Woning kopen Elahuizen

Van plan om een woning te kopen in Elahuizen? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In de regio zijn er voldoende voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Tevens geniet je hier ook van een prachtige natuur, perfect voor een wandeling of fietstocht. De gemeente herbergt in totaal 23.460 woningen (69,1% koopwoning, 30,6% huurhuis). De gemiddelde prijs van een huis stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €344.437. Op deze website bekijk je het woningaanbod in Elahuizen, namen en adressen van makelaars, taxateurs en hypotheekspecialisten. Ook lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Je vind hier zowel kleine appartementen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €231.000, de doorsnee verkoopprijs is €344.437.
 • In de regio vind je volop voorzieningen zoals openbaar vervoer, scholen, restaurants, natuurgebieden, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsElahuizen
Postcode8581
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Elahuizen maart 2024

In onderstaande weergave bekijk je het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Zoek op bouwjaar, ligging, vraagprijs, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, aantal kamersen additionele aspecten als zuinigheid en aanwezigheid van een bad. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de bewoners of makelaardij voor het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook huizen te koop in Oudega, Kolderwolde, Oudemirdum, Bakhuizen en Mirns.

woning-te-koop-elahuizen

Aanbod appartement kopen in Elahuizen

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, kennen goede bereikbaarheid, vaak gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en vergen ook niet al te veel onderhoud. Niet vergeten: de ruimte is beperkt, er is geen eigen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alle voorzieningen dichtbij en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 – 97 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 830 m3 gas + 1860 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis Elahuizen

Een tussenwoning is een woningtype die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn doorgaans een goede investering. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte rondom de woning en je hebt wat minder privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 70 m2 en 119 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1100 kuub gas en +/- 2310 kWh aan stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Elahuizen is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, minder last van schaduw en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 93 m2 en 129 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2420 kWh elektriciteit + 1220 m3 gas gebruikt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Elahuizen

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met slechts beperkte inkijk. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten waar je op moet letten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 132 m2 en 150 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2780 kWh stroom & 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je hebt een groot gevoel van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Let op: Goedkoop is het niet. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 143 m2 en 205 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3520 stroom (kWh) en 1710 gas (m3)afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Elahuizen

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan adviseren wij om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Zodra je inzicht hebt in wat jouw max. hypotheek is gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Pararius, Jaap.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl kan je razendsnel woningen te koop in Elahuizen zoeken. Een droomhuis gezien? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Op het moment dat je een bezichtiging doet zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat jij wil bieden bepaal je op basis van de woningwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Het is vaak niet onverstandig een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze woning deskundige kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Loop na of alles correct staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  De volgende stap is om de financiering van jouw volgende huis rond te maken. Op basis van de overeengekomen prijs, notariële kosten, kosten koper, belastingen, spaargeld dat je zelf meeneemt en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur wat de maximale lening is en welke hypotheek daarbij past. Vervolgens ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaars en woningtaxateurs in Elahuizen

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze specialist kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en helpt je bij het verkoopproces. Advies: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de marktwaarde van een huis inschat door te kijken naar diverse aspecten. Het taxatierapport is verplicht voor het aankopen van een huis, het ophogen van een bestaande hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de onderstaande tabel bekijk je adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Elahuizen en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een erkende hypotheekadviseur in Elahuizen geeft advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Deze expert bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.600 – €2.500. In de volgende weergave bieden we adressen van financieel adviseurs in Elahuizen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Elahuizen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Elahuizen

Recent (maart 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze streek. In de zoekmachine hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Elahuizen en in de buurt. Erg belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Benedenwoning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost een woning in Elahuizen kopen?

In de hele gemeente De Fryske Marren vind je ongeveer 23.460 woonhuizen. Hierbij spreken we van 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een gebruiksoppervlakte van gemiddeld 152 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €231.000 en de gem. marktprijs is €344.437. De woningmarkt is krap. Hierdoor kunnen we stellen dan de keuzes zeer beperkt zijn en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Elahuizen. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Elahuizen?

Een woonobject in De Fryske Marren kent een gem. verbruik van 1360 m3 gas voor verwarming en warm water en 2860 stroom (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (830 kuub aardgas en 1860 kWh elektra. Een huis dat vrijstaand is gebruikt vaak het meeste energie (1710 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3520 electriciteit (kWh)). Een aanmerkelijk deel huizenbezitters van huizen te koop in Elahuizen passen duurzame bronnen zoals zonnepanelen, dubbel glas, zonneboiler, dakisolatie, vloerisolatie, warmtepomp toe om de energienota te drukken.

Welk type huishoudens wonen in Elahuizen?

Deze woonplaats kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente wonen 51.564 personen in 22.230 huishoudens. Dat betreffen 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 gezinnen zonder kinderen en 7.654 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,29 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase calculeer je de huidige marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, Open Huizen dagen of je eigen netwerk. Daarna zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en plan je bezichtigingen in. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan volgen nog de (voorlopige) koopovereenkomst en de overdrachtsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Elahuizen?

In deze provincie zijn er meestal wel bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Elahuizen realiseren. Neem contact op met de gemeente (www.defryskemarren.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rvo.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 8581.

Plaats een reactie