Woning kopen Terherne

Jouw aanstaande woning kopen in Terherne? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In deze levendige buurt vind je voldoende voorzieningen als winkels en scholen. Tevens vind je in de directe omgeving een schitterende natuur waar je echt tot rust kan komen. De gemeente herbergt in totaal 23.460 huizen (69,1% koop, 30,6% huur, particulier en woningcorporaties). De woningprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €344.437. Op dit woningportaal bieden wij het nieuwe woningaanbod in Terherne, contactgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Bovendien vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van kleine appartementen en grotere huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €231.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €344.437.
 • In deze buurt vind jij veel opties zoals scholen, natuurgebieden, openbaar vervoer, sportclubs, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteDe Fryske Marren
PlaatsTerherne
Postcode8493
Netnummer0566 (+31566)
Inwoners (gemeente)51.564
Aantal huishoudens22.230
Aantal huishoudens met kinderen7.654
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen23.460
Aantal koopwoningen21.249
Aantal huurwoningen2.211
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€231.000
Gemiddelde verkoopprijs€344.437
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Terherne juni 2024

In onderstaande weergave verstrekken we de beschikbare koopwoningen in juni 2024. Zoek op ligging, woonoppervlakte, bouwjaar, aantal kamers, woningtype, perceeloppervlakteen extra details als zuinigheid en aanwezigheid van een bad. Heb je iets gevonden? Contacteer dan het makelaarskantoor voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het actuele woningaanbod in Aldeboarn, Goëngahuizen, Akkrum, Slijkenburg of Nijeholtwolde.

woning-te-koop-terherne

Appartement kopen in Terherne

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, worden gekenmerkt door een lage energierekening en vallen vaak binnen een VvE constructie. Niet vergeten: het woonoppervlak is niet al te groot, je moet de tuin vaak delen en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en een gunstige aanschafprijs.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 en 102 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 830 m3 gas & 1860 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis te koop Terherne

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. De minpunten zijn: geen garage en vooral buiten minimale privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • Vloeroppervlakte tussen de 77 m2 & 114 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1100 kuub gas & 2310 kWh aan stroom.

Hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Terherne is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, in de zomer meer zonlicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeswoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 95 m2 – 130 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2420 kWh stroom en 1220 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Terherne

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte en veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Aandachtspunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 130 m2 & 153 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2780 kWh elektra en 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Belangrijkste voordelen: ontzettend veel woonruimte en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 140 m2 en 202 m2.
 • Verwachting: er wordt 3520 elektra (kWh) + 1710 gas (m3) gebruikt.

5-stappenplan: een woning kopen in Terherne

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. In de situatie dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw max. hypotheek is kan de zoektocht beginnen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via websites als Funda, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Pararius kan je gemakkelijk woningen te koop in Terherne Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Tijdens een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat jij wil bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de waarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Eventueel kan je kiezen om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze huis-expert zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Loop na of alles correct staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  De volgende stap is om de financiering van de koop in orde te maken. A.d.h.v. aankoopsom, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaartegoeden en noodzakelijke verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast hoeveel je moet lenen en welke hypotheek geschikt is. In de laatste fase onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Het eigendom wordt dan overschreven.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Terherne

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze expert onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en helpt je bij het verkoopproces. Advies: een NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een actueel taxatierapport is benodigd voor het aankopen van een huis, het oversluiten van een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de onderstaande tabel bekijk je adresgegevens van taxateurs en makelaars in Terherne en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een goede hypotheekadviseur in Terherne geeft je passend en persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.800 – €2.650. In de volgende weergave bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Terherne.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Terherne. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Terherne

De afgelopen periode (juni 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze buurt. In de tool hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Terherne en direct omgeving. Noemenswaardig: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer info over WOZ waarde.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Hoe duur is gemiddeld een woning in Terherne kopen?

In de gemeente De Fryske Marren vind je ongeveer 23.460 huizen. De verdeling is als volgt: 21.249 (69,1%) koopwoningen en 2.211 (30,6%) huurwoningen. De gemiddelde woonoppervlakte is 152 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €231.000 en de gem. marktprijs is €344.437. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit betekent dat er maar beperkt aanbod is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Terherne. Woningen staan kort te koop en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Terherne?

Een huis in De Fryske Marren verbruikt gemiddeld 1360 m3 gas voor verwarming en warm water en 2860 elektra (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (830 m3 gas voor verwarming en warm water en 1860 kWh stroom. Een woning die vrijstaand gebouwd is is een grootverbruiker qua energie (1710 m3 gas en 3520 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal huiseigenaren van huizen te koop in Terherne passen duurzame verwarmingsbronnen als warmtepomp, spouwmuurisolatie, zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen, dakisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor huishoudens wonen in Terherne?

Deze woonplaats kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente leven 51.564 inwoners die we kunnen onderverdelen in 22.230 gezinnen. Het betreft 6.979 eenpersoonshuishoudens, 7.597 gezinnen zonder kinderen en 7.654 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,29 personen (volwassenen en kinderen).

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Aan het begin calculeer je de huidige marktprijs en maak je een publiciteitsplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, Open Huizen dagen of Facebook/instagram. In de volgende stap moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en leg je bezichtigen vast in de agenda. Hierna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan volgen nog het (voorlopige) koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Terherne?

In deze provincie zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met een woonbestemming. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Terherne zetten. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.defryskemarren.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Nibud, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8493.

Plaats een reactie