Woning kopen Edam

Jouw volgende woning kopen in Edam? Het is een geweldige plek in de provincie Noord-Holland. In de omgeving zijn er uiteenlopende faciliteiten als basisscholen, kinderopvang en winkels. Daarnaast vind je in de directe omgeving een groen park en natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. In de gemeente staan er 15.432 huizen (77,6% koophuis, 22% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde transactieprijs van een woning neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €357.430. Op Woningassistent.nl vind je het beschikbare woningaanbod in Edam, namen en adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Tevens lees je alles over de meest populaire woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Noord-Holland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. starterswoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €303.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €357.430.
 • Je hebt hier toegang tot diverse faciliteiten zoals scholen, sportclubs, openbaar vervoer, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteEdam-Volendam
PlaatsEdam
Postcode1135
Netnummer0299 (+31299)
Inwoners (gemeente)36.197
Aantal huishoudens14.854
Aantal huishoudens met kinderen5.988
Gemiddelde huishoudensgrootte2,42
Aantal woningen15.432
Aantal koopwoningen13.367
Aantal huurwoningen2.065
Gemiddelde woonoppervlakte128 m2
Gemiddelde WOZ€303.000
Gemiddelde verkoopprijs€357.430
Gemiddeld gasverbruik1410 m3
Gemiddeld stroomverbruik3290 kWh

Woningaanbod Edam juni 2024

In deze lijst blader je door het huidige beschikbare woningaanbod van juni 2024. Kies op basis van ligging, aantal kamers, vraagprijs, woonoppervlakte, bouwjaar, woningtypeen meer onderwerpen zoals energieprestaties en de aanwezigheid van een kelder. Interesse? Mail of bel de betreffende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het nieuwste woningaanbod in Monnickendam, Katwoude, Volendam, Den Ilp of Schiphol-Rijk.

woning-te-koop-edam

Eigen appartement kopen in Edam

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, je vind ze veel in het centrum, meestal gelijkvloers, hebben lage stookkosten en de VvE doet het onderhoud. Belangrijke nadelen: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Centraal gelegen en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 – 96 m2.
 • Het energiegebruik is circa 740 m3 gas + 2010 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Edam

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat maakt dat het een veilige investering is. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte in en rondom huis en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 82 m2 – 111 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1380 kuub gas en tevens 3370 kWh stroom.

Hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Edam is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meer groen om de woning, je geniet van meer privacy, er komt meer daglicht binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeshuis en hebben iets hogere stookkosten.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 96 m2 en 120 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 3490 kWh stroom + 1550 m3 gas gebruikt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Edam

Een twee onder een kap betekent 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Minpunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 133 m2 & 144 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3360 kWh elektriciteit + 1590 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: veel ruimte rondom de woning en je hebt een groot gevoel van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 148 m2 en 191 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3960 elektriciteit (kWh) + 1940 gas (m3) ingekocht.

Uitleg: een woning kopen in Edam

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan doe je er goed aan om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Als hij een goede calculatie heeft wat je kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via concepten als Funda, en ook Pararius, Jaap.nl, Vbo.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Edam zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Door een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Breng een bod uit

  Wat jij wil bieden zal afhangen van de waarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Tevens is het aan te raden een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze woning deskundige kijkt mee tijdens de bezichtiging en zal een indicatie geven van het ideale bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? De koopakte zal dan worden samengesteld. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De getekende koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop definitief te regelen. Op basis van aankoopsom, kosten koper (k.k.), spaartegoeden en noodzakelijke verbouwingen calculeert de specialist wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek daarbij past. Nu ben je bijna klaar. Als laatste teken je de akte van levering bij de notaris. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Edam

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze persoon onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en helpt met zaken als bezichtigingen. Belangrijk: een NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen door te kijken naar diverse aspecten. Een actueel taxatierapport is een dossierstuk bij de financiering van de aankoop van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Edam en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Edam helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een passende hypotheek. De adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.350 – €2.750. In de tabel hieronder bieden we namen en adressen van financieel adviseurs in Edam.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Edam. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Edam

Afgelopen maand (juni 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze buurt. Hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Edam en direct omgeving. Belangrijk detail: het gaat hier enkel om vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Op deze website lees je ook meer over Buitenland.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Hoe duur is gemiddeld een woning in Edam kopen?

In deze gemeente Edam-Volendam bestaan er circa 15.432 woonhuizen. Het gaat daarbij om 13.367 (77,6%) koophuizen en 2.065 (22%) huurhuizen. De gem. gebruiksoppervlakte is 128 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €303.000 en de gem. marktprijs is €357.430. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dat houdt in dat dat je niet veel te kiezen hebt en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Edam. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Edam?

Een woning in Edam-Volendam gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1410 kuub gas en 3290 kWh electriciteit. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (740 m3 aan gas en 2010 kWh elektra. Een groot vrijstaand woonhuis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1940 kuub aardgas en 3960 electriciteit (kWh)). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Edam passen duurzame artikelen zoals vloerisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, zonneboiler, warmtepomp, spouwmuurisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor huishoudens wonen in Edam?

Dit gebied kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente wonen 36.197 mensen in 14.854 gezinnen. Het gaat om 4.189 eenpersoonshuishoudens, 4.677 families zonder kinderen en 5.988 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,42 mensen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Ten eerste calculeer je de huidige marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. De meest gangbare middelen zijn Funda, de Open Huizen dagen of Facebook/instagram. Hierna style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en maak je afspraken voor een rondleiding. Als dat allemaal gelukt is krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je afspraken vast in de koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Edam?

In deze regio vind je diverse bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Edam bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.edam-volendam.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 1135.

Plaats een reactie