Woning kopen Harich

Wil je een woning kopen in Harich? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In deze levendige buurt vind je meerdere dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Tevens geniet je hier ook van een bijzondere natuur waar je helemaal tot rust kunt komen. In 2024 zijn er in de gemeente 23.460 woningen (69,1% koopwoning, 30,6% huurwoning). De gemiddelde transactieprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €344.437. Op dit woningplatform vind je het nieuwe woningaanbod in Harich, adressen van makelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. Bovendien vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel kleine appartementen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €231.000, de gemiddelde transactieprijs is €344.437.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals openbaar vervoer, sportclubs, winkels, natuurgebieden, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsHarich
Postcode8571
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Harich maart 2024

In ons overzicht maak je kennis met het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op woonoppervlakte, perceeloppervlakte, woningtype, bouwjaar, aantal kamers, vraagprijsen relevante factoren als isolatie of parkeermogelijkheden. Meer weten? Informeer dan bij de verkopende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook woningen die te koop staan in Rijs, Mirns, Nijemirdum, Sondel en Ruigahuizen.

woning-te-koop-harich

Appartement kopen in Harich

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, hebben een zeer goede bereikbaarheid, in de regel gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en zijn ook nog eens onderhoudsarm Niet vergeten: je hebt minder ruimte, een tuin ontbreekt vaak en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Een prettige ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 en 90 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en gem. 1860 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Harich

Een tussenwoning is een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een echte starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 74 m2 en 115 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1100 kuub gas & 2310 kWh aan stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Harich is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere kavel, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeshuizen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 92 m2 – 113 m2.
 • Schatting: er wordt 2420 kWh elektra & 1220 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Harich

De definitie van een twee onder een kap is: 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. In en rondom het huis is veel oppervlak met slechts beperkte inkijk. Je kunt de bouwkosten delen wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Nadelen zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 122 m2 & 149 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2780 kWh elektra en 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je geniet een grote mate van privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Let op: Goedkoop is het niet. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 142 m2 en 196 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3520 stroom (kWh) & 1710 gas (m3) verstookt.

Stappenplan: een woning kopen in Harich

 1. Mijn maximale hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het een goed idee om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Eens hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via woningzoeksites als Funda, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Pararius, Huislijn.nl kan je razendsnel woningen te koop in Harich Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij de bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de waarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Tevens is het aan te raden een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze makelaar gaat mee met de rondleiding door de woning en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan kan de koopakte worden opgesteld. Check altijd of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De overeengekomen koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Als laatste is het tijd om de financiering van jouw volgende huis af te ronden. Gebaseerd op koopsom, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, eigen geld en te verwachten verbouwkosten en investeringen ontvang je een advies over wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Afsluitend maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Harich

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze woningdeskundige onderhandelt scherp voor jou. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Goed om te weten: de NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van jouw woning kan schatten na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Het taxatierapport is nodig bij het aankopen van een huis, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In het overzicht hieronder bieden wij adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Harich en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een erkende hypotheekadviseur in Harich geeft je persoonlijk advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. De adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.450 & €3.250. In onderstaande lijst bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Harich.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Harich. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Harich

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze regio. In de zoekmachine hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Harich en omliggende plekken. Goed om te weten: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Mogelijk ook interessant: Landelijke woning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost nu een woning in Harich kopen?

In de gemeente De Fryske Marren vind je ongeveer 23.460 woonobjecten. De verdeling is als volgt: 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurhuizen. De gem. gebruiksoppervlakte is 152 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €231.000 en de gem. verkoopprijs is €344.437. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit houdt in dat de keuzes zeer beperkt zijn en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Harich. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het energieverbruik van woningen in Harich?

Een huishouden in De Fryske Marren kent een gem. verbruik van 1360 m3 per jaar aan gas en 2860 stroom (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (830 m3 aan gas en 1860 electriciteit (kWh). Een vrijstaande villa is topverbruiker qua energie (1710 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3520 kWh elektra). Veel bezitters van huizen te koop in Harich passen duurzame artikelen zoals zonnepanelen, vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie, dubbel glas, zonneboiler toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type huishoudens wonen in Harich?

Deze regio wordt omschreven als erg In de gemeente verblijven 51.564 inwoners die we kunnen onderverdelen in 22.230 verschillende gezinnen. Het gaat om 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 families zonder kinderen en 7.654 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,29 bewoners.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Aan het begin bereken je de actuele marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. De meest gangbare middelen zijn Funda, een open huis dag of via online marktplaatsen en sociale media. Nu ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen plannen. In de volgende stap starten biedingen en onderhandelingen. Zit er een fraai bod tussen? Dan volgen nog de (voorlopige) koopakte en de akte van levering via een notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Harich?

In deze provincie vind je diverse bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Harich realiseren. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rvo.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 8571.

Plaats een reactie