Woning kopen Boornzwaag

Alles weten over woning kopen in Boornzwaag? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In en rondom deze plek zijn er veel voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Verder ontdek je hier een schitterende natuur waar je heerlijk samen kunt zijn. De gemeente biedt 23.460 woningen (69,1% koop, 30,6% huurhuizen). De prijs van een huis is recent fors gestegen en komt nu uit op €344.437. Op deze website tonen wij het huidige woningaanbod in Boornzwaag, adressen van NVM-makelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Bovendien bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit bovenwoningen en grote gezinswoningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €231.000, de gemiddelde prijs van een woning is €344.437.
 • Veel voorzieningen zoals opties zoals openbaar vervoer, sportclubs, kinderopvang, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsBoornzwaag
Postcode8526
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Boornzwaag april 2024

In onderstaande weergave krijg je inzicht in alle huizen die deze maand (april 2024) te koop staan. Filter eenvoudig op perceeloppervlakte, ligging, aantal kamers, woningtype, vraagprijs, bouwjaaren meer onderwerpen zoals verwarming of aanwezigheid van parkeerplaats. Extra info nodig? Bezoek dan de bewoners of makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook huizen te koop in Legemeer, Dijken, Langweer, Teroele en Idskenhuizen.

woning-te-koop-boornzwaag

Aanbod appartement kopen in Boornzwaag

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn vaak gunstig gelegen, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, verbruiken niet al te veel energie en zijn vaak onderdeel van een VvE. Belangrijke nadelen: het woonoppervlak is niet al te groot, er is geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle faciliteiten om de hoek en zeer levensloopbestendig.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 64 m2 en 98 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 830 m3 gas en doorgaans 1860 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Boornzwaag

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Belangrijke aandachtspunten zijn: een kleine achtertuin en vooral buiten minimale privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Voordelig en comfortabel.
 • Vloeroppervlakte tussen de 80 m2 – 117 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1100 kuub gas en daarbij 2310 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een fraai hoekhuis in Boornzwaag is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je geniet van meer privacy, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De marktprijzen liggen wat hoger dan een tussenwoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 95 m2 – 126 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2420 kWh elektra & 1220 m3 gas gebruikt.

2-onder-1 kap woning Boornzwaag

Een twee onder een kap betekent 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Nadelen zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 133 m2 en 141 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2780 kWh elektra & 1260 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 149 m2 & 190 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3520 elektra (kWh) + 1710 gas (m3) ingekocht.

5-stappenplan: een woning kopen in Boornzwaag

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je huizen gaat bekijken dan is het het beste om te beginnen met een financiële check. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Wanneer hij berekend heeft wat je budget is kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via platforms zoals Funda, Pararius, Jaap.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl kan je woningen te koop in Boornzwaag zoeken. Een droomhuis gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat jij wil bieden stel je samen a.d.h.v. de WOZ-waarde en wat je maximaal kunt lenen. Eventueel kan je kiezen om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze professional gaat samen met jou het huis bekijken en adviseert je over de bieding. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan ga je de koopakte tekenen. Loop na of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van de woning rond te maken. Door middel van aankoopwaarde, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen stelt de hypotheekadviseur vast wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Vervolgens moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Taxateurs en makelaardijen in Boornzwaag

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden en kopen van een huis. Deze specialist heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxatie expert is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft door te kijken naar diverse aspecten. Een dergelijk taxatierapport is verplicht voor het afsluiten van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Hieronder kan je aan de slag met namen en adressen van taxateurs en makelaars in Boornzwaag en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een erkend hypotheekadviseur in Boornzwaag helpt je bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Deze expert bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.300 en €3.000. In de tabel hieronder verstrekken we gegevens van financieel adviseurs in Boornzwaag.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Boornzwaag. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Boornzwaag

Afgelopen maand (april 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze regio. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Boornzwaag en net daarbuiten. Disclaimer: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Aansprakelijkheidsverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Boornzwaag kopen?

In en rondom de gemeente De Fryske Marren vinden we circa 23.460 woonhuizen. We maken onderscheid tussen 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 152 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €231.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €344.437. De woningmarkt is krap. Dat maakt dan het aanbod klein is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Boornzwaag. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Boornzwaag?

Een woonobject in De Fryske Marren verbruikt qua energie gem. zo’n 1360 m3 gas en 2860 elektra (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (830 m3 gas en 1860 kWh electriciteit. Een huis dat vrijstaand is gebruikt vaak het meeste energie (1710 m3 per jaar aan gas en 3520 kWh stroom). Steeds meer eigenaren van huizen te koop in Boornzwaag passen duurzame producten zoals zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonneboiler, warmtepomp toe om te besparen op energiekosten.

Welk type huishoudens wonen in Boornzwaag?

Deze gemeente kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente leven 51.564 personen die we kunnen onderverdelen in 22.230 gezinnen. Dat betreffen 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 huishoudens zonder kinderen en 7.654 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,29 mensen (volwassenen en kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste bepaal je de vraagprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of social media. Daarbij moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Vervolgens kunnen huizenzoekers een bod doen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan volgen nog de koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Boornzwaag?

In en rondom deze gemeente kun je kiezen voor bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Boornzwaag realiseren. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Consumentenbond, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Nibud voor postcodegebied 8526.

Plaats een reactie