkijk. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Punten van aandacht zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 135 m2 – 142 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2780 kWh stroom en 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je geniet van een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je ervaart bijzonder veel privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 143 m2 – 204 m2.
 • Verwachting: er wordt 3520 elektriciteit (kWh) en 1710 gas (m3)verstookt.

In vijf stappen een woning kopen in Wijckel

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan raden wij aan om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Zodra je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je maximaal kunt lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Vbo.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia kan je woningen te koop in Wijckel Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide bezichtiging. Op het moment dat je een bezichtiging doet zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bieden op een woning

  Wat jij wil bieden bepaal je op basis van de woningwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Jij kunt ook informeren om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze deskundige kijkt mee tijdens de bezichtiging en helpt bij het uitbrengen van het bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb je het hoogste bedrag geboden? De koopakte kan dan opgesteld worden. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles juist vermeld is en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van de woning definitief te regelen. Aan de hand van koopsom, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen ontvang je een advies over hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. In het laatste stadium onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Wijckel

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze expert weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over de juiste kennis en opleiding. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een actueel taxatierapport is benodigd voor het aankopen van een huis, het oversluiten van een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In het overzicht hieronder tonen wij adressen van taxatie experts en makelaars in Wijckel en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Wijckel helpt je bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. De financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.850 – €3.250. In de lijst hierna verstrekken we adressen van financieel adviseurs in Wijckel.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Wijckel. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Wijckel

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in de regio. In de lijst hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Wijckel en omliggende plekken. Disclaimer: je vindt alleen de vraagprijs, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees ook verder over Kamer.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Wijckel kopen?

In de gemeente De Fryske Marren zijn er ruim 23.460 woningen. Dit zijn 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. De gem. gebruiksoppervlakte is 152 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €231.000 en de gem. marktprijs is €344.437. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dat maakt dan dat er maar weinig aanbod is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Wijckel. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Wijckel?

Een huis in De Fryske Marren heeft een verbruik van gemiddeld 1360 m3 gas en 2860 kWh stroom. Een studio of appartement verbruikt het minst (830 m3 gas voor verwarming en warm water en 1860 electriciteit (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1710 kuub aardgas en 3520 kWh stroom). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Wijckel passen duurzame artikelen zoals spouwmuurisolatie, warmtepomp, dubbel glas, dakisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type huishoudens wonen in Wijckel?

Deze omgeving kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente leven 51.564 inwoners in 22.230 verschillende gezinnen. Dat betreffen 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 families zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,29 personen (volwassenen en kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase calculeer je de huidige marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. De meest gangbare middelen zijn Funda, een open dag organiseren of social media en marktplaats. Daarna zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en leg je bezichtigen vast in de agenda. Hierna starten biedingen en onderhandelingen. Zit er een fraai bod tussen? Dan regel je enkel nog de koopakte en de notariële leveringsakte. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Wijckel?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Wijckel realiseren. Informeer bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Nibud, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8563.

Plaats een reactie