Woning kopen Mirns

Jouw ideale woning kopen in Mirns? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de regio heb je toegang tot uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Ook ontdek je hier een schitterende natuur waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er 23.460 woningen (69,1% koop, 30,6% huurhuis). De woningprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €344.437. Op dit huizenportaal check je het woningaanbod in Mirns, adressen van kantoren als makelaarskantoren, taxateurs en financieel adviseurs. Bovendien lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit tussenwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2023 is de gemiddelde WOZ waarde €231.000, de gemiddelde verkoopprijs is €344.437.
 • In de regio zijn veel opties zoals openbaar vervoer, winkels, kinderopvang, restaurants, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsMirns
Postcode8573
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Mirns december 2023

In ons overzicht krijg je inzicht in alle huizen die te koop staan in december 2023. Kies op basis van aantal kamers, vraagprijs, woningtype, perceeloppervlakte, bouwjaar, liggingen additionele aspecten als duurzaamheid & aanwezigheid van een bad. Interesse? Mail of bel de makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het huizenaanbod in Bakhuizen, Oudemirdum, Rijs, Harich en Nijemirdum.

woning-te-koop-mirns

Appartement kopen in Mirns

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, je vind ze veel in het centrum, meestal gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en zijn ook nog eens onderhoudsarm Aandachtspunten zijn: de ruimte is beperkt, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alles gelijkvloers en erg waardevast.
 • Woonoppervlak tussen de 67 m2 en 98 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en 1860 kWh aan stroom.

Aanbod rijtjeshuis Mirns

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn betaalbaar en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze zijn ook waardevast. Belangrijke aandachtspunten zijn: beperkte woonruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 81 m2 – 117 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1100 kuub gas en gem. 2310 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Een echt hoekhuis in Mirns is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Ze zijn vaak wat duurder dan een tussenwoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 97 m2 en 114 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2420 kWh stroom + 1220 m3 gas gebruikt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Mirns

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. In en rondom het huis is veel oppervlak met voldoende beschutting. Je kunt de bouwkosten delen wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Nadelen zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 131 m2 & 147 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2780 kWh elektra en 1260 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je hebt veel woonruimte, een grote tuin en je hebt het meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 143 m2 en 204 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3520 elektriciteit (kWh) & 1710 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Mirns

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je huizen gaat bekijken dan raden wij aan om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. In de situatie dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je maximaal kunt lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Pararius, Vbo.nl, Huispedia kan je razendsnel woningen te koop in Mirns Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor het bezichtigen van het huis. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bieden op een woning

  Wat jij wil bieden komt tot stand door de marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Eventueel kan je kiezen om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze expert kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan wordt de koopakte opgesteld. Kijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop af te handelen. Gebaseerd op de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en een bouwdepot voor verbouwing ontvang je een advies over wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Afsluitend moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaardijen in Mirns

Een aankoopmakelaar helpt je bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze woningdeskundige onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en helpt met zaken als bezichtigingen. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van een aantal factoren. Een actueel taxatierapport is een vereiste bij de financiering van de aankoop van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In het overzicht hieronder tonen wij adressen van kantoren zoals taxatiebedrijven en makelaars in Mirns en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een privé hypotheekadviseur in Mirns geeft je persoonlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Jouw adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.200 – €3.000. In onderstaande lijst bekijk je namen en adressen van financieel adviseurs in Mirns.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Mirns. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Mirns

De afgelopen tijd (december 2023) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze gemeente. In het overzicht hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Mirns en daarbuiten. Belangrijk detail: je ziet hier enkel de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Bekijk ook meer info over Woonboot.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Mirns kopen?

In de direct omgeving van de gemeente De Fryske Marren vind je ongeveer 23.460 woningen. Dit zijn 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. woonoppervlak van 152 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €231.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €344.437. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit heeft als gevolg dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Mirns. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Mirns?

Een huishouden in De Fryske Marren kent een gem. verbruik van 1360 m3 aan gas en 2860 elektra (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (830 m3 gas en 1860 kWh electriciteit. Een huis dat vrijstaand is neemt flink meer energie af (1710 m3 per jaar aan gas en 3520 kWh stroom). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Mirns passen duurzame oplossingen als zonneboiler, spouwmuurisolatie, warmtepomp, dubbel glas, vloerisolatie, zonnepanelen toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type huishoudens wonen in Mirns?

Deze omgeving heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente zijn 51.564 inwoners in 22.230 gezinnen. Hier wonen 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 huishoudens zonder kinderen en 7.654 huishoudens met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,29 mensen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Als eerste moet je een verkoopprijs bepalen en overweeg je de inzet van een verkoopsite. De meest gangbare middelen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of je eigen netwerk. Tevens zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Nu starten biedingen en onderhandelingen. Zit er een fraai bod tussen? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopakte en de akte van overdracht (via de notaris). Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Mirns?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met een woonbestemming. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Mirns laten ontwerpen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8573.

Plaats een reactie