Woning kopen Akkrum

Jouw volgende woning kopen in Akkrum? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. In de buurt zijn er voldoende voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Daarbij vind je in de directe omgeving een schitterende natuur, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 23.767 woningen (60% koop, 39,5% huurhuis). De koopsom van een huis stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €317.736. Op dit woningplatform blader je door het laatste woningaanbod in Akkrum, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Daarnaast lees je meer informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel rijwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €227.000, de gemiddelde woningprijs is €317.736.
 • In de directe omgeving zijn diverse mogelijkheden zoals winkels, sportclubs, openbaar vervoer, natuurgebieden, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteHeerenveen
PlaatsAkkrum
Postcode8491
Netnummer0566 (+31566)
Inwoners (gemeente)50.493
Aantal huishoudens22.895
Aantal huishoudens met kinderen7.614
Gemiddelde huishoudensgrootte2,18
Aantal woningen23.767
Aantal koopwoningen18.088
Aantal huurwoningen5.679
Gemiddelde woonoppervlakte127 m2
Gemiddelde WOZ€227.000
Gemiddelde verkoopprijs€317.736
Gemiddeld gasverbruik1280 m3
Gemiddeld stroomverbruik2680 kWh

Woningaanbod Akkrum februari 2024

Met onze woningzoeker verstrekken we optionele koophuizen die in februari 2024 worden verkocht. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als vraagprijs, aantal kamers, perceeloppervlakte, bouwjaar, ligging, woningtypeen relevante factoren als energieneutraal en aanwezigheid van parkeerplaats. Bel of mail de verkopende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het woningaanbod Terherne, Aldeboarn, Slijkenburg, Nijeholtwolde of Nijelamer.

woning-te-koop-akkrum

Studio of appartement kopen in Akkrum

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, vaak gelegen op een centrale plek, bijna altijd gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Minpunten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, je hebt meestal geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Centraal gelegen en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 & 104 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 810 m3 gas + 1730 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis Akkrum

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Er zijn ook nadelen: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 84 m2 & 115 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1060 kuub gas en doorgaans 2440 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een specifiek hoekhuis in Akkrum is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt meer daglicht binnen en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 88 m2 – 113 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2530 kWh elektriciteit & 1210 m3 gas verstookt.

2-onder-1 kap woning Akkrum

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Minpunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 135 m2 & 144 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2730 kWh elektriciteit en 1280 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Het mooiste is: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 140 m2 en 203 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3580 stroom (kWh) + 1790 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Akkrum

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan adviseren wij om te beginnen met een financiële check. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. In de situatie dat hij berekend heeft wat je verantwoord kan lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via platforms zoals Funda, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Huispedia kan je woningen te koop in Akkrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor het bezichtigen van het huis. Wanneer je de woning doorloopt kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bieding zal afhangen van de WOZ-waarde en wat je maximaal kunt lenen. Het kan handig zijn een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze huis-expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Is jouw bod het winnende bod? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Kijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De overeengekomen koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  De volgende stap is om de financiering af te ronden. Aan de hand van het bod, notariële kosten, kosten koper, belastingen, zelf in te brengen spaargeld en een bouwdepot voor verbouwing calculeert de specialist hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Nu ben je bijna klaar. Als laatste moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaardijen en taxateurs in Akkrum

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het aankopen van een woning. Hij of zij onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de marktwaarde van een huis inschat op basis van een aantal factoren. Het taxatierapport is nodig bij het verkrijgen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de onderstaande tabel bekijk je namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Akkrum en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een erkend hypotheekadviseur in Akkrum geeft advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Jouw financiële man bekijkt jouw bestedingsruimte en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.250 – €3.050. In het schema hier verstrekken we namen en adressen van financieel adviseurs in Akkrum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Akkrum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Akkrum

Afgelopen maand (februari 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. In de lijst hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Akkrum en omliggende plekken. Noemenswaardig: je ziet hier de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer info over Verkoopmakelaar.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Akkrum kopen?

In de hele gemeente Heerenveen vind je ongeveer 23.767 woningen. Het gaat om 18.088 (60%) koophuizen en 5.679 (39,5%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 127 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €227.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €317.736. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit houdt in dat dat er maar weinig aanbod is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Akkrum. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Akkrum?

Een huis in Heerenveen kent een gem. verbruik van 1280 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2680 kWh stroom. Een appartement is het meest zuinig (810 m3 gas voor verwarming en warm water en 1730 elektra (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1790 m3 aan gas en 3580 kWh stroom). Meer en meer huizenbezitters van huizen te koop in Akkrum passen duurzame verwarmingsbronnen als zonneboiler, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, vloerisolatie, dakisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor type families wonen in Akkrum?

Deze gemeente kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente leven 50.493 inwoners in 22.895 huishoudens. Het betreft 8.261 eenpersoonshuishoudens, 7.020 gezinnen zonder kinderen en 7.614 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,18 mensen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste fase bereken je de actuele marktprijs en maak je een publiciteitsplan. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, een open huis dag of social media en marktplaats. Hierna style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en plan je bezichtigingen in. Daarna komen de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan leg je afspraken vast in de (voorlopige) koopakte en de notariële leveringsakte. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Akkrum?

In deze provincie zijn er meestal wel bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Akkrum realiseren. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.heerenveen.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Nibud, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8490, 8491.

Plaats een reactie