Woning kopen Oudega

Snel een woning kopen in Oudega? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de regio heb je toegang tot diverse dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. In aanvulling daarop is er vlakbij een mooi en rustig natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. De gemeente biedt 23.460 huizen (69,1% koophuis, 30,6% huur). De gemiddelde transactieprijs van een woning is de afgelopen jaren flink gestegen richting €344.437. Op dit huizenportaal blader je door het huidige woningaanbod in Oudega, contactgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Daarnaast lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Je vind hier zowel rijtjeshuizen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €231.000, de gemiddelde verkoopprijs is €344.437.
 • In de regio zijn veel voorzieningen zoals scholen, openbaar vervoer, restaurants, winkels, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsOudega
Postcode8582
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Oudega juni 2024

Met onze huizenzoeker maak je kennis met de beschikbare koopwoningen in juni 2024. Maak een selectie aan de hand van woonoppervlakte, bouwjaar, perceeloppervlakte, woningtype, vraagprijs, liggingen meer onderwerpen zoals isolatie & mogelijkheden voor parkeren. Je kunt direct contact zoeken met het makelaarskantoor voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op onze website vind je ook woningen die te koop staan in Kolderwolde, Hemelum, Elahuizen, Oudemirdum en Bakhuizen.

woning-te-koop-oudega

Eigen appartement kopen in Oudega

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, gebouwd op centraal gelegen locaties, zijn doorgaans gelijkvloers hebben een beperkt gas en stroom verbruik en vallen vaak binnen een VvE constructie. Wat wel geldt: de ruimte is beperkt, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alle faciliteiten om de hoek en zeer betaalbaar.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 – 99 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 830 m3 gas en tevens 1860 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis Oudega

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: een kleine achtertuin en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een echte starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 70 m2 – 116 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1100 kuub gas + 2310 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een specifiek hoekhuis in Oudega is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je geniet van meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met tussenwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 95 m2 en 127 m2.
 • Schatting: er wordt 2420 kWh elektriciteit en 1220 m3 gas gebruikt.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Oudega

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Punten van aandacht zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 122 m2 – 144 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2780 kWh stroom & 1260 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 147 m2 & 202 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3520 stroom (kWh) & 1710 gas (m3) gebruikt.

In vijf stappen een woning kopen in Oudega

 1. Mijn maximale hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het verstandig om te beginnen met een financiële check. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Vanaf het moment dat je inzicht hebt in wat je verantwoord kan lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Op de website van Funda, maar ook Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Pararius, Huislijn.nl, Jaap.nl kan je 24/7 woningen te koop in Oudega Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Neem dan contact op met de makelaar voor het bezichtigen van het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de woningwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Tevens is het aan te raden een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Hij of zij zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! De koopakte zal dan worden samengesteld. Neem goed door of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. Deze koopovereenkomst passeert bij de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis te bevestigen. Door middel van koopsom, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en een bouwdepot voor verbouwing ontvang je een advies over wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Helemaal aan het einde moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Het eigendom wordt dan overschreven.

Taxateurs en makelaardijen in Oudega

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het vinden en kopen van een huis. Deze woningdeskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van een aantal factoren. Een actueel taxatierapport is een dossierstuk bij het kopen van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de bijgaande tabel vind je contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Oudega en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Oudega helpt je bij het afsluiten van een passende hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.500 en €3.300. In onderstaande lijst vind je contactgegevens van financieel adviseurs in Oudega.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oudega. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Oudega

Afgelopen maand (juni 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze streek. In de tool hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Oudega en direct omgeving. Belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Klik ook direct door naar de pagina over Bungalow.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Oudega kopen?

In de buurt van de gemeente De Fryske Marren zijn er ruim 23.460 huizen. Het gaat daarbij om 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 152 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €231.000 en de gem. marktprijs is €344.437. De woningmarkt is vrij oververhit. Hierdoor kunnen we stellen dan het aanbod klein is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Oudega. Woning zijn vaak snel verkocht en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Oudega?

Een huis in De Fryske Marren gebruikt gemiddeld 1360 kuub aardgas en 2860 stroom (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (830 kuub gas p/jaar en 1860 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is neemt flink meer energie af (1710 m3 gas voor verwarming en warm water en 3520 kWh stroom). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Oudega passen duurzame oplossingen als dakisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, dubbel glas, spouwmuurisolatie, zonneboiler toe om te besparen op energiekosten.

Welk type huishoudens wonen in Oudega?

Deze regio heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente zijn 51.564 personen die we kunnen onderverdelen in 22.230 gezinnen. Hier wonen 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 huishoudens zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,29 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Aan het begin bereken je de actuele marktprijs en maak je een verkoopplan. Bijvoorbeeld via Funda, Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Vervolgens moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en maak je afspraken voor een rondleiding. Vervolgens komen de biedingen binnen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan volgen nog de voorlopige koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Oudega?

In en rondom deze gemeente zijn er meestal wel bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Oudega laten ontwerpen. Doe navraag bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Nibud, Rvo.nl voor postcodegebied 8582.

Plaats een reactie