Woning kopen Sondel

Jouw volgende woning kopen in Sondel? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de buurt heb je toegang tot verschillende faciliteiten als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Daarnaast kan je hier genieten van mooie natuurgebieden, ideaal voor een wandeling of fietstocht. De gemeente biedt 23.460 huizen (69,1% koop, 30,6% huur). De gemiddelde transactieprijs van een woning stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €344.437. Op deze informatieve website ontdek je het recente woningaanbod in Sondel, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. Verder lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van benedenwoningen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €231.000, de gemiddelde prijs van een woning is €344.437.
 • In de regio vind je volop voorzieningen zoals natuurgebieden, restaurants, sportclubs, winkels, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsSondel
Postcode8565
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Sondel maart 2024

In het overzicht hieronder bieden we de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Zoom verder in op bouwjaar, woonoppervlakte, vraagprijs, aantal kamers, woningtype, liggingen extra details als energieprestaties & parkeeropties. Neem contact op met de verkoopmakelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook huizen te koop in Nijemirdum, Harich, Ruigahuizen, Wijckel & Balk.

woning-te-koop-sondel

Eigen appartement kopen in Sondel

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn niet duur, hebben een zeer goede bereikbaarheid, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, verbruiken niet al te veel energie en zijn vaak onderdeel van een VvE. Belangrijke nadelen: de ruimte is beperkt, je hebt meestal geen eigen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en minder energiekosten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 en 103 m2.
 • Het energiegebruik is circa 830 m3 gas en 1860 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Sondel

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. De minpunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een typische starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • Vloeroppervlakte tussen de 71 m2 – 110 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1100 kuub gas en daarbij 2310 kWh aan elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Sondel is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt veel meer vrijheid, er komt meer daglicht binnen en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeshuis en hebben iets hogere stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 87 m2 – 121 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2420 kWh elektriciteit & 1220 m3 gas afgenomen.

2-onder-1-kap woningen Sondel

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met een gedeelte buitenkant. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met voldoende beschutting. Je kunt de bouwkosten delen wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Aandachtspunten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 126 m2 & 141 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2780 kWh elektriciteit + 1260 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Belangrijkste voordelen: ontzettend veel woonruimte en je bent lekker op jezelf: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 144 m2 – 200 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3520 elektriciteit (kWh) en 1710 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Sondel

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je huizen gaat bekijken dan is het gebruikelijk om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. In de situatie dat het duidelijk is wat je maximaal kunt lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Pararius, Huispedia kan je woningen te koop in Sondel Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Maak dan direct een afspraak voor een rondleiding door het huis. Bij het doorlopen van de woning krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de waarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het is vaak niet onverstandig een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze huis-expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en adviseert je over de bieding. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles klopt en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis af te ronden. Gebaseerd op het biedbedrag, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen middelen en directe verbouwkosten wordt vastgesteld wat het hypotheekbedrag moet worden en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Vervolgens ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaars in Sondel

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden van een passend koophuis. Deze woningdeskundige weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie expert is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Een actueel taxatierapport is nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, een offerte voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de tabel hieronder tonen wij adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Sondel en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een deskundige hypotheekadviseur in Sondel geeft je persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.450 – €3.300. In de lijst hierna vind je contactgegevens van financieel adviseurs in Sondel.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Sondel. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Sondel

Recent (maart 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze regio. In het overzicht hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Sondel en in de buurt. Noemenswaardig: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Check ook meer details over Hoogbouwwoning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost nu een woning in Sondel kopen?

In de hele gemeente De Fryske Marren bestaan er circa 23.460 woningen. Het gaat om 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 152 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €231.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €344.437. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat er maar beperkt aanbod is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Sondel. Woning zijn vaak snel verkocht en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat is het energieverbruik van woningen in Sondel?

Een woonhuis in De Fryske Marren kent een gem. verbruik van 1360 m3 gas voor verwarming en warm water en 2860 stroom (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 kuub aardgas en 1860 kWh stroom. Een vrijstaande villa is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1710 m3 gas voor verwarming en warm water en 3520 kWh electriciteit). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Sondel passen duurzame producten zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, vloerisolatie, warmtepomp, zonnepanelen toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor gezinnen wonen in Sondel?

Deze buurt wordt omschreven als erg In deze gemeente verblijven 51.564 personen die we kunnen onderverdelen in 22.230 gezinnen. Het gaat om 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 huishoudens zonder kinderen en 7.654 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,29 bewoners.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste fase bepaal je de vraagprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via online marktplaatsen en sociale media. Tevens moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de volgende stap komen de biedingen binnen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopakte en de akte van levering via een notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Sondel?

In en rondom deze gemeente kun je kiezen voor bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Sondel realiseren. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Nibud, Eigenhuis.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 8565.

Plaats een reactie