Woning kopen Rijs

Snel een woning kopen in Rijs? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In de nabije omgeving heb je toegang tot allerhande faciliteiten als scholen, winkels, OV en sportclubs. Ook kan je hier genieten van een groot natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. De gemeente heeft 23.460 woningen (69,1% koop, 30,6% huur, vrije sector en sociaal). De prijs van een woning is de afgelopen jaren flink gestegen richting €344.437. Op dit huizenplatform blader je door het actuele woningaanbod in Rijs, namen en adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Verder lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Je vind hier onder andere kamers, appartementen en luxe villa’s.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €231.000, de gemiddelde verkoopprijs is €344.437.
 • Veel voorzieningen zoals mogelijkheden zoals restaurants, winkels, kinderopvang, scholen, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsRijs
Postcode8572
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Rijs maart 2024

In het overzicht hieronder ontdek je alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Zoek op vraagprijs, ligging, perceeloppervlakte, bouwjaar, woningtype, aantal kamersen extra details als CV-ketel en aanwezigheid van een garage. Extra info nodig? Bezoek dan de verkoopmakelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het actuele woningaanbod in Mirns, Bakhuizen, Harich, Nijemirdum en Sondel.

woning-te-koop-rijs

Een appartement kopen in Rijs

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, vaak gelegen op een centrale plek, zijn doorgaans gelijkvloers ze zijn energiezuinig en vallen vaak binnen een VvE constructie. Aandachtspunten zijn: het is een relatief kleine woning, er is geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alle faciliteiten om de hoek en lagere woonlasten.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 – 99 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas en 1860 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis Rijs

De betekenis van een tussenwoning is een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn ook waardevast. Nadelen zijn: weinig ruimte rondom de woning en je hebt minder lichtinval.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 70 m2 & 111 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1100 kuub gas + 2310 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning kopen

Een net hoekhuis in Rijs is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, meer lichtinval en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeswoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 88 m2 – 125 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2420 kWh elektra + 1220 m3 gas verbruikt

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Rijs

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst zodat de kosten beheersbaar blijven. Minpunten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 126 m2 – 151 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2780 kWh elektra en 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Belangrijkste voordelen: enorm veel (woon)ruimte en je hebt maximale privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 149 m2 & 203 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3520 stroom (kWh) en 1710 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Rijs

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan raden wij aan om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra je inzicht hebt in wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Pararius, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Rijs Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding door het huis. Tijdens een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bod zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De koopovereenkomst passeert bij de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het tijd om de financiering van de woning af te ronden. A.d.h.v. aankoopwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen geld en eventuele verbouwplannen calculeert de specialist hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek daarbij past. In het laatste stadium teken je de akte van levering bij de notaris. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en taxateurs in Rijs

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze professional weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxatie specialist is iemand die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een dergelijk taxatierapport is verplicht voor het aanvragen van een lening, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. Hieronder bieden wij adressen van taxatie experts en makelaars in Rijs en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Rijs helpt je van A tot Z bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.250 – €2.900. In onderstaande lijst verstrekken we namen en adressen van financieel adviseurs in Rijs.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Rijs. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Rijs

Afgelopen maand (maart 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Rijs en daarbuiten. Goed om te weten: dit zijn puur vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer info over Jaren 30 woning.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Hoe duur is een woning in Rijs kopen?

In de direct omgeving van de gemeente De Fryske Marren zijn er 23.460 woonhuizen. Dit zijn 21.249 (69,1%) koophuizen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 152 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €231.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €344.437. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit betekent dat er maar beperkt aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Rijs. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Rijs?

Een woonhuis in De Fryske Marren verbruikt qua energie gem. zo’n 1360 kuub aardgas en 2860 kWh elektra. Een flat of appartement is relatief zuinig (830 m3 per jaar aan gas en 1860 kWh electriciteit. Een vrijstaande villa neemt flink meer energie af (1710 kuub aardgas en 3520 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Rijs passen duurzame bronnen zoals warmtepomp, vloerisolatie, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbel glas toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor huishoudens wonen in Rijs?

Dit buurtschap kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente verblijven 51.564 mensen in 22.230 gezinnen. Het gaat om 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 huishoudens zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,29 inwoners.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Als eerste calculeer je de huidige marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Populaire kanalen zijn Funda, Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Hierna style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en ga je bezichtigingen plannen. Daarna gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je afspraken vast in het (voorlopige) koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Rijs?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Rijs plaatsen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Nibud, Rvo.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8572.

Plaats een reactie