Woning kopen de Wijk

Wil je een woning kopen in de Wijk? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Drenthe. In en rondom deze plek bestaan er meerdere dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Ook is er vlakbij een prachtig groen natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. De gemeente heeft 10.460 huizen (73,9% koop, 25,9% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde transactieprijs van een woning is recent fors gestegen en komt nu uit op €390.775. Op dit woningportaal ontdek je het nieuwe woningaanbod in de Wijk, adresgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekspecialisten. Tevens lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Drenthe.
 • Je vind hier zowel kleine appartementen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €279.000, de gemiddelde huizenprijs is €390.775.
 • In de buurt vind je volop opties zoals natuurgebieden, winkels, kinderopvang, openbaar vervoer, restaurants.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteDe Wolden
Plaatsde Wijk
Postcode7957
Netnummer0528 (+31528)
Inwoners (gemeente)24.330
Aantal huishoudens10.201
Aantal huishoudens met kinderen3.588
Gemiddelde huishoudensgrootte2,35
Aantal woningen10.460
Aantal koopwoningen8.994
Aantal huurwoningen1.466
Gemiddelde woonoppervlakte168 m2
Gemiddelde WOZ€279.000
Gemiddelde verkoopprijs€390.775
Gemiddeld gasverbruik1600 m3
Gemiddeld stroomverbruik3140 kWh

Woningaanbod de Wijk april 2024

Met onze woningzoeker bekijk je het huidige beschikbare woningaanbod van april 2024. Filter eenvoudig op aantal kamers, ligging, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, bouwjaar, woningtypeen extra details als zuinigheid of mogelijkheden voor parkeren. Interesse? Mail of bel de betreffende makelaar voor een snelle bezichtiging Op ons woningplatform bekijk je ook het actuele woningaanbod in Veeningen, Koekange, IJhorst, Rouveen & Rogat.

woning-te-koop-de-wijk

Appartementen te koop de Wijk

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze zijn vaak gunstig gelegen, vaak gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en vallen vaak binnen een VvE constructie. Vergeet niet: het is allemaal wat kleiner, je hebt meestal geen eigen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een fijne ligging en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 en 101 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 1110 m3 gas en doorgaans 2290 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen de Wijk

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat maakt dat het een veilige investering is. Nadelen zijn: geen grote opslagruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 90 m2 & 125 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1180 kuub gas & 2240 kWh elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in de Wijk is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meer groen om de woning, je hebt iets meer beschutting, er komt meer daglicht binnen en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 92 m2 – 131 m2.
 • Schatting: er wordt 2300 kWh stroom & 1260 m3 gas verbruikt

Een 2-onder-1 kap woning kopen de Wijk

Een twee onder een kap betekent 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Negatieve aspecten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 126 m2 – 142 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2950 kWh elektriciteit + 1400 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je ervaart bijzonder veel privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 148 m2 en 195 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3800 elektriciteit (kWh) + 1970 gas (m3)afgenomen.

In 5 stappen: een woning kopen in de Wijk

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan doe je er goed aan om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Zodra hij een goede calculatie heeft wat je verantwoord kan lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via concepten als Funda, en ook Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Vbo.nl, Huispedia, Huislijn.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in de Wijk Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding door het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden zal afhangen van de marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Tevens is het aan te raden een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze makelaar zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte kan dan opgesteld worden. Loop na of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De opgesteld koopovereenkomst passeert bij de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. De financiering definitief rondmaken

  Nu is het zaak om de financiering af te handelen. A.d.h.v. aankoopwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen stelt de hypotheekadviseur vast wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. In het laatste stadium moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Taxateurs en makelaardijen in de Wijk

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden en kopen van een huis. Deze woningdeskundige kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Tip: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de waarde van jouw woning kan schatten door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Dit taxatierapport is benodigd voor het aankopen van een huis, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de bijgaande tabel bekijk je namen en adressen van taxateurs en makelaars in de Wijk en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een erkende hypotheekadviseur in de Wijk geeft je persoonlijk advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. De adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.500 & €2.700. In de volgende weergave tref je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in de Wijk.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in de Wijk. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in de Wijk

Recent (april 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in de regio. In het overzicht hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in de Wijk en net daarbuiten. Goed om te weten: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer info over Toetsinkomen hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in de Wijk kopen?

In de direct omgeving van de gemeente De Wolden zijn er ruim 10.460 woningen. Hierbij spreken we van 8.994 (73,9%) koophuizen en 1.466 (25,9%) huurhuizen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 168 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €279.000 en de gem. verkoopprijs is €390.775. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat maakt dan er maar beperkt aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in de Wijk. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in de Wijk?

Een huishouden in De Wolden gebruikt gemiddeld 1600 kuub gas p/jaar en 3140 kWh electriciteit. Een studio of appartement verbruikt het minst (1110 m3 gas en 2290 kWh elektra. Een huis dat vrijstaand is gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1970 m3 aan gas en 3800 kWh electriciteit). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in de Wijk passen duurzame bronnen zoals vloerisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonneboiler, dubbel glas toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor type families wonen in de Wijk?

Deze buurt heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente verblijven 24.330 inwoners die we kunnen onderverdelen in 10.201 verschillende gezinnen. Het betreft 2.861 eenpersoonshuishoudens, 3.752 families zonder kinderen en 3.588 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,35 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste bereken je de actuele marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Maak gebruik van Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via bekenden, vrienden en familie. Daarbij maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Daarna gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. een mooi bod ontvangen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de (voorlopige) koopakte en de leveringsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in de Wijk?

In de omgeving kun je kiezen voor bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in de Wijk zetten. Neem contact op met de gemeente (www.dewolden.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 7924, 7957.

Plaats een reactie