Woning kopen Monnickendam

Alles weten over woning kopen in Monnickendam? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Noord-Holland. Op korte afstand heb je meerdere faciliteiten als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. In aanvulling daarop vind je hier een mooi en rustig natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In de gemeente zijn er in totaal 7.411 huizen (69,2% koophuis, 30,7% huurwoning). De gemiddelde woningprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €498.206. Op deze pagina bieden wij het actuele woningaanbod in Monnickendam, adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. In aanvulling daarop vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een actieve plaats in Noord-Holland.
 • Je hebt de keuze uit kamers, appartementen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €359.000, de doorsnee verkoopprijs is €498.206.
 • Veel voorzieningen zoals mogelijkheden zoals natuurgebieden, winkels, sportclubs, kinderopvang, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteWaterland
PlaatsMonnickendam
Postcode1141
Netnummer0299 (+31299)
Inwoners (gemeente)17.424
Aantal huishoudens7.558
Aantal huishoudens met kinderen2.769
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen7.411
Aantal koopwoningen6.276
Aantal huurwoningen1.135
Gemiddelde woonoppervlakte128 m2
Gemiddelde WOZ€359.000
Gemiddelde verkoopprijs€498.206
Gemiddeld gasverbruik1340 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Monnickendam mei 2024

Met onze huizenzoeker check je de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Maak een selectie aan de hand van woningtype, perceeloppervlakte, aantal kamers, bouwjaar, ligging, vraagprijsen additionele aspecten als woninglabel & aanwezigheid van een bad. Extra info nodig? Bezoek dan de verkoopmakelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het actuele woningaanbod in Katwoude, Broek in Waterland, Edam, Volendam of Den Ilp.

woning-te-koop-monnickendam

Eigen appartement kopen in Monnickendam

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, vaak gelegen op een centrale plek, in de basis gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en zijn vaak onderdeel van een VvE. Aandachtspunten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, er is geen eigen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alle voorzieningen dichtbij en gemakkelijk in onderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 en 98 m2.
 • Het energiegebruik is circa 840 m3 gas + 1930 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Monnickendam

Een tussenwoning is een woningtype gelegen in een blok van meerdere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat maakt dat het een veilige investering is. Nadelen zijn: geen grote opslagruimte en je hebt minder lichtinval.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 75 m2 & 118 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1180 kuub gas en doorgaans 2880 kWh aan stroom.

Hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Monnickendam is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je geniet van meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Ze zijn vaak wat duurder dan een tussenwoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 94 m2 & 115 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 3010 kWh elektra en 1410 m3 gas verbruikt

Een 2-onder-1 kap woning kopen Monnickendam

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Je geniet van maximale ruimte en veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Negatieve aspecten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 121 m2 – 142 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3280 kWh stroom & 1530 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Belangrijkste voordelen: erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt maximale privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Let op: Goedkoop is het niet. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 144 m2 en 192 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3900 stroom (kWh) en 1960 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Monnickendam

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het verstandig om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Zodra je inzicht hebt in wat jouw bestedingsruimte is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Pararius kan je woningen te koop in Monnickendam Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Bij het doorlopen van de woning krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze deskundige zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan wordt de koopakte opgesteld. Kijk goed of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Je koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. Door middel van de overeengekomen prijs, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen geld en een bouwdepot voor verbouwing wordt voor jou berekend hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek daarbij past. Nu ben je bijna klaar. Als laatste moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Woningtaxateurs en makelaars in Monnickendam

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze expert kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Belangrijk: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van vaste criteria. Het taxatierapport heb je nodig bij het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Hieronder tonen wij contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Monnickendam en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een privé hypotheekadviseur in Monnickendam geeft je passend en persoonlijk advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.450 en €3.100. In de tabel hieronder bieden we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Monnickendam.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Monnickendam. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Monnickendam

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze gemeente. In de zoekmachine hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Monnickendam en in de buurt. Erg belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over Garagebox.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost nu een woning in Monnickendam kopen?

In de buurt van de gemeente Waterland vinden we circa 7.411 huizen. Hierbij spreken we van 6.276 (69,2%) koophuizen en 1.135 (30,7%) huurhuizen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 128 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €359.000 en de gem. verkoopprijs is €498.206. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat er niet veel aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Monnickendam. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Monnickendam?

Een woning in Waterland gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1340 kuub gas p/jaar en 2970 kWh stroom. Een studio of appartement verbruikt het minst (840 kuub aardgas en 1930 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1960 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3900 kWh stroom). Steeds meer bezitters van huizen te koop in Monnickendam passen duurzame producten zoals zonneboiler, dakisolatie, warmtepomp, vloerisolatie, zonnepanelen, spouwmuurisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor huishoudens wonen in Monnickendam?

Deze regio heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente zijn 17.424 mensen die we kunnen onderverdelen in 7.558 gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 2.334 eenpersoonshuishoudens, 2.455 gezinnen zonder kinderen en 2.769 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,29 inwoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst bereken je de actuele marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Maak gebruik van Funda, Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Hierna moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Een passend bod ontvangen? Dan volgen nog de (voorlopige) koopakte en de akte van overdracht (via de notaris). Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Monnickendam?

In de omgeving zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met een woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Monnickendam bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.waterland.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Consumentenbond, Nibud, Milieucentraal voor postcodegebied 1140, 1141.

Plaats een reactie