Woning kopen Oosterzee

Jouw volgende woning kopen in Oosterzee? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In en rondom deze plek zijn er voldoende voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Ook geniet je hier ook van mooie natuurgebieden om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente heeft 23.460 woningen (69,1% koopwoning, 30,6% huur, vrije sector en sociaal). De prijs van een woning is de laatste jaren fors toegenomen tot €344.437. Op dit huizenportaal ontdek je het laatste woningaanbod in Oosterzee, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. In aanvulling daarop vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel tussenwoningen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €231.000, de gemiddelde woningprijs is €344.437.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals restaurants, winkels, natuurgebieden, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsOosterzee
Postcode8536
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Oosterzee mei 2024

In deze lijst bieden we alle huizen die te koop staan in mei 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op vraagprijs, woonoppervlakte, bouwjaar, woningtype, perceeloppervlakte, aantal kamersen meer onderwerpen zoals CV-ketel & rolstoelvriendelijk. Interesse? Mail of bel het makelaarskantoor voor een snelle bezichtiging Bekijk ook huizen te koop in Echten, Bantega, Follega, Eesterga en Lemmer.

woning-te-koop-oosterzee

Appartementen te koop Oosterzee

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, hebben een zeer goede bereikbaarheid, in de regel gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en de VvE doet het onderhoud. Aandachtspunten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, een tuin ontbreekt vaak en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en een goede investering voor de lange termijn.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 – 104 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 830 m3 gas + 1860 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis Oosterzee

Met een tussenwoning bedoelen we een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen zijn betaalbaar en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt wat minder privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 70 m2 & 109 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1100 kuub gas & 2310 kWh stroom.

Aanbod hoekwoningen

De betekenis van een hoekhuis in Oosterzee is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan een tussenwoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 90 m2 – 116 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2420 kWh elektriciteit + 1220 m3 gas gebruikt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Oosterzee

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Minpunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 126 m2 & 149 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2780 kWh elektriciteit + 1260 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt een groot gevoel van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 141 m2 & 190 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3520 stroom (kWh) + 1710 gas (m3) verstookt.

5-stappenplan: een woning kopen in Oosterzee

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het het beste om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Wanneer je inzicht hebt in wat je maximaal kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via woningzoeksites als Funda, Pararius, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl kan je razendsnel woningen te koop in Oosterzee Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Maak dan direct een afspraak voor een bezichtiging. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden bepaal je op basis van de waarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze specialist gaat mee met de rondleiding door de woning en adviseert je over de bieding. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Check altijd of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  De volgende stap is om de financiering van het huis dat je wilt kopen in orde te maken. Gebaseerd op het geaccepteerde bod, notariële kosten, kosten koper, belastingen, in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Afsluitend breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Oosterzee

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze huis-expert kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt met zaken als bezichtigingen. Tip: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een specialist die de waarde van jouw woning kan schatten na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Dit taxatierapport is verplicht voor het kopen van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In het overzicht hieronder vind je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Oosterzee en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Oosterzee helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.200 en €2.850. In onderstaande lijst bieden we adressen van financieel adviseurs in Oosterzee.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oosterzee. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Oosterzee

Deze maand (mei 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze gemeente. Hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Oosterzee en net daarbuiten. Goed om te weten: je vindt alleen de vraagprijs, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Klik ook direct door naar de pagina over Bedrijfspand.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Oosterzee kopen?

In en rondom de gemeente De Fryske Marren bestaan er circa 23.460 woningen. Hierbij spreken we van 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een gebruiksoppervlakte van gemiddeld 152 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €231.000 en de gem. marktprijs is €344.437. De woningmarkt is vrij oververhit. Dat wil zeggen dat dat je niet veel te kiezen hebt en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Oosterzee. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat is het energieverbruik van woningen in Oosterzee?

Een huis in De Fryske Marren gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1360 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2860 elektra (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (830 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1860 kWh electriciteit. Een vrijstaande woning verbruikt de meeste energie (1710 kuub gas p/jaar en 3520 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal bezitters van huizen te koop in Oosterzee passen duurzame investeringen zoals zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, dubbel glas, zonneboiler toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type gezinnen wonen in Oosterzee?

Deze omgeving is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente wonen 51.564 inwoners in 22.230 verschillende huishoudens. Er wonen 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 families zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,29 inwoners.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste bereken je de actuele marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of via online marktplaatsen en sociale media. Nu zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Nu starten biedingen en onderhandelingen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je afspraken vast in de koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Oosterzee?

In deze streek zijn er meestal wel bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Oosterzee zetten. Informeer bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Consumentenbond, Nibud voor postcodegebied 8536.

Plaats een reactie