Woning kopen Ruigahuizen

Snel een woning kopen in Ruigahuizen? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In deze levendige buurt vind je voldoende dagelijkse voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Daarbij vind je in de directe omgeving een prachtig groen natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. De gemeente biedt 23.460 woningen (69,1% koop, 30,6% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde woningprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €344.437. Op dit woningportaal ontdek je het woningaanbod in Ruigahuizen, adresgegevens van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Daarnaast lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van rijtjeshuizen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €231.000, de gemiddelde woningprijs is €344.437.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals natuurgebieden, kinderopvang, restaurants, scholen, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsRuigahuizen
Postcode8564
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Ruigahuizen april 2024

Bijgaand bieden we het huidige beschikbare woningaanbod van april 2024. Filter eenvoudig op aantal kamers, perceeloppervlakte, woningtype, bouwjaar, woonoppervlakte, vraagprijsen andere woningeigenschappen als energieprestaties & mogelijkheden voor parkeren. Meer weten? Informeer dan bij de betreffende makelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op onze website vind je ook huizen die te koop staan in Sondel, Nijemirdum, Wijckel, Balk & Sloten.

woning-te-koop-ruigahuizen

Appartement kopen in Ruigahuizen

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, kennen goede bereikbaarheid, zijn doorgaans gelijkvloers ze zijn energiezuinig en vergen ook niet al te veel onderhoud. Niet vergeten: het is allemaal wat kleiner, er is geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Gunstige ligging en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Woonoppervlak tussen de 68 m2 & 92 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas en gem. 1860 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Ruigahuizen

De betekenis van een tussenwoning is een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus aan beide kanten vast. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. De minpunten zijn: geen garage en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een typische starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 89 m2 & 107 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1100 kuub gas + 2310 kWh elektriciteitsverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Ruigahuizen is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je geniet van meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeshuizen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 98 m2 en 116 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2420 kWh elektriciteit & 1220 m3 gas verbruikt

2-onder-1-kap woningen Ruigahuizen

Een twee onder een kap betekent 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Negatieve aspecten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 127 m2 en 151 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2780 kWh stroom + 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt veruit de meeste privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 149 m2 en 190 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3520 elektra (kWh) + 1710 gas (m3)verstookt.

In vijf stappen een woning kopen in Ruigahuizen

 1. Mijn maximale hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het verstandig om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Vanaf het moment dat het duidelijk is wat je budget is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Pararius, Jaap.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl kan je woningen te koop in Ruigahuizen Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Bel de makelaar dan direct voor een bezichtiging. Door een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat jij wil bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het kan handig zijn een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze specialist gaat mee met de rondleiding door de woning en zal een indicatie geven van het ideale bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Neem goed door of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden staan. De opgesteld koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Nu is het tijd om de financiering van de koop rond te maken. D.m.v. het geaccepteerde bod, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en toekomstige verbouwingen wordt voor jou berekend wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Nu ben je bijna klaar. Als laatste die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Woningtaxateurs en makelaars in Ruigahuizen

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden en kopen van een huis. Deze specialist heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Belangrijk: een NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Het taxatierapport heb je nodig bij het kopen van een woning, een offerte voor een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de onderstaande tabel bekijk je adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Ruigahuizen en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een goede hypotheekadviseur in Ruigahuizen geeft financieel advies en helpt bij alle zaken omtrent een hypotheek. Deze expert kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.850 en €2.650. In de lijst hierna tref je namen en adressen van financieel adviseurs in Ruigahuizen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ruigahuizen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Ruigahuizen

In april 2024 zijn er weer veel woningen verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Ruigahuizen en omliggende plekken. Erg belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Check ook meer details over Penthouse.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost nu een woning in Ruigahuizen kopen?

In de hele gemeente De Fryske Marren zijn er ruim 23.460 woonhuizen. Hierbij spreken we van 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. woonoppervlak van 152 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €231.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €344.437. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Hierdoor kunnen we stellen dan dat je als koper niet veel keuze hebt en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Ruigahuizen. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Ruigahuizen?

Een huishouden in De Fryske Marren verbruikt qua energie gem. zo’n 1360 m3 gas voor verwarming en warm water en 2860 electriciteit (kWh). Een appartement is het meest zuinig (830 kuub gas en 1860 kWh electriciteit. Een huis dat vrijstaand is is topverbruiker qua energie (1710 m3 aan gas en 3520 kWh stroom). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Ruigahuizen passen duurzame producten zoals dubbel glas, dakisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, zonneboiler, warmtepomp toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor huishoudens wonen in Ruigahuizen?

Dit gebied wordt omschreven als erg In de gemeente leven 51.564 mensen in 22.230 huishoudens. Hier wonen 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 gezinnen zonder kinderen en 7.654 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,29 inwoners.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Aan het begin moet je een verkoopprijs bepalen en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Nu maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen plannen. Nu gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Een passend bod ontvangen? Dan teken je de voorlopige koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Ruigahuizen?

In deze provincie zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Ruigahuizen bouwen of laten bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 8564.

Plaats een reactie